eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A pune la chimir ?

Care e A pune la chimir ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A pune la chimir ":
A strânge bani; a fi zgârcit

Expresia în context:
- Si aceștia-s buni, stăpâne; pune-i la chimir și taci molcum. Am știut eu dinainte că are să ne iasă și de cheltuială. (citat din Ion Creanga)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Dupa incheierea cercetarilor, am cerut ca amintire chimirul. Legistul m-a refuzat. Si a avut dreptate. Scheletul lui Gogolea, gatit cu chimirul lat de doua palme si cu opincile uriase sub po-turii inflorati, face fala muzeului Morgii! Sa te duci neaparat sa-l vezi cind ajungi la Bucuresti!
Am fagaduit, fireste, sa fac vizita si lui Gogolea, dupa ce voi primi instiintare ca in sfirsit caloriferul meu a inceput sa dea caldura de cuptor de uscat prune. Parca mi se lacuse dor de ea! in soba focul murise."
Taina gorunului poezie de Vasile Voiculescu

"Raza armelor sa le-aratati.
La chimir bani sa bagati. Cand din casa vom iesi
Si pe drum vom intalni "
Serdariu poezie de Mihai Eminescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
CHIMÍR, chimire, substantiv neutru Brîu lat de piele (uneori împodobit), prevăzut cu buzunare, în care țăranii își țin banii și diferite obiecte mărunte; șerpar. vezi brîu, curea. Trupu-i nalt ședea încovoiat asupra chimirului lat de piele roșcată lustruită, în care bătaia razelor trezea scînteieri. SADOVEANU, O. III 387. Încheind scrisoarea pe care plugarul o înfășură, cu deosebită grijă, în basma și o strecură în chimir, am ieșit să-l întovărășesc cîțiva pași la vale, spre sat ...