eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A pune sau a supune la cazne pe cineva ?

Care e A pune sau a supune la cazne pe cineva ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A pune sau a supune la cazne pe cineva ":
A pedepsi, a asupri; a tortura pe cineva

Expresia în context:
Fără judecată, fără nimic, îl băgară la pușcărie, spre a fi pus la cazne și apoi să-l piarză pre el. (P. ISPIRESCU)Mai întâi, era să vă poruncesc a supune la cazne fioroase pe toate femeile, doar de-om putea afla de la dânsele un crâmpei de adevăr. (I. L. CARAGIALE)Dar toți cetașii sunt prinși Or să-i pună la cazne.. ei au să spună tot tot Or să pună mâna și pe el. (IDEM)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Cu multa cazna tu te-ntreci
A cizela sonete reci!"
Unui sonetist poezie de Cincinat Pavelescu

" Pe urma s-a luat de pastori. Niste magadai, rai si lenesi, ca mai toata lumea de acum.
Ziua intreaga ar fi mincat si ar fi dormit, cu gindurile numai la muierile din sat, pentru care uneori isi paraseau slujba. Nerusinati si nesupusi, invrajbiti intre ei, cu mare cazna unchiasul i-a putut aduce la ascultare ca sa-si injghebeze vrajile cu ei.
La inceput au primit in gluma sa intre in planurile mosului, ca un prilej de petrecere si joc, fara sa creaza si fara sa se patrunza de insemnatatea lucrului. Pina la urma, puterile vrajitorului i-a infrint si i-a inmuiat cit sa alcatuiasca un singur trup si un singur suflet, supusi ca un stog de oaste la poruncile lui. Dupa ce i-a laiat, i-a ghilit si le-a dat primencli, a inceput un soi de initiere cu fiecare ins in parte. Omul a fost dascalit in taina ce sa faca, cum sa se poarte. Trebuia sa se pastreze curat, sa nu ocarasca, sa nu pomeneasca pe diavol, sa nu se atinga de rachiu si de tutun, sa nu se pingareasca cumva cu vreo vita. Si, mai presus de toate, sa ramiie mut. Orice s-ar intimpla, sa nu scoata o vorba tot timpul cit intra in trimba vrajilor."
Ultimul berevoi poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
CÁZNĂ, cazne, substantiv feminin

1. Tortură, supliciu. Arzînd între bîrne, vitele își încrîncenau picioarele, își răsuceau boturile în sus; unele gemeau ca-n cazna unei nemaipomenite munci. CAMILAR, N. II 120. Mai bine mă duc cît văd cu ochii, decît să rabd eu așa caznă și ocară... chiar la mine acasă. RETEGANUL, P. III 40. Fără judecată, fără nimic, îl băgară la pușcărie, spre a fi pus la cazne și apoi să-l piarză pre el. ISPIRESCU, M. vezi

7.
♦ figurat Ceea ce produce suferință, chin ...