eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A scăpa în lucernă (popular) ?

Care e A scăpa în lucernă (popular) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A scăpa în lucernă (popular) ":
A se îmbăta

Expresia în context:
Dacă-l scăpau în lucernă de dimineață, omul nu mai făcea nimic în ziua aceea.
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Cum umbra cea rara, lovind c-un brat de taciune
In zambetul, ca lucerna-n flori violete,
In gandirea soptita cu straie de mire,"
Straie de mire poezie de Ion Vatamanu

" Si daca n-as munci, vorba proverbului, opt ore pe zi, se mintea Gavrila; (el era greu de pornit la munca, de oprit se oprea usor, si singur).
Acuma, de furat boul de fapt nu era chiar bou,era un juncan, pe care Eftimie il crestea pentru vanzare era lesne. Omul il tinea legat de un dud, iar pe timp plointc il baga intr-un grajd din fundul curtii. Cainii il cunosteau, pe Gavrila vreau sa zic doar erau vecini, si ar fi mai preparat el, pentru vreun caz fortat, cativa bulzi de mamaliga cu branza, ca sa Ic potoleasca si inabuse daca nu latraturile si poate muscaturile, macar remuscarilc lor de animale credincioase si vigilente. Da, dar Gavrila nu vrea sa se abata si sa iasa din invatatura veche, ca trebuie furat, mai intai, oul si pe urma boul. Si asta era mai greu. Auzea ci cotcodacind gainile lui Eftimie, dar stia ca intr-un loc oul se gaseste si-n altul gaina se faleste. Bine, le-ar fi dibacit el cuiburile din fanar, dar ouale erau adunate seara si ziua, daca ar fi cotrobait pe acolo, ar fi dat fata de vreun nod de copil de-ai lui Eftimie, si iesea alta aia. Sa Fi asteptat pana crestea lucerna si dupa coasa sa-l fi ajutat pe celalalt sa urce in pod, iar nu putea zabovi, juncul crestea iute, punea carne pe el cu lopata, de parca se pripea sa se suie pe cantar si sa-l mangaie cutitul sau toporul intre coarne. Asa ca Gavrila puse ochii pe o curca de-a lui Eftimie, care se razletea des si o apuca preocupata si ingrijorata printr-o curea de pamant cu ghizdei. Era limpede ca oua pe undeva, in secret. Dar Gavrila nu era precis daca si oul pistruiat de curca se incadreaza sau se cuibareste in zicerea inteleapta despre calea de la ou la bou.
"
Cu ochitul in castraveti si lovitul in ciuperci poezie de Nicolae Velea
Definiție din
Dicționar enciclopedic
LUCERNA (LUCERNE [lüsérn], LUZERN [lútsern])

1. Oraș în partea central-nordică a Elveției, pe țărmul de NV al Lacului celor Patru Cantoane, la gura de vărsare a râului Reuss, centru ad-tiv al cantonului cu același nume; 58,2 mii locuțiune (1997). Nod de comunicații. industrie metalurgică; construcții de mașini, electrotehnică, mecanică fină, textilă, chimie, alimentație Stațiune turistică. Monumente: Hofkirche Sankt Leodegar, construită în anii 1633-1644 pe locul unei biserici din secolul 8; Sankt Peter (1178, refăcută în 1750); Biserica iezuiților (1667-1677); Mariahilfe (1676-1681); Primăria în stil renascentist (1599-1606); podurile (peste râul Reuss) Kapell-Brücke (1333) și Spreur-Brücke (1407) ...