eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A se dezbăta de cap ?

Care e A se dezbăta de cap ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A se dezbăta de cap ":
A (se) dezmetici

Expresia în context:
[…] lumea se dezbată de cap, or fi existând destui imbecili, dar suntem mai mulți cei care înțelegem ce se întâmplă și vrem să terminăm cu comunistoidele și cu corupția generalizată pe care ați instalat-o! (http://www.stiripesurse.ro/)Până s-a dezbătat el de cap, n-a mai găsit nimic în casă.
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Valenta il petrecu pina-n prag, apoi se intoarse repede si vorbi in taina cu cei doi musterii, care indata se sculara. Erau doi haidamaci, care se si luara in graba pe urmele lui Evtichie, il ajunsera si se tinura tot timpul lipca dupa el prin forfota pietei, pe la toate boltile si dughenile unde cuviosul stringea banii datorati manastirii de negustori. Pina la prinz, si aceasta sarcina Evtichie o dete gata. Boierul Cernica il astepta cu masa, unde alt rind de oaspeti de seama se infruptara din duhul parintelui, presarat cu povete, paradigme si povestiri.
Spre seara, dupa ce primi din mina gazdei alti galbeni pe arenzi si slujbe de pomeniri, se in-cuiara amindoi in odaia captusita cu carti si luara de la cap vechea si tainica lor vorbire, fabricarea aumlui. Cernica avea credinta ca Evtichie nu se poate sa nu cunoasca si minunea asta, dupa cite intimpinase in lume si povestea. Ajunsera iar sa dezbata din nou isprava sfintului Spiridon:
- Si zici cuviosia-ta ca numai din sarpe se poate face aur, intreba boierul, gras si cu inec in piept."
Ispitele parintelui Evtichie poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
dezbătá [Atestat: ȘINCAI, HR. I, 45/26 / S și: desb / Etimologie: des- + (îm)băta] (Rar) 1-2 verb tranzitiv, reflexiv: (despre oameni) A ieși (sau a scoate pe cineva) din starea de beție Si: a (se) trezi. 3-4 verb tranzitiv, reflexiv: (Fig; despre oameni) A-și reveni (sau a face pe cineva să-și revină) dintr-o stare de confuzie, de neclaritate Si: a (se) clarifica, a (se) limpezi. 5 verb reflexiv: (Pex) A se hotărî. 6-7 verb tranzitiv, reflexiv: (Îe) A (se) de cap A (se) dezmetici. 8 verb tranzitiv: (Pex) A lecui. 9 verb tranzitiv: (Pex) A despărți. ...