eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A se lăsa de căruță ?

Care e A se lăsa de căruță ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A se lăsa de căruță ":
A renunța la un lucru sau la o treabă începută

Expresia în context:
După ce a muncit atâtea zile la construcția casei, el a început să se lase de căruță și nu mai făcea nimic. A strica căruța = A strica prietenia sau înțelegerea: Vezi,   îl   amenință   bătrânul,   n-o   lua razna, că iar stricăm căruța. (citat din scriitorul: Fanus Neagu)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Scoala, mai tata, si vin din tarani, Caci mama isi face nunta de aur, Treci mai aproape de-al nuntii destin Purtat in caruta voastra c-un taur.
Cand morile macina-acum numai timp Si brazda arunca colaci din tarane, Tu scutura-ti haina de schije in camp, De steaua pamantului care te tine."
Nunta de aur poezie de Anatol Codru

" Noua scari, venira, noi
In caruta cu Gusoi
Si gardasul Simion"
SCARILE poezie de Nicolae Bucur Manatorul
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
cărúță substantiv feminin JAt: M. COSTIN, ap. LET. I, 319/31 / Plural: țe / Etimologie: car + -uță] 1 (Rar) Car mic. 2 Vehicul de forma carului (1), dar mai mic și mai ușor decât acesta, cu tracțiune animală, mai ales cu cai. 3 (Îe) Nici în car, nici în Se spune despre un om mofturos care nu acceptă nici una dintre alternativele propuse. 4 (Îe) A rămâne cu ța în drum A întrerupe o treabă începută. 5 (Îe) A se lăsa de A renunța la un lucru sau la o treabă începută. 6 (Îe) A rămâne de A nu ține pasul cu ceilalți ...