eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă Lăcomia pierde sau strică omenia ?

Care e Lăcomia pierde sau strică omenia ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "Lăcomia pierde sau strică omenia ":
Tendința de acaparare dăunează bunelor relații dintre oameni

Expresia în context:
O veche vorbă românească spune că „Lăcomia strică omenia”, însă acest lucru nu pare să-l deranjeze pe președintele încă în funcție al Camerei Deputaților. (MONITORUL OFICIAL al ROMÂNIEI, vol. 16, 2005)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Descanta-l ca un mag la minerale, Pamantul, cand la osie racneste, Nu-l hurduca, sa nu-l urnesti, fireste, In gheizerele lacrimilor tale.
Apasa-n joc cazmaua ta buiaca, De luturi steaua, sa ne tina-n cumpeni. In piramida lui de taina scumpa, De lacomie chipul ti-l dezleaga.
Fii donatorul Lui si fa sa-nfloare Plamani de specii, ce-aveau doua inimi. Sub certurile lumii anonime, Tu nu-l prada si nu-l izbi prea tare."
Vaccin poezie de Anatol Codru

" Si-acestor ape
De-o lacomie retezate, —
Eu ma declar un zid de piatra,"
Eu ma declar poezie de Anatol Codru
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
LĂCOMÍE, lăcomii, substantiv feminin Poftă mare de a mînca sau de a bea mult (vezi nesaț); figurat rîvnă necumpătată de cîștig, de avere (vezi aviditate, cupiditate). Cel mai elementar simț de delicateță sufletească ar fi trebuit să șoptească regelui că lăcomia de bani are și ea o limită. COCEA, P. 43. Lăcomia pierde omenia.
       • Locuţiune adverbiala Cu lăcomie = lacom. Eu și corsicanul am îmbucat cu lăcomie de lup. BART, E. 279. Ospăta dintr-însele cu lăcomie. CREANGĂ, P. 245. Înghite cu lăcomie ...