eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă Până la ultimele consecințe ?

Care e Până la ultimele consecințe ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "Până la ultimele consecințe ":
Până la sfârșit, până la capăt

Expresia în context:
Incriminările pe care și le adresa îi dădură…dorința de a continua până la ultimele consecințe. (citat din Ion Ghetie)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Faptul ca la noi statul este aproape totul si societatea aproape nimica are o consecinta foarte pagubitoare pentru cultivarea chiar intamplatoare a artelor si literelor.
E adevarat, dupa cum am spus, ca, in loc de societate asezata si-nchegata, n-avem decat o lume de stransura, care isi schimba in fiece zi fizionomia, care nu poate avea porniri mai presus de cele strict utilitare, care nu poate avea traditie nici unitate de gandiri si de simtiri."
Politica si cultura poezie de Ion Luca Caragiale

" Ei! sufletul meu e orga misterioasa; titanul, care preludeaza fara un moment de repaus pana ce orga pierde puterea de a mai scoate macar o nota, este lumea; iar gnomul esti tu, tu poetul, tu artistul.
Ia seama bine, gnomule! Ia seama bine la tonul precis, la intelesul adanc, la ritmul sustinut al preludiului titanic, si improvizeaza-ti in consecinta melodia clara. Mai ales, fereste-te nu cumva sa atingi degetele foarte simtitoare ale marelui tau acompaniator, care, necajit ca i-ai deranjat lucrarea proprie, s-ar razbuna pe tine, facandu-ti cantarea ta, printr-un magistral acord tinut, monstruoasa, absurda, imposibila.
Te povatuiesc, daca esti ageamiu, nu-ti incurca mainile pe o claviatura asa de sensibila, printre degetele unui asa de statornic si"
Cateva pareri poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
CONSECÍNȚĂ, consecințe, substantiv feminin Rezultat al unei acțiuni, al unei fapte, al unui principiu etc.; urmare. Sentimentul de prietenie mă silește să te povățuiesc a- medita serios la toate consecințele. C. PETRESCU, A. 374.
       • În consecință = a) ( locuţiune adverbiala) conform dispozițiilor, situației etc. Veți proceda în consecință; b) (locuțiune conjuncție) prin urmare, deci.
       • Expresia: A trage (sau a suporta) consecințele = a avea de suportat ceea ce rezultă (sau poate rezulta) dintr-o acțiune sau o situație oarecare. ...