eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă Peste nouă sau șapte mări și nouă sau șapte țări sau rar peste nouă țări și mări, peste nouă mări și nouă țări (popular) ?

Care e Peste nouă sau șapte mări și nouă sau șapte țări sau rar peste nouă țări și mări, peste nouă mări și nouă țări (popular) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "Peste nouă sau șapte mări și nouă sau șapte țări sau rar peste nouă țări și mări, peste nouă mări și nouă țări (popular) ":
Foarte departe

Expresia în context:
Și merg ei și merg, cale lungă să le-ajungă, trecând peste nouă mări, peste nouă țări și peste nouă ape mari. (citat din Ion Creanga)Stefan Vodă a fost un domn despre a cărui istețime și vitejie s-a dus vestea, cum se zice, peste nouă mări și nouă țări. (TUDOR COLAC)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Si oricare-si va da sama cum in lume l-au tractat.
Talentul tau este mare si sama-ti va fi mai grea,
Cand din orice intamplare a-l parasi tu vei vrea."
Dlui grigorie alexandrescu poezie de Alecu Donici

" Cate-un chip iesea deodata pentr-o clipa in lumina
Cand de om trait pe mare sub un vant argasitor,
Cand de tanar cu par galben si cu buze de vergina"
Vaporul mortii poezie de Alexandru Macedonski
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
MÁRE1, mari, adjectiv

1. (Indicînd dimensiunea; în opoziție cu mic) Care depășește dimensiunile obișnuite, care întrece măsura mijlocie. Ca un glas domol de clopot Sună codrii mari de brad. COȘBUC, P. I 48. Ghemele tari și mari ca bostanii. RETEGANUL, P. I 57. Literă mare = literă folosită în mod obișnuit ca inițială a substantivelor proprii și a cuvintelor cu care începe o frază. Degetul cel mare = degetul cei mai gros, format numai din două falange (și care, la mînă, se poate opune celorlalte degete) ...