eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă Prin bună învoială ?

Care e Prin bună învoială ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "Prin bună învoială ":
Prin bună înțelegere

Expresia în context:
[…] se poate pune întrebarea dacă nu ar fi mai bine ca în vreme de pace, ori cel puțin nu așa zicând în ultima oară, să se facă această înaintare, mai ales când ea s-ar putea face prin bună învoială? (citat din Mihai Eminescu)Neînțelegerile dintre indivizi și colectivități se vor regla după adevăr și dreptate, prin bună învoială sau pe cale judecătorească. (GH. COMAN)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" rugare sa nu va pese, Ca noi suntem ca izvorul si ca fantana. Si cum ni-i copila ca floarea cea de rasarita Catre soarele cel a doi parinti, inca luminand cu fata, Noi am imbracat-o in zilele cele noi si sfinte ca dimineata, Cu feciorul cel mandru si drag sa se marite. Asa ca, daca a zbarnait sageata si vi s-a aratat norocul cu
steaua in frunte, E chip sa legam chef de invoiala si sa zidim nunta.
intai e nunta. Boala tuturor, De care molipsiti suntem cu totii. Si-i o rascoala nunta. Sar nepotii, Zvarlindu-ne din tron, tronand feciori."
Nunta poezie de Anatol Codru

" Celelalte femei chicotira, dindu-si cu coatele.
in sfirsit, sfatul mosului izbuti. Se cazu la invoiala sa se trimita dupa Berbecea, cu rugamintea sa urce la tamazlic unde un boier de la Bucuresti il pofteste sa-i fie calauza in munte.
- Platesc cit o cere, ma amestecai eu."
Misiune de incredere poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ÎNVOIÁLĂ, învoieli, substantiv feminin

1. Înțelegere, învoire, convenție, aranjament, pact. Această învoială a oamenilor a se opri de la unele fapte firești și pe altele a le face ca să poată trăi împreună se numește contract social. BĂLCESCU, O. I 355. Știi învoiala care o ai cu stăpînul nostru. ȘEZ. IX 68.
       • Locuţiune adverbiala Prin bună învoială = prin bună înțelegere.
       • Expresia: A face (sau a cădea, a sta la) învoială = a se învoi, a se înțelege, a fi de acord. Am fost silit să stau la învoială cu ea și să-i dau ca bir tot al zecelea din copiii supușilor mei ...