eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă Sub beneficiu de inventar ?

Care e Sub beneficiu de inventar ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "Sub beneficiu de inventar ":
În mod provizoriu, sub rezerva controlului ulterior

Expresia în context:
Acceptarea moștenirii sub beneficiu de inventar nu se mai regăsește în reglementarea Noului Cod Civil. (https://www.google.ro/)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Da, e un adevarat scandal cu abonatii gratis.
Sunt familii bogate, oameni distinsi cari dispun de doua-trei loji oricand vor sa vina, si daca nu vin in persoana, trimet om in loc cu familia acestuia; cari capata regulat, pentru a le imparti la oamenii lui de casa, la cusatorese, la laptagiu, la spalatoreasa si la slugi, si la rudele acestora atatea s-atatea bilete de favoare; si cari, in schimb, n-au dat vreodata o para chioara la casa teatrului, macar de omenie la vreun beneficiu de artist, ori la vreo alta reprezentatie extraordinara, nici macar fi-au facut vreodata teatrului un serviciu de orice natura. Sa dea bani pentru teatru? cine vreodata plateste o placere pe care a putut-o s-o poate gusta gratis pana sa i se acreasca sufletul de ea! Chiar cand vin gratis cu toate neamurile si cu toata suita de protejati si de domesticitate, atunci motaie in loja, sta cat sta, si pleaca; ori - ce e si mai rau si mai nedelicat - merg in bufet sa traga tutun si sa barfeasca si sa critice, ca niste cunoscatori blazati, montarea piesei si jocul artistilor:
- Uf! nesarata piesa! si lunga!"
Teatrul national poezie de Ion Luca Caragiale

" Cine a fost la teatru a trebuit ca observe, ca si mine, un fenomen foarte curios. Pana la intrarea mandrului savant, piesa merge, spre multumirea tutulor, bine; e un entrain remarcabil, cum nu se vede foarte des pe teatrul nostru. Dar iata ca vine demnul doctor Purgon. Cum apare, atmosfera se ridica la o inaltime neobicinuita. Atunci incepe cascada lui tunatoare de indignare, de imputari, de recriminari si amenintari. Ce verva fosforica! Promitand nenorocitului bolnav moartea sigura ca pedeapsa a revoltei contra stiintei, Purgon iese spumand. A intrat, a uimit, a rasturnat, a devastat si se duce ca o furtuna luminoasa, ca un meteor orbitor Iar dupa iesirea lui? Atmosfera scade repede, asa ca toata lumea, actori si spectatori, sunt apucati de frig, se simt stapaniti de o jena pe care cu greu ar mai putea-o disimula.
Marele Millo - e de mult de atunci - dedea un beneficiu in Teatrul National, cu spectacol variat. Pentru ridicarea cortinii juca un vaudeville din frantuzeste: Un bal din lumea mare. Ziua nu putuse face repetitie generala; era foarte bolnav. Dar nu era chip sa se amane spectacolul - alta zi nu se mai putea obtine la teatru decat peste o luna. Seara l-au adus in trasura inchisa. L-am vazut inainte de ridicarea cortinii. Era pierdut, zdrobit de friguri; sudori aci reci, aci fierbinti ii acopereau chipul; ochii, rataciti; tremura ca varga, tinandu-se de o culisa, pe care o cletina maruntel. Am crezut ca n-are sa poata iesi in fata publicului, sau, daca l-or vari cu de-a sila la replica, are sa caza in scena ca o carpa. M-am dus in cusca - eu eram sufler. Cortina s-a ridicat.
Era o piesa batrana. Un barbier, caruia i-a fugit de vreo trei ani nevasta, nu stie omul cu cine, vine sa pieptene pe o dama din lumea mare, care da acum un bal splendid. Dupa ce ispraveste lucrul, vrea sa iasa; dar greseste iesirea si se pomeneste chiar in salonul de dant. Aci isi povesteste scurt publicului aventura cu nevasta-sa, si,- profitand de greseala lui, isi imprastie in toate colturile reclama de coiffeur. Dar iata ca sosesc dantuitorii. Un cadril nu e complet. Un baron cu baroana si o alta dama cauta un cavaler. Pana sa se explice barbierul, dama stinghera il ia drept un nobil si-l trage in dans. Dansand, omul vede vis-a-vis, in baroana, pe cine? pe tradatoarea lui, pe fugara Fifina."
Ion brezeanu poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționar enciclopedic
BENEFÍCIU (< latina beneficium, după limba franceza ) substantiv neutru

1. Cîștig, folos, profit pe care-l are cineva (de pe urma unei situații, activități etc.)
♦ B. de inventar = limitare, în favoarea moștenitorului care acceptă o moștenire.
♦ Rezultatul net al activității unei întreprinderi pentru o anumită perioadă de timp (de obicei un an), calculat în funcție de cheltuielile făcute, datoriile existente, amortismentele și rezervele de risc.
♦ B. distribuit = parte a b. net atribuit acționarilor unei societăți prin decizia adunării generale a acționarilor, după plata impozitelor și constituirea rezervelor ...