eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție bea


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME GRAMATICĂSILABE
Bea [ bea ]
VEZI SINONIME PENTRU bea PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului bea în mai multe dicționare

Definițiile pentru bea din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:

conjugarea verbului a bea
Verbul: a bea (forma la infinitiv)
A bea conjugat la timpul prezent:
  • eu beau
  • tu bei
  • el ea bea
  • noi bem
  • voi beți
  • ei ele beau
VEZI VERBUL a bea CONJUGAT LA TOATE TIMPURILE
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru BEA:
BEA, beau, verb

II.

1. tranzitiv A înghiți, a consuma un lichid. Unii... se opreau la verb reflexiv:eo fîntînă, făcîndu-se că beau apă. DUMITRIU, B. forme 107. Are obiceiul a bea în toată Sara o cupă de lapte dulce. CREANGĂ, P. 97. Hai, mîndră, la apă bună, Apă bună de băut, Gură dulce de vîndut. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 233. (absolut) [La izvor] un tînăr călător... s-a rugat Să bea din cana lor. COȘBUC, P. I 281.
       • (Poetic) Ochii mei sînt morți ca și lacurile de unde bea curcubeul apă. DAVIDOGLU, O. 100.
       • Expresia: A bea paharul pînă-n fund = a îndura un necaz, un chin, o durere pînă la capăt. (Familiar) Doar n-am băut gaz, se zice ca răspuns negativ la o propunere sau o invitație nepotrivită.
♦ A suge, a sorbi. Văd fluturi albaștri ușori Roind și bînd miere din flori. EMINESCU, O. IV 5
       • figurat Aș fi băut ulcioare de lumină Din... raza soarelui blajină. TULBURE, vezi R.

11. O strînse cu atîta foc, încît îi părea c-o să-i beie viața toată din gura ei. EMINESCU, N. 64.

2. intranzitiv A consuma băuturi alcoolice. Băuse și prinsese mai multă mîncărime de limbă. PAS, L. I

9. Nemaiavînd pe ce bea, ți-a vîndut ție punga cu făină. RETEGANUL, P. IV 27 Cu rudele bea și benchetuiește, dar neguțătorii nu face. NEGRUZZI, S. I 249.
       • Expresia: A bea în sănătatea (sau în cinstea) cuiva = a închina cu un pahar de vin, de rachiu etc. pentru cineva, fîcîndu-i urări.
♦ A se da la beție; a avea patima beției. A început să bea.
♦ tranzitiv (Familiar, cu privire la o persoană sau la un eveniment) A sărbători (printr-un chef sau printr-o petrecere), a consuma băuturi în cinstea și (de obicei) pe cheltuiala altuia, mai ales a celui sărbătorit. Mi-e să nu întîrzii, că te-aș bea. DAVIDOGLU, M. 42. Izvorul de unde capeți informațiile... îl cunosc...

– Aș!

– Pe ce te prinzi?... -Pe un dejun la Iordache... Primești? -Primesc, zise Caracudi sigur că mă bea. CARAGIALE, O. II 301.

3. tranzitiv (Cu privire la bani, avere etc.) A cheltui, a risipi pe băutură; a toca. Cucul zice, mierla zice: Nu-ți bea banii, măi voinice! ALECSANDRI, P. P. 298. Cu lăutari și cu gloată Băid, nene, turma toată. ALECSANDRI, P. P. 265.
       • Expresia: A-și bea și cămașa = a cheltui totul pe băutură. A-și bea și mințile = a-și pierde judecata sănătoasă din cauza băuturii, a bea pînă la inconștiență sau la nebunie.

4. tranzitiv (Popular, cu privire la tutun, țigări, lulea) A fuma. De cînd am prins a dezlega buchile, nu mai beau tabac. CAMILAR, N. II 369. Din pricina, ta n-am fost în stare să beau o țigară de tutun. SADOVEANU, O. III 535. Dacă găsește tutun, îl bea! CARAGIALE, O. VII 23. Mai șede moș Nichifor așa pe gînduri, pînă-și gătește de băut luleaua. CREANGĂ, P. 132.

– Forme gramaticale: prezent industrie beau, bei, bea, bem, beți, beau; imperfect beam, beai, bea, beam, beați, beau; perfectul simplu băui, băuși, bău, băurăm, băurăți, băură; participiu băut și (Transilvania, Banat) beut (HODOȘ, P. P. 190).

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane


Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

BEA
Dicționarul limbii române moderne dă următoarea definitie pentru BEA:
BEA, beau, verb

II.

1. tranzitiv (Adesea figurat) A înghiți, a consuma un lichid.
       • Expresia: A bea paharul până-n fund = a îndura un necaz, o durere până la capăt. (familial) Doar n-am băut gaz, se spune ca răspuns negativ la o propunere nepotrivită.

2. intranzitiv A consuma băuturi alcoolice.
       • Expresia: A bea în sănătatea (sau în cinstea) cuiva = a închina cu un pahar de băutură pentru cineva, făcându-i urări.
♦ A cădea în patima beției.
♦ tranzitiv (familial) A sărbători pe cineva (printr-un chef sau printr-o petrecere), a consuma băuturi în cinstea (și pe socoteala) cuiva.

3. tranzitiv A cheltui, a risipi bani, avere etc. pe băutură.
       • Expresia: A-și bea și cămașa = a cheltui totul pe băutură. A-și bea și mințile = a bea până la inconștiență sau până la nebunie.

4. tranzitiv (popular) A fuma. Nu mai beau tabac (CAMILAR).

– latina bibere.

Definiție sursă: Dicționarul limbii române moderne

bea
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru bea:
beá (beáu, băút), verb –

1. A înghiți un lichid. –

2. A cheltui băutură, a-și prăpădi banii, a mînca, a fuma. –

3. A fuma.

– Mr. beau (beari), megl. bęu, istr. beut (mbeare). latina bĭbĕre (Pușcariu 192; REW 1074; Candrea-Dens., 152; DAR); conform italiana bere, prov. beure, limba franceza boire, spaniolă, portugheză beber. Este cuvînt cu răspîndire foarte generală (ALR 81). Conjug. sa se caracterizează în Moldova prin tendința de a suprima în toate formele diftongul ea: beau › beu, să beu › să bee. Expresia a bea tutun (sens

3) este traducerea limba turcă tütün icmek, limba neogreacă πίνω ϰαπνόν. conform și băutură, beat. derivat băut, adjectiv (beat); băutor, adjectiv (bețiv), pe care REW și Pascu, latina Elem., 275, le fac să provină direct din latina bibitor,, conform italiana bibitore, limba franceza buveur, prov., cat. bevedor, spaniolă, portugheză bebedor.
Forme diferite ale cuvantului bea: beáu băút

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

bea
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru bea:
beá3 [Atestat: COD. VOR. 50 / prezentul indicativ: beau, bei, bea, bem, beți, (înv) beați, beau / Etimologie: moștenit din latinescul bibere] 1 verb tranzitiv: A înghiți un lichid. 2 verb tranzitiv: A suge. 3 vi A consuma băuturi alcoolice. 4 vi A chefui. 5 verb tranzitiv: (C. i un fapt, un eveniment sau o persoană) A bea (4) în cinstea și pe cheltuiala cuiva. 6 vi (Fam; îe) A bea în sănătatea (sau cinstea, ori pentru succesul) cuiva A sărbători pe cineva, consumând băuturi alcoolice în cinstea și pe cheltuiala lui. 7 verb tranzitiv: (Pfm; îe) A-și bea (și) mințile A bea până la inconștiență sau până la nebunie. 8 verb tranzitiv: (Fig) A cheltui, a risipi bani, avere pe băutură. 9 verb tranzitiv: (Pop; îe) A-și bea și cămașa A cheltui totul pe băutură. 10 verb reflexiv: (despre un lucm; înv) A se învechi. 11 verb tranzitiv: (Înv; îe) A bea tutun A fuma.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-aBEA
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru BEA:
BEA, beau, verb

II.

1. tranzitiv (Adesea figurat) A înghiți un lichid.
       • Expresia: A bea paharul pănă-n fund = a îndura un necaz, o durere până la capăt.

2. intranzitiv specializare A consuma băuturi alcoolice.
       • Expresia: (familial) A bea în sănătatea (sau în cinstea, pentru succesul) cuiva = a sărbători pe cineva, consumând băuturi alcoolice în cinstea (și pe socoteala) lui.

3. tranzitiv A cheltui, a risipi bani, avere etc. pe băutură.
       • Expresia: A-și bea și cămașa = a cheltui totul pe băutură. A-și bea (și) mințile = a bea până la inconștiență sau până la nebunie.

4. tranzitiv (popular; în expresie) A bea tutun = a fuma.

– latina bibere.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

BEA
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru BEA:
BEA, beau, verb

II.

1. tranzitiv (Adesea figurat) A înghiți un lichid.
       • Expresia: A bea paharul până-n fund = a îndura un necaz, o durere până la capăt.

2. intranzitiv specializare A consuma băuturi alcoolice.
       • Expresia: (familial) A bea în sănătatea (sau în cinstea, pentru succesul) cuiva = a sărbători pe cineva, consumând băuturi alcoolice în cinstea (și pe socoteala) lui.

3. tranzitiv A cheltui, a risipi bani, avere etc. pe băutură.
       • Expresia: A-și bea și cămașa = a cheltui totul pe băutură. A-și bea (și) mințile= a bea până la inconștiență sau până la nebunie.

4. tranzitiv (popular; în expresie) A bea tutun = a fuma.

– latina bibere.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

bea
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru bea:
bea (a bea) verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele beau, persoana a doua singular: tu bei, imperfect persoana întâi singular: eu și plural beam, persoana a doua singular: tu beai, perfectul simplu persoana întâi singular: eu băúi; conjunctiv prezent 3 să bea; gerunziu bând; participiu băút
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

bea
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru bea:
bea verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele beau, persoana a doua singular: tu bei, imperfect persoana întâi singular: eu și plural beam, persoana a doua singular: tu beai, perfectul simplu persoana întâi singular: eu băúi; gerunziu bând; participiu băút
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

BEA
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru BEA:
BEA verb

1. a trage, (regional) a țucsui, (familial figurat) a pili, a suge. (E bețiv, bea mult.)

2. a consuma. (bea multe ceaiuri diuretice.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

BEA
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru BEA:
BEA verb în compunere:

1. Beasecu, T., olt. (Sur VI).

2. Beazăce, Radul (16 B IV 23S).

3. Berebună Gh.

Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

BEA
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru BEA:
BEA verb vezi fuma, sorbi, suge.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

bea
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru bea:
bea verb vezi FUMA. SORBI. SUGE.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

bea
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru bea:
bea1 i vezi behehe
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

bea
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru bea:
bea2 substantiv feminin vezi băl
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a


CUVINTE APROPIATE DE 'BEA'
bdéniebdenuíBeBE-BOPBEABEÁBEBeableBEACH-LA-MARBeachea

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL bea
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului bea dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
6 vi Fam; îe A bea în sănătatea sau cinstea, ori pentru succesul cuiva A sărbători pe cineva, consumând băuturi alcoolice în cinstea și pe cheltuiala lui.
7 verb tranzitiv: Pfm; îe A-și bea și mințile A bea până la inconștiență sau până la nebunie.
9 verb tranzitiv: Pop; îe A-și bea și cămașa A cheltui totul pe băutură.
11 verb tranzitiv: Înv; îe A bea tutun A fuma.
Bea a bea verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele beau, persoana a doua singular: tu bei, imperfect persoana întâi singular: eu și plural beam, persoana a doua singular: tu beai, perfectul simplu persoana întâi singular: eu băúi; conjunctiv prezent 3 să bea; gerunziu bând; participiu băút.
E bețiv, bea mult.
Bea multe ceaiuri diuretice.
E bețiv, bea mult.
Bea multe ceaiuri diuretice.GRAMATICA cuvântului bea?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului bea.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul bea poate fi: substantiv, adjectiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul bea sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două

CUM DESPART ÎN SILABE bea?
Vezi cuvântul bea desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul bea?
[ bea ]
Se pare că cuvântul bea are o silabă

EXPRESII CU CUVÂNTUL bea
Inţelegi mai uşor cuvântul bea dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
A bea paharul pînă-n fund = a îndura un necaz, un chin, o durere pînă la capăt
A bea în sănătatea sau în cinstea cuiva = a închina cu un pahar de vin, de rachiu etc
A-și bea și cămașa = a cheltui totul pe băutură
A-și bea și mințile = a-și pierde judecata sănătoasă din cauza băuturii, a bea pînă la inconștiență sau la nebunie
A bea paharul până-n fund = a îndura un necaz, o durere până la capăt
A bea în sănătatea sau în cinstea cuiva = a închina cu un pahar de băutură pentru cineva, făcându-i urări
A-și bea și cămașa = a cheltui totul pe băutură
A-și bea și mințile = a bea până la inconștiență sau până la nebunie
A bea paharul pănă-n fund = a îndura un necaz, o durere până la capăt
familial A bea în sănătatea sau în cinstea, pentru succesul cuiva = a sărbători pe cineva, consumând băuturi alcoolice în cinstea și pe socoteala lui
A-și bea și cămașa = a cheltui totul pe băutură
A-și bea și mințile = a bea până la inconștiență sau până la nebunie
Tranzitiv popular; în expresie A bea tutun = a fuma
A bea paharul până-n fund = a îndura un necaz, o durere până la capăt
familial A bea în sănătatea sau în cinstea, pentru succesul cuiva = a sărbători pe cineva, consumând băuturi alcoolice în cinstea și pe socoteala lui
A-și bea și cămașa = a cheltui totul pe băutură
Tranzitiv popular; în expresie A bea tutun = a fuma© 2023 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL bea

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Autocamion sau camion, vagon basculant?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a fi trist, abătut
care este cum nu trebuie, cum nu se cade
autocamion sau camion, vagon a cărui platformă se ridică pentru a descărca materialele transportate
a forma o horă
VEZI RĂSPUNSUL CORECT


Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app