eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție carne


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Carne [ car-ne ]
VEZI SINONIME PENTRU carne PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului carne în mai multe dicționare

Definițiile pentru carne din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru CARNE:
CÁRNE, (2, rar

1) cărnuri, substantiv feminin

1. Nume dat țesutului muscular al corpului omenesc sau al animalelor. Doctorul în carnea mea Adîncă brazdă taie. COȘBUC, P. I Îi sărise inima de frică și-i tremura toate cărnurile. ISPIRESCU, L. 133. Cînd ți-oi spune pînă la sfîrșit, cred că ți s-a încrîncina și ție carnea pe tine. CREANGĂ, P. 77. Carne vie = carne de pe care s-a jupuit pielea prin lovire, rănire etc.
       • Expresia: A tăia (sau a da, a trage) în carne vie = a) a tăia, a lovi în plin. Cînd aducea fata paloșul... da în carne vie. ISPIRESCU, L. 27. Băieții, cam zglobii, Trag la naiba prin pustii, Nu ca mine-n cărnuri vii. TEODORESCU, P. P. 291; b) figurat a curma fără cruțare un rău. (în legătură cu verbele
       • a transforma», «a folosi», «a trimite» etc.) Carne de tun = masă de militari trimiși de clasele exploatatoare spre a fi masacrați într-un război nejust de pe urma căruia ele să poată beneficia. Urzind planurile sale de război, imperialismul american contează pe folosirea unor teritorii străine, pe folosirea altor popoare, destinate să servească drept carne de tun în vederea cuceririi dominației Mondiale de către imperialiștii americani. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 1-2, 114. A fi rău (sau bun) de carne = a se vindeca greu (sau ușor) de o rană. În carne și oase = în persoană, în realitate. Carne din carnea cuiva = descendent direct din cineva, legat prin sînge de cineva. Carne sînt din carnea voastră ruptă. BENIUC, vezi

10. A crește carnea pe cineva sau a prinde, a pune carne = a) a se îngrășa. Sultănica... nu era d-alea tărtănețele ce pune carnea pe coaste cu lopata, și trece prin toate. DELAVRANCEA, S. 23; b) a simți o satisfacție, o mulțumire. Făt-Frumos privea și creștea carnea pe el de mulțumire. ISPIRESCU, L. 108. A tremura carnea pe cineva = a tremura (de frică, de supărare etc.). Îl iubea mult pe Dinu și o apuca o groază care o făcea să-i tremure toată carnea pe ea cînd se gîndea că Dinu al ei poate să nu mai fie om de ispravă și să n-o mai iubească. BUJOR, S. 41. A fi prieten unghie și carne (cu cineva) = a fi prieten bun (cu cineva). Pavel făcu o păreche de ciubote de iuft vărului meu Ioan, cu care era prietin unghie și carne. CREANGĂ, A. 1 03. A-și pune (sau a-și băga) carnea în (sau la) saramură = a face mari sforțări, a-și expune viața, a face tot posibilul; a se face luntre și punte. Cînd îi fi la verb reflexiv:eun aman, să ne dai de știre, că ne-om băga carnea în saramură și nu te-om lăsa. SANDU-ALDEA, U. P. 231.

2. Bucată din mușchiul animalelor tăiate, întrebuințată ca aliment. Porunci de tăie un bou și alese toate cărnurile la un locuțiune ISPIRESCU, U. 86. El scoase o torbă plină de cărnuri fripte. ALECSANDRI, la TDRG. Am mîncat carne de miel. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 364. Carne albă vezi albaneză

3. Parte moale de sub coaja fructelor, care înconjură semințele. vezi miez. Poame cu carnea bogată.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane
Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

carne
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru carne:
cárne substantiv feminin [Atestat: GCR I, 14/1 / Plural: cắrnuri (înv) cărni / Etimologie: moștenit din latinescul caro, carnis] 1 Nume dat țesutului muscular al corpului omului sau animalelor, împreună cu țesuturile la care aderă. 2 (Îs) carne de tun Masă de militari trimiși pe front spre a lupta și care sunt expuși măcelului, cu pierderi mari de vieți omenești. 3 (Îs) carne vie Carne (1) de pe care s-a jupuit pielea. 4 (Îas) Țesuturi parazitare care cresc pe răni nevindecate, fără a se acoperi cu piele. 5 (Îe) (A fi) în carne și oase În persoană. 6 (Îae) În realitate. 7 (Îe) (A fî) prieten unghie și carne A fi frate de cruce cu cineva. 8 (Îe) (Bucată de) carne cu ochi Prost. 9-10 (Îe) (A fî) cu carnea bălțată A fi năzuros (răutăcios). 11-12 (Îe) (A fî) carne din carnea cuiva (A fi) rudă de sânge. 13 (Îe) A tăia (sau a da, a trage) în carne vie A tăia (sau a da, a trage) în plin, direct (în cineva). 14 (îae) A încerca să curme un rău prin măsuri foarte drastice. 15 (Îe) A fi rău (sau bun) de carne A se vindeca greu (sau ușor) la o rană. 16 (Îe) A-și pune (sau a-și băga) carnea în (sau la) saramură (pentru cineva sau ceva) A face eforturi mari, a risca foarte mult în vederea atingerii unui scop Si: a se face luntre și punte, a-și pune viața. 17 (Îe) A pune (sau a prinde) carne A se îngrășa. 18 (Îae) A prospera. 19 (Îe) A crește carnea pe cineva A fi bucuros. 20 (Îe) A tremura carnea pe cineva A tremura de frică, de emoție etc. 21 (Îe) A-și mânca carnea de pe sine (sau din carne) (de rău, de inimos ce e) A slăbi de răutate. 22 Bucată din țesutul muscular al animalelor tăiate, întrebuințată ca aliment. 23 (Îs) Săptămâna cărnii A doua săptămână înaintea postului Paștelui, în care se mănâncă și miercurea și vinerea carne, la credincioșii ortodocși. 24 Partea interioară a pielii, opusă feței acesteia. 25 (Fig; îoc spirit) Corpul, considerat drept sediu al vieții senzuale. 26 (Îe) A fi carne rea sau rău de carne A fi aplecat spre plăceri senzuale. 27 (Îae) A (i) se vindeca greu (rănile). 28 Pulpa fructului. 29 (Pop) Placentă.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

CARNE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru CARNE:
CÁRNE, cărnuri, substantiv feminin

1. Nume dat țesutului muscular al corpului omenesc sau al animalelor împreună cu țesuturile la care aderă.
       • Carne de tun = masă de militari trimiși pe front spre a lupta și care sunt expuși măcelului, cu pierderi mari de vieți omenești. Carne vie = carne de pe care s-a jupuit pielea.
       • Expresia: A tăia (sau a da, a trage) în carne vie = a) a tăia (sau a da, a trage) în plin, direct (în cineva); b) a încerca să curme un rău prin măsuri foarte drastice. A fi rău (sau bun) de carne = a se vindeca greu (sau ușor) la o rană. În carne și oase = în persoană, în realitate. Carne din carnea cuiva = descendent direct din cineva, rudă de sânge. A-și pune (sau a-și băga) carnea în (sau la) saramură = a face eforturi mari, a risca foarte mult în vederea realizării unui scop. A pune (sau a prinde etc.) carne = a se îngrășa. A crește carnea pe cineva = a simți o satisfacție, a fi bucuros. A tremura carnea pe cineva = a tremura de frică.

2. Bucată din țesutul muscular al animalelor tăiate, întrebuințată ca aliment.

3. Partea interioară a pielii, opusă feței acesteia.

4. (botanică) Pulpă la fructe.

– latina caro, carnis.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

CARNE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru CARNE:
CÁRNE, (2) cărnuri, substantiv feminin

1. Țesutul muscular al corpului omenesc și al animalelor împreună cu țesuturile moi la care aderă.
       • Carne de tun = masă de militari trimiși pe front spre a lupta și care sunt expuși măcelului. Carne vie = carne de pe care s-a jupuit pielea.
       • Expresia: A tăia (sau a da, a trage) în carne vie = a) a tăia (sau a da, a trage) în plin, direct (în cineva); b) a încerca să curme un rău prin măsuri foarte drastice. A fi rău (sau bun) de carne = a se vindeca greu (sau ușor) la o rană. În carne și oase = în persoană, în realitate. Carne din carnea cuiva = descendent direct din cineva, rudă de sânge. A-și pune (sau a-și băga) carnea în (sau la) saramură = a face eforturi mari, a risca foarte mult în vederea realizării unui scop. A pune (sau a prinde etc.) carne = a se îngrășa. A crește carnea pe cineva = a simți o satisfacție, a fi bucuros. A tremura carnea pe cineva = a tremura de frică.

2. Țesutul muscular al animalelor și al păsărilor tăiate, folosit ca aliment.

3. Partea interioară a pielii, opusă feței acesteia.

4. (botanică) Partea comestibilă a unor fructe și legume; pulpă.

– latina caro, carnis.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

CARNE
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru CARNE:
CARNE (latina caro, carnis)

1. Țesutul muscular al corpului omenesc și al animalelor, împreună cu țesuturile moi la care aderă.
Carne vie = carne de pe care s-a jupuit pielea.
♦ Expresia: A tăia în carne vie = a) a tăia, a lovi din plin, fără milă; b) a curma fără cruțare un rău, a stîrpi răul de la rădăcină.

2. (industrie alimentație) Partea comestibilă din corpul unor mamifere, păsări, pești, crustacee etc.
Carne congelată = carne înghețată la o temperatură cuprinsă între -12 și -20°C, în vederea conservării ei pe o perioadă mai lungă (pînă la carne șase luni). Carne refrigerată = carne răcită la o temperatură cuprinsă între +4 și -2°C, pentru a-și păstra calitățile inițiale pe o perioadă scurtă (pînă la trei săptămîni). Extract de carne = soluție concentrată de substanțe nutritive, fără grăsimi și albumine, obținută prin tratarea cărnii slabe cu apă la temperatura de cel puțin 90°C, urmată de concentrarea produsului rezultat.

3. Partea interioară a pieilor, opusă feței acestora.

4. Partea comestibilă a unor fructe și legume; pulpă (3).

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

CARNE
Dicționarul limbii române moderne dă următoarea definitie pentru CARNE:
CÁRNE, cărnuri, substantiv feminin

1. Nume dat țesutului muscular al corpului omenesc sau al animalelor.
       • Carne vie = carne de pe care s-a jupuit pielea.
       • Expresia: A tăia (sau a da, a trage) în carne vie = a) a tăia, a lovi în plin; b) figurat a curma fără cruțare un rău. Carne de tun = masă de militari trimiși de clasele exploatatoare spre a lupta cu pierderi sângeroase în războaie de cotropire. A fi rău (sau bun) de carne = a se vindeca greu (sau ușor) de o rană. În carne și oase = în persoană, în realitate. Carne din carnea cuiva = descendent direct din cineva, legat prin sânge de cineva. A-și pune (sau a-și băga) carnea în (sau la) saramură = a face mari sforțări, a face tot posibilul pentru atingerea unui scop. A pune (sau a prinde etc.) carne = a se îngrășa. A crește carnea pe cineva = a simți o satisfacție. A tremura carnea pe cineva = a tremura de frică.

2. Bucată din țesutul muscular al animalelor tăiate, întrebuințată ca aliment.

3. Parte moale de sub coaja fructelor, care înconjură semințele.

– latina caro, carnis.

Definiție sursă: Dicționarul limbii române moderne

carne
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru carne:
carne forme

1. substanță moale și sângeroasă între piele și oase;

2. carnea vitelor și a păsărilor: cu carne ne hrănim;

3. plural cărnuri, mâncări de carne. [latina CARNEM].

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

CARNE
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru CARNE:
CARNE substantiv

1. Cărneală Ioan, act. < cărnilă sau < verb a cîrni.

2. Căros, Șt., mold.

3. Cărnar/u., -iul, Iordache (Sd VII, 327) n. agentis.

Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

CARNE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru CARNE:
CARNE s.

1. (Transilvania) hanț. (carne de vită.)

2. (botanică) pulpă. (carne a unui fruct.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

carne
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru carne:
cárne substantiv feminin, genitiv dativ cărni, articulat cărnii; (feluri de carne) plural cărnuri
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

carne
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru carne:
cárne substantiv feminin, genitiv dativ cărni, articulat cắrnii; (feluri) plural cắrnuri
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'CARNE'
carnavalésccarnavalizácarnavalizárecarnaxíCÁRNEcârneálăcărnéccârnécecârnéci

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL carne
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului carne dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
2 Îs carne de tun Masă de militari trimiși pe front spre a lupta și care sunt expuși măcelului, cu pierderi mari de vieți omenești.
3 Îs carne vie Carne 1 de pe care s-a jupuit pielea.
5 Îe A fi în carne și oase În persoană.
7 Îe A fî prieten unghie și carne A fi frate de cruce cu cineva.
8 Îe Bucată de carne cu ochi Prost.
9-10 Îe A fî cu carnea bălțată A fi năzuros răutăcios.
11-12 Îe A fî carne din carnea cuiva A fi rudă de sânge.
13 Îe A tăia sau a da, a trage în carne vie A tăia sau a da, a trage în plin, direct în cineva.
15 Îe A fi rău sau bun de carne A se vindeca greu sau ușor la o rană.
16 Îe A-și pune sau a-și băga carnea în sau la saramură pentru cineva sau ceva A face eforturi mari, a risca foarte mult în vederea atingerii unui scop Si: a se face luntre și punte, a-și pune viața.
17 Îe A pune sau a prinde carne A se îngrășa.
19 Îe A crește carnea pe cineva A fi bucuros.
20 Îe A tremura carnea pe cineva A tremura de frică, de emoție etc.
21 Îe A-și mânca carnea de pe sine sau din carne de rău, de inimos ce e A slăbi de răutate.
26 Îe A fi carne rea sau rău de carne A fi aplecat spre plăceri senzuale.
Carne de vită.
Carne a unui fruct.
Carne de vită.
Carne a unui fruct.

GRAMATICA cuvântului carne?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului carne.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul carne poate fi: substantiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul carne sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul carne are forma: cărnuri
VEZI PLURALUL pentru carne la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE carne?
Vezi cuvântul carne desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul carne?
[ car-ne ]
Se pare că cuvântul carne are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL carne
Inţelegi mai uşor cuvântul carne dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Carne vie = carne de pe care s-a jupuit pielea prin lovire, rănire etc
A tăia sau a da, a trage în carne vie = a a tăia, a lovi în plin
Carne de tun = masă de militari trimiși de clasele exploatatoare spre a fi masacrați într-un război nejust de pe urma căruia ele să poată beneficia
A fi rău sau bun de carne = a se vindeca greu sau ușor de o rană
În carne și oase = în persoană, în realitate
Carne din carnea cuiva = descendent direct din cineva, legat prin sînge de cineva
A crește carnea pe cineva sau a prinde, a pune carne = a a se îngrășa
A tremura carnea pe cineva = a tremura de frică, de supărare etc
A fi prieten unghie și carne cu cineva = a fi prieten bun cu cineva
A-și pune sau a-și băga carnea în sau la saramură = a face mari sforțări, a-și expune viața, a face tot posibilul; a se face luntre și punte
Carne de tun = masă de militari trimiși pe front spre a lupta și care sunt expuși măcelului, cu pierderi mari de vieți omenești
Carne vie = carne de pe care s-a jupuit pielea
A tăia sau a da, a trage în carne vie = a a tăia sau a da, a trage în plin, direct în cineva; b a încerca să curme un rău prin măsuri foarte drastice
A fi rău sau bun de carne = a se vindeca greu sau ușor la o rană
În carne și oase = în persoană, în realitate
Carne din carnea cuiva = descendent direct din cineva, rudă de sânge
A-și pune sau a-și băga carnea în sau la saramură = a face eforturi mari, a risca foarte mult în vederea realizării unui scop
carne = a se îngrășa
A crește carnea pe cineva = a simți o satisfacție, a fi bucuros
A tremura carnea pe cineva = a tremura de frică
Carne de tun = masă de militari trimiși pe front spre a lupta și care sunt expuși măcelului
Carne vie = carne de pe care s-a jupuit pielea
A tăia sau a da, a trage în carne vie = a a tăia sau a da, a trage în plin, direct în cineva; b a încerca să curme un rău prin măsuri foarte drastice
A fi rău sau bun de carne = a se vindeca greu sau ușor la o rană
În carne și oase = în persoană, în realitate
Carne din carnea cuiva = descendent direct din cineva, rudă de sânge
A-și pune sau a-și băga carnea în sau la saramură = a face eforturi mari, a risca foarte mult în vederea realizării unui scop
carne = a se îngrășa
A crește carnea pe cineva = a simți o satisfacție, a fi bucuros
A tremura carnea pe cineva = a tremura de frică
Vie = carne de pe care s-a jupuit pielea
♦ Expresia: A tăia în carne vie = a a tăia, a lovi din plin, fără milă; b a curma fără cruțare un rău, a stîrpi răul de la rădăcină
Congelată = c
Refrigerată = c
= soluție concentrată de substanțe nutritive, fără grăsimi și albumine, obținută prin tratarea cărnii slabe cu apă la temperatura de cel puțin 90°C, urmată de concentrarea produsului rezultat
Carne vie = carne de pe care s-a jupuit pielea
A tăia sau a da, a trage în carne vie = a a tăia, a lovi în plin; b figurat a curma fără cruțare un rău
Carne de tun = masă de militari trimiși de clasele exploatatoare spre a lupta cu pierderi sângeroase în războaie de cotropire
A fi rău sau bun de carne = a se vindeca greu sau ușor de o rană
În carne și oase = în persoană, în realitate
Carne din carnea cuiva = descendent direct din cineva, legat prin sânge de cineva
A-și pune sau a-și băga carnea în sau la saramură = a face mari sforțări, a face tot posibilul pentru atingerea unui scop
carne = a se îngrășa
A crește carnea pe cineva = a simți o satisfacție
A tremura carnea pe cineva = a tremura de frică

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL carne

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A sta ceva în firea cuiva?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a produce sau a simți o mare durere
paratifos
a ține de felul normal de a fi al cuiva
cum nu a mai fost, ca niciodată, ca nicicând
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app