eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție ciuperca


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Ciupercă [ ci-u-per-că ]
VEZI SINONIME PENTRU ciupercă PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului ciuperca în mai multe dicționare

Definițiile pentru ciuperca din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:

conjugarea verbului a ciuperca
Verbul: a ciuperca (forma la infinitiv)
A ciuperca conjugat la timpul prezent:
  • eu ciuperchez
  • tu ciuperchezi
  • el ea ciuperchează
  • noi ciupercăm
  • voi ciupercați
  • ei ele ciuperchează
VEZI VERBUL a ciuperca CONJUGAT LA TOATE TIMPURILE
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru ciupercă:
ciupercă substantiv feminin [Atestat: LET. II, 385/1 / V: ciupercapearcă, ciupercaparcă / Plural: ciupercarci și (înv) ciupercarce / Etimologie: mg cseperke] 1 (Lpl) Încrengătură de plante inferioare, lipsite de clorofilă, care trăiesc ca parazite sau saprofite și se răspândesc prin spori. 2 Plantă din încrengătura ciupercilor (1), de obicei în formă de pălărie cărnoasă cu picior. 3 (Îe) Doar n-am mâncat ciupercarci! Doar n-am înnebunit! 4 (Im; îe) (Atâta) pagubă (sau, rar, jaf) în ciupercarci Nici o pagubă! 5 Obiect de lemn în formă de ciupercă (1), pe care se întinde ciorapul când se cârpește. 6-7 (Im) Pălărie (sau căciulă) veche, adesea mototolită și turtită. 8 (Șîs) ciupercaca șinei Parte superioară și îngroșată a șinei de cale ferată, pe care se sprijină roțile vehiculelor când rulează. 9 (Îrg) Organul sexual al calului Si: (pop) drâmbă, sulac, toc. 10 Plantă comestibilă din familia agaricaceelor, cu piciorul alb, gol sau spongios, cu pălăria albă și cărnoasă și cu miros și gust plăcut (Agaricus arvensis). 11 Plantă comestibilă din familia agaricaceelor, cu pălăria alburiu-cenușie și cu gust și miros plăcut, care crește vara și toamna prin păduri (Agaricus pratensis). 12 Plantă din familia agaricaceelor, cu pălăria cărnoasă brun-roșcată (Agaricus silvaticus). 13 (Bot; reg) Burete sângeriu (Psalliota arvensis). 14 Planta Psalliota bispora. 15 (Șîs) ciuperca de bălegar (sau de câmp, de gunoi, de iarbă, de mâncare, de pajiște, roșie, țigănească) Plantă comestibilă cu pălăria mică și rotundă Si: (reg) burete de câmp, bureți, burete de toamnă, chitarcă, mitarcă (Psalliota campestris). 16 (Reg; îs) ciuperca albă Plantă criptogamă din familia agaricaceelor, foarte veninoasă, cu pălăria galben-verzuie și cu miros grețos, care crește prin păduri (Amanita phalloides). 17 (Bot; reg; îas) Nicoreți (Tricholoma georgi forme gambosum). 18 (Bot; reg; îs) ciuperca de casă (sau de pivniță) Burete de casă Si: (reg) burete de pivniță, popinci (Merulius laciymans). 19 (Reg; îs) ciuperca de toamnă Planta necomestibilă Russula ochiroleuca. 20 (Reg; îs) ciupercarci oiești Buretele oilor (Polyporus confusus). 21 (Reg; îs) ciuperca-grasă Ciupercă (2) de culoare albă pe deasupra, puțin neagră în interior Cf burete-gras. 22 (Reg; îs) ciuperca moale Ciupercă (2) comestibilă cu pălăria convexă, galben-roșcată sau brună, acoperită cu o substanță vâscoasă Si: turta-vacii (Boletus luteus). 23 (Reg; îs) ciupercaca-muștelor Planta Agaricus muscarius Cf buretele-muștelor. 24 (Reg; îs) ciuperca-puturoasă Ciupercă (2) cu miros neplăcut din familia agaricacee, cu pălăria galben-roșiatică și vâscoasă, lamele alburii neegale și cu gust grețos, acrișor Si: băloșel, (reg) burete bălos (Russula factens). 25 (Reg; îs) ciupercaca-șarpelui Ciupercă (2) comestibilă din familia agaricacee, cu pălăria convexă acoperită cu solzi bruni, piciorul fistulos, înalt și la bază umflat Si: (reg) burete șerpesc, pălăria-șarpelui (Lepiota procerci).
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a


Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

CIUPERCĂ
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru CIUPERCĂ:
CIUPÉRCĂ (< limba bulgară) substantiv feminin

1. (La plural ) Încrengătură de talofite lipsite de clorofilă, heterotrofe (saprofite sau parazitare) uni- sau pluricelulare, care se reproduc prin spori și au ca aparat vegetativ un tal. Se cunosc ciuperca 10.000 de specii. Au importanță în circuitul elementelor minerale în natură, în fermentații (drojdia de bere); unele sînt comestibile (zbîrciogul, hribul) altele sînt otrăvitoare (pălăria-șarpelui); din ele se extrag antibiotice (penicilina din Penicillium), iar altele (parazite) produc pagube importante în agricultură (mălura, tăciunele). Multe dintre ele produc micoze la om. Sin. fungi.

2. Obiect de lemn, de forma unei ciuperci (1), pe care se întinde ciorapul cînd se cîrpește.

3. Ciuperca șinei = partea superioară, îngroșată, a unei șine de cale ferată pe care rulează roțile.

4. Ciuperca eoliană = formă de relief eolian rezultată în urma procesului de coraziune. (ex.: Babele din masivul Bucegi, Tigăile din masivul Ciucaș ș.a.).

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

CIUPERCĂ
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru CIUPERCĂ:
CIUPÉRCĂ, ciuperci substantiv feminin

1. Nume dat unor specii și varietăți de plante criptogame, comestibile sau otrăvitoare, formate dintr-un picior și o pălărie cărnoasă, purtătoare de spori (Agaricus). Dă-mi voie să fac un menu pentru amîndoi. Cunosc toate specialitățile casei. De exemplu... niște ciuperci cu smîntînă. C. PETRESCU, C. vezi 64. Sarbezi la față și sbîrciți, de parcă se hrănesc numai cu ciuperci fripte în toată viața lor. CREANGĂ A., 126. După ploaie răsar ciupercile.
       • Expresia: (Atîta) pagubă (sau jaf) în ciuperci! = (în ironie) în mare pagubă! nu o nici o pagubă! De m-o răpune și pe mine, atîta jaf în ciuperci; căci n-are cine să plîngă după mine. ISPIRESCU, L. 342. Doar n-am mîncat ciuperci! = doar n-am înnebunit!

2. Obiect de lemn în formă de ciupercă (1) pe care se întinde ciorapul cînd se țese.

3. figurat (Batjocoritor) Pălărie sau căciulă veche, mototolită și turtită. Ia-ți ciuperca din cap!

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

CIUPERCĂ
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru CIUPERCĂ:
CIUPÉRCĂ ciupercaci forme

1) la plural Încrengătură de plante inferioare, fără clorofilă, care se înmulțesc prin spori.

2) Plantă din această încrengătură, cu corpul cărnos, în formă de pălărie și cu picior. ciupercaci otrăvitoare. ciupercaci comestibile.
       • ciuperca de fermentare microorganism în formă de ciupercă folosit ca ferment. Doar n-am mâncat ciupercaci doar nu mi-am ieșit din minți. A răsări ca ciupercacile (după ploaie) a apărea în număr mare și în timp scurt.

3) Obiect din lemn de formă specială pe care se îmbracă ciorapul când se țese sau se cârpește.

4) figurat iron. Pălărie sau căciulă veche și mototolită. 5): ciupercaca șinei partea de sus mai largă a unei șine de cale ferată, pe care rulează roțile trenului. [G.-D. ciupercii] /<bulg. țepurca, limba sârbă pețurka
Forme diferite ale cuvantului ciuperca: ciupercaci

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii româneCIUPERCĂ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru CIUPERCĂ:
CIUPÉRCĂ, ciuperci, substantiv feminin

1. (La plural ) Încrengătură de plante inferioare, lipsite de clorofilă, care trăiesc ca parazite sau ca saprofite și se răspândesc prin spori; (și la sg.) plantă din această încrengătură, de obicei în formă de pălărie cărnoasă cu picior.
       • Expresia: Doar n-am mâncat ciuperci! = doar n-am înnebunit! Pagubă-n ciuperci! = nu e nimic, puțin îmi pasă!

2. Obiect de lemn în formă de ciupercă (1), pe care se întinde ciorapul când se cârpește.
♦ (ironic) Pălărie veche, adesea mototolită și turtită.

3. (În sintagma) Ciuperca șinei = partea superioară și îngroșată a unei șine de cale ferată, pe care se sprijină roțile vehiculelor, când rulează.

– Din limba bulgară čepurka, sârbo-croată pečurka.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

CIUPERCĂ
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru CIUPERCĂ:
CIUPÉRCĂ, ciuperci, substantiv feminin

1. (La plural ) Încrengătură de plante inferioare, lipsite de clorofilă, care trăiesc ca parazite sau ca saprofite și se răspândesc prin spori; (și la sg.) plantă din această încrengătură, de obicei în formă de pălărie cărnoasă cu picior.
       • Expresia: Doar n-am mâncat ciuperci! = doar n-am înnebunit! Pagubă-n ciuperci! = nu e nimic, puțin îmi pasă!

2. Obiect de lemn în formă de ciupercă (1), pe care se întinde ciorapul când se cârpește.
♦ (ironic) Pălărie veche, adesea mototolită și turtită.

3. (În sintagma) Ciuperca șinei = partea superioară și îngroșată a unei șine de cale ferată, pe care rulează roțile vehiculelor.

– Din limba bulgară čepurka, limba sârbă pečurka.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

ciupercă
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru ciupercă:
ciupércă (ciupérci), substantiv feminin –

1. Plantă inferioară, lipsită de clorofilă, de obicei în formă de pălărie cărnoasă cu picior. –

2. (argotic) Pălărie.

– Mr. peciurcă, megl. cinciupercă. limba bulgară, limba sârbă pečurka, cu aceeași metateză ca în limba bulgară čepurka, în limba maghiara csepérke (Cihac, II, 492; Philippide, Principii, 140; Conev 43; Iordan, Dift., 95).
Forme diferite ale cuvantului ciuperca: ciupérci

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

CIUPERCĂ
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru CIUPERCĂ:
CIUPERCĂ substantiv (botanică)

1. fungi (la plural), (popular) burete.

2. ciupercă de pivniță (Merulius lacrymans) = burete-de-casă.

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

ciuperca
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru ciuperca:
ciuperca, ciuperchez vezi r. (tox.) a consuma substanțe interzise (narcotice, stupefiante); a se droga.
Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

CIUPERCĂ
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru CIUPERCĂ:
CIUPERCĂ substantiv

1. Ciupercescu, act.; Ciupărcă (Glos).

2. Ciupîrcâ (16 A I 492).

Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

ciupercă
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru ciupercă:
ciupércă substantiv feminin, genitiv dativ articulat ciupércii; plural ciupérci
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

ciupercă
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru ciupercă:
ciupércă substantiv feminin, genitiv dativ articulat ciupércii; plural ciupérci
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

ciupercă
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru ciupercă:
ciupercă, ciuperci substantiv feminin (glum.) pălărie.
Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'CIUPERCA'
CIUPELÍciupelítciupélnițăciúperCIUPÉRCĂciupercárCiupercăriaCIUPERCĂRÍEciupercát

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL ciupercă
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului ciupercă dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
II, 385/1 / V: ciupercăpearcă, ciupercăparcă / Plural: ciupercărci și înv ciupercărce / Etimologie: mg cseperke] 1 Lpl Încrengătură de plante inferioare, lipsite de clorofilă, care trăiesc ca parazite sau saprofite și se răspândesc prin spori.
3 Îe Doar n-am mâncat ciupercărci! Doar n-am înnebunit! 4 Im; îe Atâta pagubă sau, rar, jaf în ciupercărci Nici o pagubă! 5 Obiect de lemn în formă de ciupercă 1, pe care se întinde ciorapul când se cârpește.
8 Șîs ciupercăca șinei Parte superioară și îngroșată a șinei de cale ferată, pe care se sprijină roțile vehiculelor când rulează.
15 Șîs ciupercă de bălegar sau de câmp, de gunoi, de iarbă, de mâncare, de pajiște, roșie, țigănească Plantă comestibilă cu pălăria mică și rotundă Si: reg burete de câmp, bureți, burete de toamnă, chitarcă, mitarcă Psalliota campestris.
16 Reg; îs ciupercă albă Plantă criptogamă din familia agaricaceelor, foarte veninoasă, cu pălăria galben-verzuie și cu miros grețos, care crește prin păduri Amanita phalloides.
18 Bot; reg; îs ciupercă de casă sau de pivniță Burete de casă Si: reg burete de pivniță, popinci Merulius laciymans.
19 Reg; îs ciupercă de toamnă Planta necomestibilă Russula ochiroleuca.
20 Reg; îs ciupercărci oiești Buretele oilor Polyporus confusus.
21 Reg; îs ciupercă-grasă Ciupercă 2 de culoare albă pe deasupra, puțin neagră în interior Cf burete-gras.
22 Reg; îs ciupercă moale Ciupercă 2 comestibilă cu pălăria convexă, galben-roșcată sau brună, acoperită cu o substanță vâscoasă Si: turta-vacii Boletus luteus.
23 Reg; îs ciupercăca-muștelor Planta Agaricus muscarius Cf buretele-muștelor.
24 Reg; îs ciupercă-puturoasă Ciupercă 2 cu miros neplăcut din familia agaricacee, cu pălăria galben-roșiatică și vâscoasă, lamele alburii neegale și cu gust grețos, acrișor Si: băloșel, reg burete bălos Russula factens.
25 Reg; îs ciupercăca-șarpelui Ciupercă 2 comestibilă din familia agaricacee, cu pălăria convexă acoperită cu solzi bruni, piciorul fistulos, înalt și la bază umflat Si: reg burete șerpesc, pălăria-șarpelui Lepiota procerci.
CIUPÉRCĂ ciupercăci forme 1 la plural Încrengătură de plante inferioare, fără clorofilă, care se înmulțesc prin spori.
Ciupercăci otrăvitoare.
Ciupercăci comestibile.
       • ciupercă de fermentare microorganism în formă de ciupercă folosit ca ferment.
Doar n-am mâncat ciupercăci doar nu mi-am ieșit din minți.
A răsări ca ciupercăcile după ploaie a apărea în număr mare și în timp scurt.
5: ciupercăca șinei partea de sus mai largă a unei șine de cale ferată, pe care rulează roțile trenului.GRAMATICA cuvântului ciupercă?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului ciupercă.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul ciupercă poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul ciupercă sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul ciupercă are forma: ciupérci
VEZI PLURALUL pentru ciupercă la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE ciupercă?
Vezi cuvântul ciupercă desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul ciupercă?
[ ci-u-per-că ]
Se pare că cuvântul ciupercă are patru silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL ciupercă
Inţelegi mai uşor cuvântul ciupercă dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Ciuperca șinei = partea superioară, îngroșată, a unei șine de cale ferată pe care rulează roțile
Eoliană = formă de relief eolian rezultată în urma procesului de coraziune
Atîta pagubă sau jaf în ciuperci! = în ironie în mare pagubă! nu o nici o pagubă! De m-o răpune și pe mine, atîta jaf în ciuperci; căci n-are cine să plîngă după mine
Doar n-am mîncat ciuperci! = doar n-am înnebunit! 2
Doar n-am mâncat ciuperci! = doar n-am înnebunit! Pagubă-n ciuperci! = nu e nimic, puțin îmi pasă! 2
În sintagma Ciuperca șinei = partea superioară și îngroșată a unei șine de cale ferată, pe care se sprijină roțile vehiculelor, când rulează
Doar n-am mâncat ciuperci! = doar n-am înnebunit! Pagubă-n ciuperci! = nu e nimic, puțin îmi pasă! 2
În sintagma Ciuperca șinei = partea superioară și îngroșată a unei șine de cale ferată, pe care rulează roțile vehiculelor
Ciupercă de pivniță Merulius lacrymans = burete-de-casă
Ciupercă de pivniță Merulius lacrymans = burete-de-casă© 2023 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL ciupercă

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A sau a-i ajunge cuiva cuțitul la os?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a fi foarte leneș și murdar
ieșit din comun, uimitor; extraordinar
a ajunge la capătul puterii; a fi într-o situație disperată
câtuși de puțin, deloc
VEZI RĂSPUNSUL CORECT


Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app