eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție coloana


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Coloană [ co-loa-nă ]
VEZI SINONIME PENTRU coloană PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului coloana în mai multe dicționare

Definițiile pentru coloana din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru COLOANĂ:
COLOÁNĂ, coloane, substantiv feminin

1. Stîlp cilindric de marmură, de piatră, de lemn etc., servind la sprijinirea frontoanelor și a părților interioare ale unor clădiri, sau numai la înfrumusețarea lor. Mai mult chiar decît o coloană de granit... sînt puternice trunchiurile vii [ale stejarilor]. BOGZA, O. 245. Ai fi zis că te afli subt o imensă boltă de templu, sprijinită de mii de coloane. HOGAȘ, M. N. 73. Înălțimea coloanelor de dinaintea ușii principale îl face pe Moș Gheorghe să se simtă mic, mic de tot. spaniolă POPESCU, M. G. 69. Eu nu am serai pe mare, Cu coloane de porfir. BOLINTINEANU, O. 101.
       • figurat Ardeau și copaci, coloane subțiri, trandafirii. DUMITRIU, B. forme 53. Vezuviul în aer împinge... Coloana sa de flăcări, coloana sa de fum. MACEDONSKI, O. I 52.
       • Coloană vertebrală = ansamblu osos alcătuit din totalitatea vertebrelor unui animal, formînd baza de susținere a scheletului la animalele vertebrate; șira spinării.

2. (fizică) Masă cilindrică a unui fluid, închisă într-un tub sau țîșnind cu putere dintr-o conductă ori dintr-un rezervor. Coloană de mercur. Coloană de apă.

3. Fiecare dintre secțiunile verticale în care se împarte uneori o pagină tipărită (în special la ziare și reviste) și care este despărțită de celelalte printr-o linie verticală sau printr-un spațiu alb; prin extensie conținutul unei astfel de despărțituri. Ziarele noastre... au găsit mai toate loc pentru a jertfi, din cînd în cînd, cîte o coloană, două, poeziei. MACEDONSKI, O. IV

6. Redacția acestei foi va primi orice plîngere dreaptă a cetățenilor și va face să răsune coloanele sale în favorul celor nedreptățiți. BOLINTINEANU, O. 247. Coloanele ziarului... mi-au fost deschise. GHICA, S.175. Povestea asta se tipări în foaia «Propășirea», mai mult ca să împle coloanele jurnalului. NEGRUZZI, S.I 94.
       • Expresia: A pune (pe cineva) pe două coloane = a arăta că cineva a plagiat, a expune, în coloane alăturate, textul plagiatorului și originalul pe care l-a imitat sau copiat.
♦ Rubrică (într-un formular, într-un registru etc.) care urmează să fie completată. În coloana întîi se trece numele, în coloana a doua data nașterii. ▭ Sta la masă, în față cu un registru deschis, cu o mînă oprită hotărît pe una din coloanele pline de cifre. MIHALE, O. 524.

4. (Determinat uneori prin «de cifre») Șir de cifre așezate unele sub altele (pentru a putea fi adunate).

5. (Adesea urmat de determinări) Grup de oameni (de obicei de soldați) sau de vehicule în mers, așezate în șiruri paralele în adîncime (spre a ocupa cît mai puțin loc din lățimea căii de comunicație). Coloană de tractoare. ▭ Coloana se înșira tăcută. SAHIA, N. 43. Soldații se așezară la rînd și coloana, porni în urma felinarului. despre ZAMFIRESCU, R. 127. Acum coloana s-au oprit Sub crivățul de noapte. ALECSANDRI, P. A. 159. Coloană de marș = formație de mișcare a trupelor pe drum. Coloana a cincea = grup de elemente trădătoare strecurate în spatele unei armate, cu scopul de a-i submina lupta prin acțiuni de sabotaj, spionaj etc. (nume dat pentru prima oară grupului aflat în Madrid în timpul războiului civil, pe care se bizuiau fasciștii spanioli cînd înaintau cu patru coloane asupra orașului).

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane


Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

coloană
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru coloană:
coloánă substantiv feminin [Atestat: BUDAI-DELEANU, Ț. 254 / Plural: coloanane / Etimologie: franceza colonne cf columnă, cortină] 1 (Aht) Stâlp cilindric de marmură, piatră, lemn etc., destinat să susțină o parte dintr-un edificiu sau să-l înfrumusețeze. 2 (Fig) Protector. 3 (Teh) Nume dat mai multor aparate folosite în chimie și în industria chimică, alcătuite dintr-o manta cilindrică verticală de metal, de sticlă etc. care conține materiale adsorbante sau talere de formă specială, materiale filtrante etc. 4 (Îs) coloana de ancoraj Prima coloană de tubaj din partea de sus a unei găuri de sondă, care servește la consolidarea straturilor de la suprafață. 5 (Îs) coloana de forare Coloană metalică, ale cărei capete se fixează în talpa și în tavanul galeriei care susține perforatorul. 6 (Îs) coloana filtrantă Tub de oțel introdus în pământ cu ajutorul căruia se captează izvoarele subterane. 7 (Îs) coloana montantă Conductă principală la care se racordează țevile sau cablurile de apă, gaz, curentul electric etc. în diferite etaje ale unei clădiri. 8 (Îs) coloana hidraulică Gură de apă, de mare debit, situată lângă o linie de cale ferată în stații și în depouri de locomotive pentru alimentarea cu apă a tenderului locomotivei. 9 (Chm; îs) coloana de distilare (sau de fracționare) Aparat (industrial) cu ajutorul căruia se separă, prin distilare, componentele unui amestec lichid. 10 (Fiz) Masă cilindrică a unui fluid, închisă într-un tub sau țâșnind cu putere dintr-o conductă sau dintr-un rezervor. 11 (Mar) Partea de jos a catargului. 12 Fiecare dintre secțiunile verticale în care se împarte o pagină tipărită de ziar, revistă etc. și care este despărțită de celelalte printr-o linie neagră verticală sau printr-un spațiu albaneză 13 (Pex) Conținutul unei coloane (12). 14 (Îe) A pune pe cineva pe două coloanane A demonstra că cineva a plagiat, expunând, în coloane alăturate, textul plagiatorului și originalul folosit de acesta. 15 Șir de cifre așezate unele sub altele într-un tabel, într-o matrice etc. pentru a putea fi adunate. 16 Despărțitură verticală a unui registru marcată prin două linii paralele. 17 (Șîs) coloana de marș Grup de oameni, de soldați, de vehicule etc. care se deplasează pe același itinerar în șiruri paralele. 18 Formație realizată prin dispunerea în adâncime a unităților militare în vederea deplasării lor. 19 (Îs) coloana mobilă Corp de trupe dislocate într-o anumită regiune pentru a menține liniștea. 20 (Iuz; îs) coloanana a cincea Grup de fasciști organizați pentru propagandă, luptă și spionaj împotriva democrației într-o țară nefascistă. 21 (Îs) coloana vertebrală Totalitatea vertebrelor reunite cap la cap, formând axul de susținere a scheletului la animalele vertebrate. 22 (îs) coloana sonoră Ansamblu de sunete (cuvinte, muzică etc.) care însoțesc imaginile unui film.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

COLOANĂ
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru COLOANĂ:
COLOÁNĂ, coloane, substantiv feminin

1. Stâlp cilindric de marmură, piatră, lemn etc., destinat să susțină o parte dintr-un edificiu sau să-l ornamenteze, format din bază, fus și capitel.
♦ (anatomie) Coloană vertebrală = totalitatea vertebrelor reunite cap la cap, formând axul de susținere a scheletului la animalele vertebrate; șira spinării.

2. (fizică) Masă de lichid conținută într-un tub sau care țâșnește cu putere dintr-o conductă sau dintr-un rezervor. Coloană de mercur.

3. Fiecare dintre secțiunile verticale în care se împarte o pagină tipărită de ziar, revistă etc. și care este despărțită de celelalte printr-o linie neagră verticală sau printr-un spațiu alb; prin extensie conținutul unei astfel de despărțituri.
       • Expresia: A pune (pe cineva) pe două coloane = a demonstra că cineva a plagiat, expunând, în coloane alăturate, textul plagiatorului și originalul folosit de acesta.
♦ Rubrică într-un formular, registru etc.

4. Șir de cifre așezate unele sub altele într-un tabel, într-o matrice etc. pentru a putea fi adunate.

5. Nume dat mai multor aparate folosite în chimie și în industria chimică, alcătuite dintr-o manta cilindrică verticală de metal, de sticlă etc. care conține materiale adsorbante sau talere de formă specială, materiale filtrante etc.

6. Formație realizată prin dispunerea în adâncime a unităților militare în vederea deplasării lor.
♦ (Și în sintagma coloană de marș) Grup de oameni, de soldați, de vehicule etc. care se deplasează pe același itinerar în șiruri paralele.

7. (cinematografie; în sintagma) Coloană sonoră = ansamblu de sunete (cuvinte, muzică etc.) care însoțesc imaginile unui film; pistă sonoră.

– Din limba franceza colonne.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

COLOANĂ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru COLOANĂ:
COLOÁNĂ, coloane, substantiv feminin

1. Stâlp cilindric de marmură, piatră, lemn etc., destinat să susțină o parte dintr-un edificiu sau să-l înfrumusețeze.
♦ (anatomie) Coloană vertebrală = totalitatea vertebrelor reunite cap la cap, formând axul de susținere a scheletului la animalele vertebrate; șira spinării.

2. (fizică) Masă cilindrică a unui fluid, închisă într-un tub sau țâșnind cu putere dintr-o conductă sau dintr-un rezervor. Coloană de mercur.

3. Fiecare dintre secțiunile verticale în care se împarte o pagină tipărită de ziar, revistă etc. și care este despărțită de celelalte printr-o linie neagră verticală sau printr-un spațiu alb; prin extensie conținutul unei astfel de despărțituri.
       • Expresia: A pune (pe cineva) pe două coloane = a demonstra că cineva a plagiat, expunând, în coloane alăturate, textul plagiatorului și originalul folosit de acesta.
♦ Rubrică într-un formular, registru etc.

4. Șir de cifre așezate unele sub altele într-un tabel, într-o matrice etc. pentru a putea fi adunate.

5. Nume dat mai multor aparate folosite în chimie și în industria chimică, alcătuite dintr-o manta cilindrică verticală de metal, de sticlă etc. care conține materiale adsorbante sau talere de formă specială, materiale filtrante etc.

6. Formație realizată prin dispunerea în adâncime a unităților militare în vederea deplasării lor.
♦ (Și în sintagma coloană de marș) Grup de oameni, de soldați, de vehicule etc. care se deplasează pe același itinerar în șiruri paralele.

7. (cinematografie; în sintagma) Coloană sonoră = ansamblu de sunete (cuvinte, muzică etc.) care însoțesc imaginile unui film; pistă sonoră.

– Din limba franceza colonne.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-aCOLOANĂ
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru COLOANĂ:
COLOÁNĂ substantiv feminin

1. stâlp cilindric de piatră, marmură etc. destinat să susțină un antablament.
♦ formație cu aspect de stâlp apărută în peșteri prin unirea unei stalactite cu o stalagmită.
       • coloană vertebrală = șira spinării.
♦ parte dintr-un catarg care iese deasupra punții.

2. masă a unui fluid care ia formă cilindrică atunci când este închisă într-un tub sau când țâșnește cu putere dintr-o conductă.

3. secțiune verticală a unei pagini tipărite sau manuscrise.
♦ rubrică (într-un formular, într-un registru etc.).

4. șir vertical de cifre.

5. denumire a mai multor aparate în chimie și în industria chimică, dintr-o manta verticală, cilindrică, de metal etc., conținând materiale absorbante, filtrante etc.

6. convoi de oameni, animale, vehicule, nave, care merge rânduit în șiruri paralele în adâncime.
       • coloana a cincea = grup de trădători în slujba dușmanului, care organizează diversiuni, acte de sabotaj etc. pentru a dezorganiza spatele frontului.

7. (cinem.) coloană sonoră = ansamblu de sunete care însoțește imaginile unui film. (<fr. colonne)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

COLOANĂ
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru COLOANĂ:
COLOÁNĂ substantiv feminin

1. Stâlp de piatră, de marmură etc. de formă cilindrică, destinat să susțină o parte dintr-un edificiu.
       • Coloană vertebrală = șira spinării.
♦ Parte dintr-un catarg care iese deasupra punții.

2. Masă a unui fluid, care ia formă cilindrică atunci când este închisă într-un tub sau când țâșnește cu putere dintr-o conductă.

3. Secțiune verticală a unei pagini tipărite sau manuscrise; conținutul acesteia.
♦ Rubrică (într-un formular, într-un registru etc.).

4. Șir vertical de cifre.

5. Denumire a mai multor aparate folosite în chimie și în industria chimică, alcătuite dintr-o manta verticală, cilindrică, de metal etc., conținând materiale absorbante, materiale filtrante etc.

6. Convoi de oameni, de animale, de vehicule care merge orânduit în șiruri paralele în adâncime.

7. (Cinem.) Coloană sonoră = ansamblul de sunete care însoțește imaginile unui film. [conform latina columna, limba franceza colonne, italiana colonna, limba neogreacă kolona].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

COLOANĂ
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru COLOANĂ:
COLOÁNĂ coloanae forme

1) Stâlp înalt, cilindric, servind pentru susținere sau ca ornament al frontonului sau al părților interioare ale unui edificiu.

2) figurat Masă a unui fluid, care este închisă într-un tub cilindric sau care țâșnește dintr-o conductă. coloana de mercur.

3) tehnic Aparat alcătuit dintr-o manta verticală cilindrică, conținând materiale absorbante, filtrante etc.

4) poligrafie Fragment vertical al unei pagini tipărite, despărțit printr-o linie verticală sau printr-un spațiu albaneză

5) Rubrică într-un registru etc.

6) Șir de oameni sau de mașini care merg succedându-se. coloana de manifestanți. coloana de tractoare.

7) Formație a trupelor dispuse în adâncime. coloana de marș. 8): coloana sonoră ansamblul de cuvinte și muzică ce însoțește imaginile unui film. 9): coloana vertebrală totalitate a vertebrelor care formează axul scheletului; șira spinării. [G.-D. coloanei; silabe co-loa-] /<fr. colonne
Forme diferite ale cuvantului coloana: coloanae

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

coloană
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru coloană:
coloánă (coloáne), substantiv feminin

– Stîlp cilindric de marmură, piatră, lemn, pentru susținerea unei clădiri sau pentru înfrumusețarea ei.

– Mr. culoană. latina columna (secolul XVIII) și mai tîrziu din limba franceza colonne; în mr., din italiana colonna sau din limba neogreacă ϰολῶνα. Este dublet al lui columnă (secolul XIX).

– derivat colonadă, substantiv feminin, din limba franceza colonnade; colontitlu, substantiv neutru din limba franceza colonne-titre; încolona, verb (a pune în rînd, a forma o coloană, termen militar).
Forme diferite ale cuvantului coloana: coloáne

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

COLOANĂ
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru COLOANĂ:
COLOANĂ s.

1. (arhitectură) (învechit) columnă. (Templu cu coloana.)

2. (anatomie) coloană vertebrală = șira spinării, (regional) șira spatelor, (învechit) greabănul spinării, osul spinării.

3. (termen militar) (popular) șirag, (învechit) stol. (O coloana de ostași în mers.)

4. convoi, lanț, rînd, șir, (regional) trîmbă. (O coloana de care.)

5. sul, trîmbă, vîrtej, (popular) volbură. (O coloana de praf.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

coloană
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru coloană:
coloánă substantiv feminin, genitiv dativ articulat coloánei; plural coloáne
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

coloană
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru coloană:
coloánă substantiv feminin, genitiv dativ articulat coloánei; plural coloáne
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'COLOANA'
colnicúțCÓLNIȚĂCÓLOcoloádăCOLOÁNĂCOLOÁREcolobómăcoloboțicolobuțí

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL coloană
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului coloană dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
254 / Plural: coloanăne / Etimologie: franceza colonne cf columnă, cortină] 1 Aht Stâlp cilindric de marmură, piatră, lemn etc.
4 Îs coloană de ancoraj Prima coloană de tubaj din partea de sus a unei găuri de sondă, care servește la consolidarea straturilor de la suprafață.
5 Îs coloană de forare Coloană metalică, ale cărei capete se fixează în talpa și în tavanul galeriei care susține perforatorul.
6 Îs coloană filtrantă Tub de oțel introdus în pământ cu ajutorul căruia se captează izvoarele subterane.
7 Îs coloană montantă Conductă principală la care se racordează țevile sau cablurile de apă, gaz, curentul electric etc.
8 Îs coloană hidraulică Gură de apă, de mare debit, situată lângă o linie de cale ferată în stații și în depouri de locomotive pentru alimentarea cu apă a tenderului locomotivei.
9 Chm; îs coloană de distilare sau de fracționare Aparat industrial cu ajutorul căruia se separă, prin distilare, componentele unui amestec lichid.
14 Îe A pune pe cineva pe două coloanăne A demonstra că cineva a plagiat, expunând, în coloane alăturate, textul plagiatorului și originalul folosit de acesta.
17 Șîs coloană de marș Grup de oameni, de soldați, de vehicule etc.
19 Îs coloană mobilă Corp de trupe dislocate într-o anumită regiune pentru a menține liniștea.
20 Iuz; îs coloanăna a cincea Grup de fasciști organizați pentru propagandă, luptă și spionaj împotriva democrației într-o țară nefascistă.
21 Îs coloană vertebrală Totalitatea vertebrelor reunite cap la cap, formând axul de susținere a scheletului la animalele vertebrate.
22 îs coloană sonoră Ansamblu de sunete cuvinte, muzică etc.
COLOÁNĂ coloanăe forme 1 Stâlp înalt, cilindric, servind pentru susținere sau ca ornament al frontonului sau al părților interioare ale unui edificiu.
Coloană de mercur.
Coloană de manifestanți.
Coloană de tractoare.
Coloană de marș.
8: coloană sonoră ansamblul de cuvinte și muzică ce însoțește imaginile unui film.
9: coloană vertebrală totalitate a vertebrelor care formează axul scheletului; șira spinării.
Templu cu coloanăe.
O coloană de ostași în mers.
Templu cu coloană.
O coloană de ostași în mers.
O coloană de care.
O coloană de praf.GRAMATICA cuvântului coloană?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului coloană.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul coloană poate fi: substantiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul coloană sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul coloană are forma: coloáne
VEZI PLURALUL pentru coloană la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE coloană?
Vezi cuvântul coloană desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul coloană?
[ co-loa-nă ]
Se pare că cuvântul coloană are trei silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL coloană
Inţelegi mai uşor cuvântul coloană dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Coloană vertebrală = ansamblu osos alcătuit din totalitatea vertebrelor unui animal, formînd baza de susținere a scheletului la animalele vertebrate; șira spinării
A pune pe cineva pe două coloane = a arăta că cineva a plagiat, a expune, în coloane alăturate, textul plagiatorului și originalul pe care l-a imitat sau copiat
Coloană de marș = formație de mișcare a trupelor pe drum
Coloana a cincea = grup de elemente trădătoare strecurate în spatele unei armate, cu scopul de a-i submina lupta prin acțiuni de sabotaj, spionaj etc
♦ anatomie Coloană vertebrală = totalitatea vertebrelor reunite cap la cap, formând axul de susținere a scheletului la animalele vertebrate; șira spinării
A pune pe cineva pe două coloane = a demonstra că cineva a plagiat, expunând, în coloane alăturate, textul plagiatorului și originalul folosit de acesta
Cinematografie; în sintagma Coloană sonoră = ansamblu de sunete cuvinte, muzică etc
♦ anatomie Coloană vertebrală = totalitatea vertebrelor reunite cap la cap, formând axul de susținere a scheletului la animalele vertebrate; șira spinării
A pune pe cineva pe două coloane = a demonstra că cineva a plagiat, expunând, în coloane alăturate, textul plagiatorului și originalul folosit de acesta
Cinematografie; în sintagma Coloană sonoră = ansamblu de sunete cuvinte, muzică etc
coloană vertebrală = șira spinării
coloana a cincea = grup de trădători în slujba dușmanului, care organizează diversiuni, acte de sabotaj etc
coloană sonoră = ansamblu de sunete care însoțește imaginile unui film
Coloană vertebrală = șira spinării
Coloană sonoră = ansamblul de sunete care însoțește imaginile unui film
Anatomie coloană vertebrală = șira spinării, regional șira spatelor, învechit greabănul spinării, osul spinării
CINEMA coloană sonoră = pistă sonoră
Coloană de sinteză = reactor catalitic
Anatomie coloană vertebrală = șira spinării, regional șira spatelor, învechit greabănul spinării, osul spinării© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL coloană

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Locuțiune adjectiv în risipă?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
mistreț, porc sălbatic, rar porc de pădure, învechit și regional gligan; porc sălbatic vezi porc mistreț
lege respectată în teritoriile ocupate de luptătorii franci din galia printr-o dispoziție a acestui cod femeile erau excluse de la succesiunea pământurilor și de la tronul franței
care se sfărâmă, se dărâmă, care este în ruină
substanțe grase formate dintr-un amestec omogenizat de mai multe sorturi de grăsimi, substitute ale unturii de porc
VEZI RĂSPUNSUL CORECT


Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app