eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție departe


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIMEANTONIME DIMINUTIVE GRAMATICĂSILABE
Departe [ de-par-te ]
VEZI SINONIME PENTRU departe PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului departe în mai multe dicționare

Definițiile pentru departe din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru DEPARTE:
DEPÁRTE adverb (În opoziție cu aproape)

I. (Cu sens local)

1. La mare distanță. Departe mai fu satul! MACEDONSKI, O, II 49. Prîslea luă buzduganul, îl azvîrli înapoi mai departe decît îl azvîrlise zmeul. ISPIRESCU, L. 85. Tîrgul era cam departe, și iarmarocul pe sfîrșite. CREANGĂ, P. 39. În veci îl voi iubi și-n veci Va rămînea departe. EMINESCU, O. I 175.
       • (Urmat de determinări introduse prin prepoziție «pînă» și indicînd punctul pînă la care măsurăm distanța) Departe-i pînă-n sat? COȘBUC, P. I 228.
       • Locuţiune adverbiala Pînă departe = pe o distanță mare. Roua strălucea pînă departe. CAMILAR, N. I 90. Pe departe = pe ocolite, nu fățiș, nu de-a dreptul; indirect. Ne amintește pe departe vorba înțeleptului. CARAGIALE, O. III 249. Nici pe departe = nici măcar puțin; de locuțiune Ai! ce mai cal! Al meu, tăiat din lemn de corn... Nici pe departe n-aducea cu-acela. BENIUC, vezi 36. N-a avut nici pe departe aerul cuiva care vine să-și găsească pe a lui. CAMIL PETRESCU, T. II 49.

2. (În locuțiune prepoziție; în legătură cu noțiuni concrete sau abstracte) Departe de... = la mare distanță de... Nu ești departe de adevăr. CAMIL PETRESCU, T. III 293. Eram departe de a fi un romantic. M.

I. CARAGIALE, C. 105. Acolo, în creierii munților, trăiește el de atîta timp, foarte mulțumit, departe de zgomotul capitalei. CARAGIALE, O. II 219.
       • (prepoziție «de» poate fi despărțită de departe prin alte cuvinte, mai ales prin verbe) Departe sînt de tine și singur lîngă foc, Petrec în minte viața-mi lipsită de noroc. EMINESCU, O. I 107. Departe-i Griva de iepure, (se zice cînd cineva pune alături sau compară lucruri cu totul deosebite între ele).
       • (Cu elipsa verbului, în propoziții exclamative, exprimînd dorința de a îndepărta pe cineva sau ceva) Departe de noi o astfel de bănuială! ISPIRESCU, L. 378. De ești om bun, aproape de chilioara mea; iară de ești om rău, departe de locurile aceste. CREANGĂ, P. 90. (expresie) Departe de mine gîndul... = nici nu mă gîndesc să...
       • (Cu determinări locale sau cantitative) Gîtul putea să-i joace, ca într-un cerc de bute, iar cravata se ținea la cîteva degete departe de trup. BASSARABESCU, vezi 45. Piața se întinde... într-o cercoferință de trei «verste» însemnată cu stălpușori de lemn, de 3-4 stînjini departe unul de altul. NEGRUZZI, S. I 36.

3. La un loc îndepărtat, în depărtare. Fulgeră din cînd în cînd și se luminează departe o dungă de pădure. SAHIA, N. 26. De întîlnea verb reflexiv:un om călare, pe drum, întreba: departe-ai lăsat pe vodă, voinice? CREANGĂ, P. 108. Departe vede-orașul. EMINESCU, O. I 94. Nu departe stă Pepelea tupilat în flori de mai. ALECSANDRI, P. A. 116. Cine se scoală de dimineață departe ajunge.
       • Locuţiune adverbiala Mai departe = dincolo de un anumit punct în spațiu; în continuare, înainte. Citește mai departe. ▭ Păi, ca să nu mergem mai departe, te întreb eu: ce are el cu mine? SEBASTIAN, T. 29. După trei zile plecară mai departe. ISPIRESCU, L.

6. Mergînd ea mai departe, numai iată ce vede o fîntînă. CREANGĂ, P. 287. Sta zîmbind de-o amintire, pe genunchi scriind o carte, S-o trimiță dragei sale, de la Argeș mai departe. EMINESCU, O. I 149. De departe = de la mare distanță; din depărtare. (În legătură cu verbe de mișcare) De undeva, de departe, veneau sunete moi de tălăngi. SADOVEANU, O. IV

11. De departe-n văi coboară tînguiosul glas de clopot. EMINESCU, O. I 76. La dreapta se văd tunuri... Deprinse-a zvîrli moartea în dușmani de departe. ALECSANDRI, P. III 337. (În legătură cu verbele «a vedea», «a auzi» sau altele asemănătoare) Ferestrele strîmbe arătau de departe ca niște ochi mînioși sub uriașe cușme țuguiate. CAMILAR, N. I 324. Se aud afară de departe urale zguduitoare. CARAGIALE, O. III 22. Dănilă... privea de departe vălmășagul acesta. CREANGĂ, P. 53. N-auzi tu de departe cucoșul răgușit? EMINESCU, O. I 98.
       • Expresia: Rudă de departe = rudă al cărei grad de filiație se situează după un șir de rude cu grad intermediar. A ajunge departe vezi ajunge.
♦ (Substantivat, neobișnuit) Depărtare. Amurgul înnegrise zarea. S-auzea-n departe tremurat cîntarea Buciumului jalnic. COȘBUC, P. I 249.

II. (Cu sens temporal) Într-un moment depărtat de timpul prezent (în trecut sau, mai ales, în viitor). Poate nu-i prea departe această zi, Cînd veți culege roadele faptelor voastre. DEȘLIU, G. 44. Bate vîntul dintr-o parte

– Iarna-i ici, vara-i departe. EMINESCU, O. I 214.
       • Locuţiune adverbiala Mai departe (exprimă continuarea unei acțiuni sau dăinuirea unei situații în timp). Rămaseră toți mai departe în picioare, așteptînd. DUMITRIU, N. 29. Al meu nume o să-l poarte Secolii din gură-n gură și l-or duce mai departe. EMINESCU, O. I 133.
       • (Adjectival; neobișnuit) Într-un sîmbure viața stă ascunsă verb reflexiv:eme îndelungată... ca să țîșnească la lumină, să încolțească, să crească, să dea roade și semințe altele pentru o mai departe viață. CARAGIALE, N. forme

11. Nu mai departe = a) (în legătură cu un adverb de timp) n-a trecut sau nu va trece mai mult timp decît... Un vis urît... din care or să iasă curînd, poate nu mai departe decît mîine? VLAHUȚĂ, O. A. III 82. Azi le-am văzut, nu mai departe. ISPIRESCU, L. 316. Ah! cînd gîndesc că ieri, nu mai departe... se jură... că mă iubește. NEGRUZZI, S. I 51; b) (rar, întărind un pronume personal) nu altul, chiar eu (tu, el etc.). Eu, nu mai departe, de cîte ori n-am văzut bărbați încîntați de femeile lor. La TDRG.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane
Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

DEPARTE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru DEPARTE:
DEPÁRTE adverb

1. (Cu sens local) La mare distanță.
       • locuțiune prepoziție Departe de... = la mare distanță de...
       • Expresia: Departe de mine gândul = nici nu mă gândesc... Până departe = pe o distanță mare. Pe departe = pe ocolite, nu de-a dreptul; indirect. Nici pe departe = nici măcar puțin; deloc.
♦ Într-un loc îndepărtat; în depărtare. A plecat departe.
       • Expresia: Mai departe = dincolo de...; în continuare, înainte. De departe = de la mare distanță, din depărtare. Rudă de departe = persoană aparținând unei ramuri îndepărtate a familiei cuiva.

2. (Cu sens temporal) Într-un moment depărtat de timpul prezent (în trecut sau în viitor).
       • Expresia: Mai departe, exprimă continuarea unei acțiuni sau menținerea în timp a unei situații. Nu mai departe = a) (în legătură cu un adverb de timp) nu a trecut sau nu va trece mai mult timp decât..., nu mai târziu decât... Nu mai departe de ieri; b) (rar, întărind un pronume personal) nu altul, chiar eu (tu, el etc.). Eu, nu mai departe, te-am văzut.

– De4 + parte.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

DEPARTE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru DEPARTE:
DEPÁRTE adverb

1. (Cu sens local) La mare distanță.
       • locuțiune prepoziție Departe de... = la mare distanță de...
       • Expresia: Departe de mine gândul = nici nu mă gândesc... Până departe = pe o distanță mare. Pe departe = pe ocolite, nu de-a dreptul; indirect. Nici pe departe = nici măcar puțin; deloc.
♦ Într-un loc îndepărtat; în depărtare. A plecat departe.
       • Expresia: Mai departe = dincolo de...; în continuare, înainte. De departe = de la mare distanță, din depărtare. Rudă de departe = persoană aparținând unei ramuri îndepărtate a familiei cuiva.

2. (Cu sens temporal) Într-un moment depărtat de timpul prezent (în trecut sau în viitor).
       • Expresia: Mai departe, exprimă continuarea unei acțiuni sau dăinuirea în timp a unei situații. Nu mai departe = a) (în legătură cu un adverb de timp) nu a trecut sau nu va trece mai mult timp decât..., nu mai târziu decât... Nu mai departe de ieri; b) (rar, întărind un pronume personal) nu altul, chiar eu (tu, el etc.). Eu, nu mai departe, te-am văzut.

– De4 + parte.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

DEPARTE
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru DEPARTE:
DEPÁRTE adverb

1) La mare distanță; într-un loc îndepărtat.
       • De departe din depărtare. Mai departe mai încolo, mai la distanță. Nici pe departe câtuși de puțin; deloc. Pe departe pe ocolite; indirect. A ajunge departe a) a dobândi succes; b) a trece granițele permise.

2) Într-un moment care a precedat cu mult sau va urma.
       • Mai departe în continuare. /de + parte

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

departe
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru departe:
departe adverb nu aproape: mai de parte, mai încolo. [literar: de o parte, de lături, de unde noțiunea de distanță].
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

DEPARTE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru DEPARTE:
DEPARTE adverb mult. (Ce departe a aruncat!)
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

Departe
Dicționarul de antonime dă următoarea definitie pentru Departe:
Departe ≠ aproape
Definiție sursă: Dicționar de antonime

departe
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru departe:
depárte adverb
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

departe
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru departe:
depárte adverb
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'DEPARTE'
DEPARTAMENTÁLDEPĂRTÁREDEPĂRTÁTDEPĂRTĂTÓRDEPÁRTEdepărtímeDEPĂRTIȘÓRdepășéscDEPĂȘÍ

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL departe
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului departe dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
       • De departe din depărtare.
Mai departe mai încolo, mai la distanță.
Nici pe departe câtuși de puțin; deloc.
Pe departe pe ocolite; indirect.
A ajunge departe a a dobândi succes; b a trece granițele permise.
       • Mai departe în continuare.
Ce departe a aruncat sulița!.
Ce departe a aruncat!.

GRAMATICA cuvântului departe?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului departe.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul departe poate fi: verb, adverb

    CUM DESPART ÎN SILABE departe?
    Vezi cuvântul departe desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul departe?
    [ de-par-te ]
    Se pare că cuvântul departe are trei silabe

    EXPRESII CU CUVÂNTUL departe
    Inţelegi mai uşor cuvântul departe dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
    Locuţiune adverbiala Pînă departe = pe o distanță mare
    Pe departe = pe ocolite, nu fățiș, nu de-a dreptul; indirect
    Nici pe departe = nici măcar puțin; de locuțiune Ai! ce mai cal! Al meu, tăiat din lemn de corn
    = la mare distanță de
    = nici nu mă gîndesc să
    Locuţiune adverbiala Mai departe = dincolo de un anumit punct în spațiu; în continuare, înainte
    De departe = de la mare distanță; din depărtare
    Rudă de departe = rudă al cărei grad de filiație se situează după un șir de rude cu grad intermediar
    Nu mai departe = a în legătură cu un adverb de timp n-a trecut sau nu va trece mai mult timp decît
    = la mare distanță de
    Departe de mine gândul = nici nu mă gândesc
    Până departe = pe o distanță mare
    Pe departe = pe ocolite, nu de-a dreptul; indirect
    Nici pe departe = nici măcar puțin; deloc
    Mai departe = dincolo de
    De departe = de la mare distanță, din depărtare
    Rudă de departe = persoană aparținând unei ramuri îndepărtate a familiei cuiva
    Nu mai departe = a în legătură cu un adverb de timp nu a trecut sau nu va trece mai mult timp decât
    = la mare distanță de
    Departe de mine gândul = nici nu mă gândesc
    Până departe = pe o distanță mare
    Pe departe = pe ocolite, nu de-a dreptul; indirect
    Nici pe departe = nici măcar puțin; deloc
    Mai departe = dincolo de
    De departe = de la mare distanță, din depărtare
    Rudă de departe = persoană aparținând unei ramuri îndepărtate a familiei cuiva
    Nu mai departe = a în legătură cu un adverb de timp nu a trecut sau nu va trece mai mult timp decât

    © 2024 qDictionar.com


    SINONIME PENTRU CUVÂNTUL departe

    Eşti tare la limba română?

    Ce înseamnă expresia: A merge sau a călca pe urmele cuiva?

    Apasă click pe răspunsul corect.
    corectcorectgresitgreşit
    de dimineață până seara
    pupila ochiului sau ochilor
    a avea calitățile, defectele, apucăturile, comportarea bună sau rea a cuiva, a semăna cu cineva în comportare; a imita pe cineva
    persoană sosită de curând undeva, la cineva
    VEZI RĂSPUNSUL CORECT

    Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


    dex-app