eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție fugi


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME GRAMATICĂSILABE
Fugi [ fu-gi ]
VEZI SINONIME PENTRU fugi PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului fugi în mai multe dicționare

Definițiile pentru fugi din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:

conjugarea verbului a fugi
Verbul: a fugi (forma la infinitiv)
A fugi conjugat la timpul prezent:
 • eu fug
 • tu fugi
 • el ea fuge
 • noi fugim
 • voi fugiți
 • ei ele fug
VEZI VERBUL a fugi CONJUGAT LA TOATE TIMPURILE
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru FUGI:
FUGÍ, fug, verb IV. intranzitiv

1. A se deplasa cu pași repezi, a se mișca iute într-o direcție, a merge în fugă; a alerga, a goni. Fug caii, duși de spaimă, și vîntului s-aștern, Ca umbre străvezie ieșite din infern. EMINESCU, O. I 98. Ipate... își fură copilul din covățică... și fuge cu dînsul acasă. CREANGĂ, P. 173. Mihnea-ncalecă, calul său tropotă, Fuge ca vîntul; Sună pădurile, fîșîie frunzele, Geme pămîntul. BOLINTINEANU, O. 74.
       • figurat Zările se pierdeau într-o ceață ușoară spre care tremurau și fugeau parcă unde mărunte de lumină. SADOVEANU, O. V 505. Norii fugeau goniți de vînturile din înălțimi. GÎRLEANU, L. 41.
       • (La imperativ sg., face narațiunea mai vie) Cît p-aci să puie zînele mîna pe ei. Și fugi, zînele după dînșii. ISPIRESCU, L. 164.
       • Expresia: A-i fugi (cuiva) pămîntul de sub picioare, se zice cînd cineva își pierde echilibrul și e gata să cadă sau, figurat, cînd cineva se simte pierdut, cînd își pierde cumpătul. Simt că-mi fuge pămîntul de sub picioare și... dau să cad pe spate. CARAGIALE, O. II 312. A fugi mîncînd pămîntul = a fugi foarte repede.

2. (Urmat de determinări introduse prin prepoziție «după») A urmări în fugă, a alerga pe urmele cuiva pentru a-l ajunge, pentru a-l prinde.
       • Expresia: A-i fugi (cuiva) ochii după cineva = a nu-și mai putea lua ochii de la cineva, a privi insistent, cu admirație, cu dor, cu dorința de a poseda etc. A-i fugi (cuiva) ochii pe ceva = a nu-și putea fixa privirea pe ceva, a-i luneca cuiva privirea pe ceva (din cauza strălucirii sau a unei îmbinări de culori). Femeia ceea are acum o tipsie de aur și o cloșcă de aur, cu puii tot de aur, așa de frumoși, de-ți fug ochii pe dînșii. CREANGĂ, P. 99. 3.. figurat (Despre verb reflexiv:eme în general sau despre unități de timp) A trece repede, a se scurge. verb reflexiv:emea fuge pe nesimțite. ▭ Sînt veacuri de cînd unii după alții anii fug. DAVILA, vezi vezi 189.

4. figurat (Despre peisaje din natură) A se perinda (ca urmare a unei iluzii optice) prin fața ochilor cuiva care trece în viteză mare (călare sau într-un vehicul). Pădurea fugea în două părți, desfăcută ca două aripi. SADOVEANU, O. IV 385. Trecem ca o săgeată prin lumea de arini, fuge tăpșanul cu satu-n spinare, fug oștile de arbori și stîncile speriate. VLAHUȚĂ, O. A. II 165. Arald pe un cal negru zbura, și dealuri, vale în juru-i fug ca visuri. EMINESCU, O. I 92.

5. A părăsi în grabă (și pe ascuns) un loc pentru a scăpa de o primejdie, de o constrîngere, de o situație neplăcută; (despre un deținut) a evada; (despre un oștean) a dezerta. Capii mișcării... fugiră. SADOVEANU, O. I 420. Iată-i, înconjoară Garda ce-i urmase de cînd au fugit. BOLINTINEANU, O. 103. Alexandru Lăpușneanul... fugind la Constantinopol, izbutise a lua oști turcești. NEGRUZZI, S. I 137.
       • (Urmat de determinări introduse prin prepoziție «de» și arătînd primejdia care trebuie evitată) Fugi tu de mine, fugi, căci eu Nu pot fugi de tine! COȘBUC, P. II 220. Părăsit-au a lor cuiburi ș-au fugit de zile rele. ALECSANDRI, P. A. 111.
♦ (Despre îndrăgostiți) A-și părăsi familia, plecînd să trăiască împreună cu cineva. Are o fată care a fugit cu un chelner. C. PETRESCU, C. vezi 259. Hai să fugim împreună, fiindcă părinții noștri se scumpesc pentru două sălașe de țigani. ALECSANDRI, T. I 55.
       • Expresia: A fugi în lume = a pleca departe (fără să se știe unde). Hai ș-om fugi în lume, Doar ni s-or pierde urmele Și nu ne-or ști de nume. EMINESCU, O. I 176. De urît mă duc de-acasă Și urîtul nu mă lasă; De urît să fug în lume, Urîtul fuge cu mine. CREANGĂ, P. 141.
♦ A se depărta, a se retrage dintr-un locuțiune Fugi, dragă, din ferești, Nu stă o fată mare în ochii bărbătești. ALECSANDRI, T. II 102.
       • Expresia: (Familiar) Fugi de aici! = a) pleacă! dă-mi pace!; b) nu mai spune! ce tot spui! (Eliptic) Fugi, Ninico, cine ți-a băgat în cap prostii de astea? VLAHUȚĂ, O. A. III 85. Fugi de-acolo! = nici gînd să fie așa! da de unde!
♦ (Urmat de determinări introduse prin prepoziție «de») A se sustrage, a se eschiva, a evita. Fugea de frigul și umezeala dinăuntru, iar căsuța babei i se părea un palat. DUNĂREANU, N. 24. Dar tu, copilă, fii cuminte Și fugi de dragoste în mai! IOSIF, PAIR. 65. Moș Nichifor fugea de cărăușie, de-și scotea ochii. CREANGĂ, P. 107. Să fugă toți de tine, toți, chiar ș-ai tăi copii. ALECSANDRI, T. II 171.
       • Expresia: A fugi printre (sau dintre) degete = a-i aluneca cuiva din mînă; figurat a se strecura cu dibăcie dintr-o împresurare, a nu se lăsa prins. Îi în stare să le fugă dintre degite, ca o șopîrlă. ALECSANDRI, T. II 20.

– Forme gramaticale: (gerunziu) fugind și (rar) fugînd (ALEXANDRESCU, P. 149).

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane
Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

FUGI
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru FUGI:
FUGI verb

1. a alerga, a goni, (învechit și regional) a cure, (regional) a (se) încura, (Bucovina) a scopci. (Calul fugi.)

2. a se căra, (familial) a se cărăbăni, a se mătrăși, a o șterge. (Au fugi de la locul faptei.)

3. a pribegi, a se refugia, (învechit) a băjenări, a băjeni. (Au fugi peste munți din pricina năvălitorilor.)

4. a evada, a scăpa. (A fugi din lagăr.)

5. (termen militar) a dezerta, (învechit) a lipsi. (A fugi din cazarmă sau de pe front.)

6. a dispărea, (popular) a lipsi, (figurat) a o șterge. (fugi din fața mea!)

7. a se feri. (fugi din calea lui!)

8. a se eschiva, a scăpa, a se sustrage, (rar) a se strecura, (franțuzism) a se refuza, (învechit și regional) a șovăi, (familial) a se fofila. (Nu mai poate fugi de la datorie.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

fugi
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru fugi:
fugí (fúg, fugít), verb –

1. A alerga, a o lua la goană. –

2. A evada, a scăpa din. –

3. A curge, a se scurge, a trece. –

4. A evita, a ocoli.

– Mr. fug, fudzu, fudzită, megl., istr. fug. latina fŭgῑre, în loc de clasicul fŭgĕre (Pușcariu 662, Candrea-Dens., 665; REW 3550; DAR), conform albaneză fugoń, italiana fuggire, limba franceza fuir, spaniolă huir, portugheză fugir. conform fugă.
Forme diferite ale cuvantului fugi: fugifúg fugít

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

fugi
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru fugi:
fugí (a fugi) verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele fug, imperfect persoana a treia singular: el / ea fugeá; gerunziu fugínd
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

fugi
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru fugi:
fugí verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele fug, imperfect persoana a treia singular: el / ea fugeá; gerunziu fugínd
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

FUGI
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru FUGI:
FUGI interjecție pleacă!, (popular) tiva!, (prin nord-estul Olt.) tiutiu!
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

FUGI
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru FUGI:
FUGI interjecție pleacă!, (popular) tiva!, (prin nord-estul Olt.) tiutiu!
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'FUGI'
FUGÉREfugeríșfughétăfughettaFUGIfugíreFUGÍTFUGITÍVfugitivitáte

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL FUGI
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului fugi dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Calul fugi.
Au fugi de la locul faptei.
Au fugi peste munți din pricina năvălitorilor.
A fugi din lagăr.
A fugi din cazarmă sau de pe front.
Fugi din fața mea! 7.
Fugi din calea lui! 8.
Nu mai poate fugi de la datorie.
Calul fugi.
Au fugi de la locul faptei.
Fugi din fața mea! 7.
Fugi din calea lui! 8.
Fugí a fugi verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele fug, imperfect persoana a treia singular: el / ea fugeá; gerunziu fugínd.

GRAMATICA cuvântului FUGI?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului fugi.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul FUGI poate fi: verb,

  CUM DESPART ÎN SILABE fugi?
  Vezi cuvântul fugi desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul fugi?
  [ fu-gi ]
  Se pare că cuvântul fugi are două silabe

  EXPRESII CU CUVÂNTUL FUGI
  Inţelegi mai uşor cuvântul fugi dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
  A fugi mîncînd pămîntul = a fugi foarte repede
  A-i fugi cuiva ochii după cineva = a nu-și mai putea lua ochii de la cineva, a privi insistent, cu admirație, cu dor, cu dorința de a poseda etc
  A-i fugi cuiva ochii pe ceva = a nu-și putea fixa privirea pe ceva, a-i luneca cuiva privirea pe ceva din cauza strălucirii sau a unei îmbinări de culori
  A fugi în lume = a pleca departe fără să se știe unde
  Familiar Fugi de aici! = a pleacă! dă-mi pace!; b nu mai spune! ce tot spui! Eliptic Fugi, Ninico, cine ți-a băgat în cap prostii de astea? VLAHUȚĂ, O
  Fugi de-acolo! = nici gînd să fie așa! da de unde! ♦ Urmat de determinări introduse prin prepoziție «de» A se sustrage, a se eschiva, a evita
  A fugi printre sau dintre degete = a-i aluneca cuiva din mînă; figurat a se strecura cu dibăcie dintr-o împresurare, a nu se lăsa prins

  © 2024 qDictionar.com


  SINONIME PENTRU CUVÂNTUL FUGI

  Eşti tare la limba română?

  Ce înseamnă expresia: Familial c-o fi tunsă, c-o fi rasă?

  Apasă click pe răspunsul corect.
  corectcorectgresitgreşit
  cam de multă vreme
  document de valoare care face obiectul unor tranzacții financiare
  în sfârșit, după multă vorbă
  a bate tare pe cineva
  VEZI RĂSPUNSUL CORECT

  Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


  dex-app