eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție gindi


EXPRESII GRAMATICĂSILABE
Gîndi [ gîn-di ]
VEZI SINONIME PENTRU gîndi PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului gindi în mai multe dicționare

Definițiile pentru gindi din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru GÎNDI:
GÎNDÍ, gîndesc, verb IV.

1. intranzitiv A-și forma o idee despre un lucru; a pătrunde cu gîndul un lucru pentru a-l înțelege; a cugeta. Așa gîndești, fiindcă așa gîndește toată lumea. C. PETRESCU, C. vezi 108. Din fundul lumii, mai din sus, Și din Zorit, și din Apus, Din cît loc poți gîndind să bați, Venit-au roiuri de-mpărați. COȘBUC, P. I 55. De multe ori se întreba: «oare gîndesc și alți copii de vîrsta mea, așa ca mine?» VLAHUȚĂ, O. A. III 16.
♦ A concepe. Discursurile lor parcă sînt gîndite, scrise și zise de un singur om. DELAVRANCEA, H. T. 213.

2. reflexiv și intranzitiv (Adesea urmat de determinări introduse prin prepoziție «la») A reflecta, a medita. Du-te și-i spune să vie să cînte puțintel fetiței, căci stă supărată și se gîndește cu lacrimi la măicuța ei. SADOVEANU, O. vezi 417. Gîndește-te bine toată noaptea și mîine să-mi dai răspunsul. CARAGIALE, O. III 104. Cum mergea el, gîndind și uitîndu-se pe jos, vede o nucă. ȘEZ. vezi 65.
       • tranzitiv Înțeleg tot ce gîndești dumneata, domnule Steriu...

– Nimeni nu poate să înțeleagă ce gîndește alt om. C. PETRESCU, C. vezi 146.
       • Expresia: A da (cuiva) de gîndit = a pune (pe cineva) pe gînduri.
♦ A avea ceva în minte, a fi sau a se întoarce cu gîndul (la ceva sau la cineva). Tu poate mai gîndești și-acum în căpșorul mic Cum ne-am plimbat într-o sară-amîndoi. despre BOTEZ, P. O. 77. Vai! tot mai gîndești la anii, cînd visam în academii, Ascultînd pe vechii dascăli cîrpocind la haina verb reflexiv:emii. EMINESCU, O. I 140. Cînd gîndesc, mîndră, la tine Nu mai am inimă-n mine. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 114.
♦ (Urmat de determinări introduse prin prepoziție «la», popular «de») A-i fi cuiva gîndul, grija la ceva, a se îngriji, a-i păsa (de ceva sau de cineva). Mîncați, beți și vă veseliți, dar de fata Împăratului-Roș nici nu gîndiți. CREANGĂ, P. 232. Hai, bade, să ne iubim, La luat să nu gîndim! JARNÍK-BÎRSEANU, despre 56. Bea Codrean, se veselește, Cu Șanta se drăgostește, Și de plată nici gîndește. ALECSANDRI, P. P. 88.

3. tranzitiv (Determinat printr-o propoziție completivă sau printr-un infinitiv) A-i da (cuiva) prin gînd, a-i trece prin minte. Gîndit-ai verb reflexiv:odată că ai să ajungi soarele cu picioarele...? CREANGĂ, P. 196.
       • reflexiv Nu se gîndise să vie pe aici nici azi. REBREANU, R. I 246. Somnul meu... a zburat în fuga mare și nici nu m-am mai gîndit a-l prinde. GHICA, S. A. 46.
       • (intranzitiv, în expresie) Nici cu gîndul n-am gîndit, cînd cu gîndul n-ai gîndi vezi gînd (4).

4. reflexiv A chibzui; a judeca. Am să mă gîndesc și să vedem ce e de făcut. C. PETRESCU, C. vezi 229. S-a gîndit cîtva și i-a mai spus. CARAGIALE, O. III 48. El răspunde: tu, leliță, Să-mi mai fii un an drăguță! Eu i-am spus că m-oi gîndi, Ș-apoi mă voi hotărî. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 44.

5. tranzitiv (Determinat printr-o propoziție completivă introdusă prin conjuncție «că») A lua în considerare, a ține seamă, a-și da seama că... Cînd gîndesc că ieri, nu mai departe... se jura pe sănătatea lui, pe viața lui, pe ochii lui că mă iubește. NEGRUZZI, S. I 51.
       • reflexiv Aproape să amețesc cînd mă gîndesc că nu voi putea urca. CAMIL PETRESCU, U. N. 404.

6. tranzitiv (Determinat printr-o propoziție completivă, introdusă prin conjuncție «că» sau printr-un pronume) A crede, a socoti, a avea o părere. Aș fi curioasă să știu ce gîndește de mine. VLAHUȚĂ, O. A. III 89. Ce gîndești? Și unii ca aceștia sînt trebuitori pe lume cîteodată, pentru că fac pe oameni să prindă la minte. CREANGĂ, P. 220. A privi gîndești că pot Ca întreg Aliotmanul să se-mpiedece de-un ciot? EMINESCU, O. I 146.
       • intranzitiv Trei luni de cînd nu ne-am văzut. E adevărat că timpul zboară cît nu gîndești. DAVIDOGLU, M.

9. Iată și domnul Franț, prietinul nostru. Unde nu gîndești, acolo-l găsești. ALECSANDRI, T. I 42. Precum gîndesc, Meleli va cîștiga, căci e bun călăreț. NEGRUZZI, S. I 40.

7. reflexiv (Determinat printr-o propoziție secundară introdusă prin «ca să» sau «să») A intenționa. El se gîndește să-i pedepsească cu mult mai aspru. CARAGIALE, O. III 256.
       • tranzitiv Gîndit-am, mîndră, gîndit Să mă las de-al tău iubit. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 42.
♦ tranzitiv A dori. Din gînd așa gîndești, Ca cu ea să tot trăiești. BIBICESCU, P. P. 177. Costandine... Nu ți-am gîndit rău. TEODORESCU, P. P. 46.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane


CUVINTE APROPIATE DE 'GINDI'
GÎNDĂCOAEgîndacul-morțilorgîndălacgîndéscGÎNDÍgîndíreGÎNDÍTgînditórGINE

GRAMATICA cuvântului GÎNDI?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului gîndi.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul GÎNDI poate fi: verb,

    CUM DESPART ÎN SILABE gîndi?
    Vezi cuvântul gîndi desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul gîndi?
    [ gîn-di ]
    Se pare că cuvântul gîndi are două silabe

    EXPRESII CU CUVÂNTUL GÎNDI
    Inţelegi mai uşor cuvântul gîndi dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
    A da cuiva de gîndit = a pune pe cineva pe gînduri

    © 2024 qDictionar.com

    Eşti tare la limba română?

    Ce înseamnă expresia: Din zburda cu prefix în- sau din latina *imburdāre < burdus?

    Apasă click pe răspunsul corect.
    corectcorectgresitgreşit
    la freud forme inconștiente de manifestare a dinamismului uman, exprimând impulsurile sexuale și voința de a trăi a individului i
    totalitatea drepturilor de care se bucură în țara în care au fost acreditați sau prin care trec spre acea țară reprezentanții și misiunile diplomatice, familiile lor, personalul administrativ
    catâr
    persoană devenită, prin contractarea unei căsătorii, rudă cu rudele soției sau ale soțului
    VEZI RĂSPUNSUL CORECT

    Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


    dex-app