eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție hat


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Hăt [ hăt ]
VEZI SINONIME PENTRU hăt PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului hat în mai multe dicționare

Definițiile pentru hat din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru HĂT:
HĂT adverb (Mai ales în Moldova, Transilvania de nord; însoțește adjective, adverbe și locuțiuni adverbiale, mai ales cu sens local sau temporal, dîndu-le valoare de superlativ) De tot, mult, tare. Un pîlc de bordeie aici, altul hăt, departe. STANCU, despre 20. Cîntă privighetorile în lunci pînă hăt-departe, la Dunăre. SADOVEANU, P. M. 43. Și mănîncă fata la plăcinte, și mănîncă hăt bine. CREANGĂ, P. 290.
       • (Uneori se omite adjectivul sau adverbul, cînd sensul acestora reiese din determinarea care urmează) Limba, hăt, cît un cot. ALECSANDRI, T. 58. Am venit să-mi ieu ziua bună de la dînsa, păn-a nu pleca cu regimentu... oi să merg tocmai... hăt... la București... să mi se piardă urma. id. ib. 928.
       • (După verbe sau adjective, urmat și întărit de «și bine») Acu eram mort hăt și bine. SADOVEANU, O. I 47. Am să te țin la pastramă, hăt și bine. CREANGĂ, P. 318. Împodobiți-vă, mișelelor, cu mătăsuri și scule, împodobiți-vă hăt și bine! CONTEMPORANUL, IV 502.
       • (Rar, precedînd verbul) Auzind zmeii... s-au cam hăt înspăimîntat de puterea cea mare a Titirezului și începură a se sfii și a se feri de dînsul. SBIERA, P. 181. Acuma îl cam răzbătuse foamea și mînile îi hăt înțepeniseră. id. ib. 285.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane
Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

HĂȚ
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru HĂȚ:
HĂȚ2, hățuri, substantiv neutru

1. (De obicei la plural ) Parte a hamului, care constă din curele (sau frînghii) mai lungi, prinse de inelele căpețelei, cu ajutorul cărora se conduc caii înhămați. vezi frîu, dîrlog. Suduie neîndemînatic, smucind de hățuri două vite flămînde. SAHIA, N. 47. A fluturat hățurile pe spinarea telegarilor și s-a dus mai departe. POPA, vezi 166. Apuc hățurile în mîna stîngă și m-arunc pe șăoaș[1]. ALECSANDRI, T. 52.
       • Expresia: A ține (pe cineva sau ceva) în hățuri = a ține în frîu, a struni. A lua hățurile în mînă = a prelua conducerea (unei întreprinderi, a unei afaceri etc.). A scăpa hățurile din mînă = a pierde conducerea sau inițiativa (într-o întreprindere, într-o afacere etc.).

2. (Rar) Laț, juvăț. Te duc la spînzurătoare, chiar dac-ar trebui să merg și eu de hăț cu tine. SLAVICI, N. II 156.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

HAT
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru HAT:
HAT, haturi, substantiv neutru

1. Fîșie îngustă de pămînt nearat care desparte două ogoare; hotar, răzor. Răsărise pînă la ultimul bob. Numai pe liniile fostelor haturi părea ceva mai firavă, cu verdele mai șters. MIHALE, O. 436. La întîia întorsătură, plugurile mușcară din hat, toate deodată. CAMILAR, TEM. 330.
       • Locuţiune adverbiala (Popular) Într-un hat (sau hat în hat) cu cineva = situat alături, mărginaș, vecin cu cineva.

2. Cîmp nelucrat; pîrloagă, țelină. Se tolăniră într-o margine a drumului, într-un hat cu dudău mare. ȘEZ. VII 26.

3. figurat Piedică, obstacol. Oamenii nehotărîți, cari umblă pipăind, se poticnesc de toate haturile vieții. RUSSO, O. 133.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

HĂȚ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru HĂȚ:
HĂȚ1, hățuri, substantiv neutru

1. Parte a hamului alcătuită din curele (sau frânghii) lungi, prinse de inelele căpețelei, cu ajutorul cărora se conduc caii înhămați.
       • Expresia: A ține (pe cineva sau ceva) în hățuri = a ține din scurt pe cineva sau ceva; a struni, a stăpâni. A lua hățurile în mână = a prelua conducerea, manifestând o oarecare autoritate constrângătoare (într-o întreprindere, o afacere etc.). A scăpa hățurile din mână = a pierde conducerea sau inițiativa (într-o întreprindere, o afacere etc.), a nu mai putea stăpâni spiritele.

2. (regional) Laț, juvăț, ștreang de care este spânzurat cineva.

– conform haț.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

HĂȚ
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru HĂȚ:
HĂȚ1, hățuri, substantiv neutru

1. Parte a hamului alcătuită din curele (sau frânghii) lungi, prinse de inelele căpețelei, cu ajutorul cărora se mână caii înhămați.
       • Expresia: A ține (pe cineva sau ceva) în hățuri = a ține din scurt pe cineva sau ceva; a struni, a stăpâni. A lua hățurile în mână = a prelua conducerea, dând dovadă de autoritate (într-o întreprindere, o afacere etc.). A scăpa hățurile din mână = a pierde conducerea sau inițiativa (într-o întreprindere, o afacere etc.), a nu mai putea stăpâni spiritele.

2. (regional) Laț, juvăț, ștreang de care este spânzurat cineva.

– conform haț.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

HAȚ
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru HAȚ:
HAȚ interjecție (Însoțind sau înlocuind verbe ca «a apuca», «a prinde» etc.) Onomatopee care indică o mișcare bruscă, făcută pentru a prinde sau a apuca pe cineva sau ceva. vezi hap. Și puii veneau să ciupească grăunțe din mîna ei... Haț... și prindea puiul. HOGAȘ, H. 36. Haț! pune vulpea gheara pe dînsa și o prinde. ISPIRESCU, L. 345. Și nici una nici două, haț! pe ied de gît. CREANGĂ, P. 23. Eu atunci haț! de sumanul moșneagului, să-mi plătească paserea. id. A. 57.
Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

HÂȚ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru HÂȚ:
HÂȚ interjecție Cuvânt care imită zgomotul produs de o mișcare bruscă și rapidă, când cineva apucă, smucește sau trage ceva.
       • Expresia: Hâț în sus, hâț în jos sau hâț în dreapta, hâț în stânga, arată sforțările, încercările numeroase și diverse pe care le face cineva pentru a aduce la îndeplinire o acțiune sau pentru a scăpa dintr-o situație neplăcută. [Variante: hăț interjecție]

– Onomatopee.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

HÂȚ
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru HÂȚ:
HÂȚ interjecție Cuvânt care imită zgomotul produs de o mișcare bruscă și rapidă, când cineva apucă, smucește sau trage ceva.
       • Expresia: Hâț în sus, hâț în jos sau hâț în dreapta, hâț în stânga, arată încercările numeroase și diverse pe care le face cineva pentru a îndeplini o acțiune sau pentru a scăpa dintr-o situație neplăcută. [Variante: hăț interjecție]

– Onomatopee.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

haț
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru haț:
haț interjecție

– Indică o mișcare rapidă, pentru a lua ceva prin surprindere.

– Variante hăț. Creație expresivă, conform hap. Hăț, se spune și pentru a obliga caii s-o ia la dreapta.

– derivat hăț, substantiv neutru (frîu; laț); hățaș, substantiv masculin (cal care ascultă de frîu); hățui, verb (a mîna cu frîiele caii); înhăța, verb (a apuca, a prinde; a înșfăca). conform hoț, hățaș.

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

hat
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru hat:


2) hat n., plural urĭ (nu despre în turcă ar. hadd, hotar, nicĭ despre ung. hát, spinare, ci despre rut. hatĭ [gatĭ], zăgaz, dialect hat, pădurice, ung. gát, zăgaz, rudă cu germana gasse, ulicĭoară, limba engleză gate, barieră. vezi hatie, haĭt 1, zăhată, zăgaz). Moldova Transilvania Răstav, răzor, mejdină, cărare lată între semănăturĭ saŭ viĭ: o vie hat în hat cu alta.

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

HAT
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru HAT:
HAT, haturi, substantiv neutru Fâșie îngustă de pământ nearat care desparte două ogoare sau două terenuri agricole aparținând unor gospodării diferite; răzor1, hotar.
       • Expresia: A fi într-un hat (cu cineva) = a fi vecin (cu cineva).
♦ (regional) Câmp nelucrat; pârloagă, țelină2.

– conform limba ucraineană hat „zăgaz”.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

hat
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru hat:
hat n.

1. Moldova fășie de pământ nearat care servă de hotar între moșii: hatul e marginea ogorului pe unde se trage cea dintâi brazdă, în opozițiune cu răzor, locul pe unde se trage cea din urmă brazdă;

2. cărare pe hat: Trăsnea dormia pe hat Hristos [în turcă HAD, hotar].

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

HĂT
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru HĂT:
HĂT adverb (regional; însoțește adjective, adverbe și locuțiuni adverbiale cu sens local sau temporal, dându-le valoare de superlativ) De tot, mult, tare, foarte. Până hăt departe.
       • Expresia: Hăt și bine = mult și bine, fără sfârșit.

– Din limba ucraineană het’.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

HĂȚ
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru HĂȚ:
HĂȚ haturi n. mai ales la plural Element de harnașament constând dintr-un complex de curele (sau frânghii) cu ajutorul cărora se conduc caii înhămați.
       • A ține în haturi a ține din scurt pe cineva. A lua haturile în mână a prelua conducerea. /cf. haț

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

HAT
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru HAT:
HAT haturi n.

1) Fâșie îngustă de pământ nearat, lăsată drept hotar între două ogoare; răzor.
       • A fi într-un hat (sau hat în hat) cu cineva a fi vecin cu cineva.

2) Teren arabil nelucrat; pârloagă. /<turc. had

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

hat
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru hat:
hat m. armăsar, cal mai ales dobrogean (numai în cântecele populare): cu trei hate la coșare, puși dela Vinerea mare, pe grăunțe și pe sare popular [Vechiu-rom. at = în turcă AT].
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

HAT
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru HAT:
HAT substantiv hotar, răzor, (regional) călușire, dorjincă, forgașă, hașpor, mejdă, mejdină, meșghie, slog, (Transilvania) metă, miezuină. (hat între două ogoare.)
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

hăț
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru hăț:
hăț n., plural urĭ (rudă cu haț, înhaț). plural Curele pe care le țiĭ în mînĭ cînd mînĭ calu înhămat (numite în Muntenia și cîmpurĭ).
Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

HAȚ
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru HAȚ:
HAȚ interjecție Cuvânt care indică o mișcare bruscă și neașteptată, făcută pentru a prinde sau a apuca pe cineva sau ceva.

– Onomatopee.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

HAȚ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru HAȚ:
HAȚ interjecție Cuvânt care indică o mișcare bruscă și neașteptată, făcută pentru a prinde sau a apuca pe cineva sau ceva.

– Onomatopee.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

HAȚ
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru HAȚ:
HAȚ interjecție (se folosește pentru a reda o mișcare bruscă sau pentru a apuca, a înhăța pe cineva sau ceva pe neașteptate). /Onomat.
Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

hat
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru hat:


3) hat n., plural urĭ (în turcă [despre ar.] hatt. vezi hatihumaĭum, hatișerif). Vechĭ. Rar. Ordin din cancelaria sultanuluĭ. vezi firman, iradea.

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

haț!
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru haț!:
haț! int.

1. arată sgomotul apucării sau prinderii brusce: haț! pe ied de gât Hristos;

2. strigăt de alungat porcii. [Onomatopee].

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

hăt
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru hăt:
hăt adverb Moldova foarte (ca depărtare în spațiu sau în timp), prea: hăt departe, hăt târziu. [Origină necunoscută].
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

hâț
Dicționarul de regionalisme și arhaisme din Maramureș, ediția a doua dă următoarea definitie pentru hâț:
hâț2, interjecție

– Haț; indică o mișcare bruscă, când cineva smucește sau trage ceva.

– Formă onomatopeică.

Definiție sursă: Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș, ediția a doua

hâț
Dicționarul de regionalisme și arhaisme din Maramureș dă următoarea definitie pentru hâț:
hâț2, interjecție

– Haț; indică o mișcare bruscă, când cineva smucește sau trage ceva.

– Forma onomatopeică.

Definiție sursă: Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș

HĂT
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru HĂT:
HĂT adverb La o depărtare mare; departe.
       • hat departe foarte departe. hat și bine fără sfârșit. /<ucr. het

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

HÂȚ
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru HÂȚ:
HÂȚ interjecție (se folosește pentru a reda zgomotul făcut de o mișcare bruscă, o smuncitură) /Onomat.
Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

hâț
Dicționarul de regionalisme și arhaisme din Maramureș dă următoarea definitie pentru hâț:
hâț1, -uri, (hăț), substantiv neutru

– Frâu; dépleu, hăț.

– Probabil din hâț<sup>2</sup>.

Definiție sursă: Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș

hăț!
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru hăț!:
hăț! int. exprimă o tragere în direcțiune opusă: hăț în sus, hăț în jos ISP. [Onomatopee].
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

hat
Dicționarul de arhaisme și regionalisme dă următoarea definitie pentru hat:
hat2, háturi, substantiv neutru (învechit) ordin sau decret ieșit din cancelaria Sultanului; firman, iradea.
Definiție sursă: Dicționar de arhaisme și regionalisme

hâț
Dicționarul de regionalisme și arhaisme din Maramureș, ediția a doua dă următoarea definitie pentru hâț:
hâț1, hâțuri, (hăț), substantiv neutru

– Frâu; dépleu, hăț.

– Probabil din hâț2.

Definiție sursă: Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș, ediția a doua

hat
Dicționarul de arhaisme și regionalisme dă următoarea definitie pentru hat:
hat3, hați (hazi), substantiv masculin (învechit)

1. taur.

2. cal dobrogean; armăsar.

Definiție sursă: Dicționar de arhaisme și regionalisme

haț
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru haț:
haț, interjecție care arată huĭetu înhățăriĭ. vezi hîț și înhaț.
Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

hăț
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru hăț:
hăț n. curea lungă dela frâul calului. [Origină necunoscută].
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

HĂȚ
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru HĂȚ:
HĂȚ substantiv frâu. (Strânge hatul și oprește calul.)
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

HĂȚ
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru HĂȚ:
HĂȚ substantiv frîu. (Strînge hat și oprește calul.)
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

HAT
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru HAT:
HAT substantiv verbal paragină, pârloagă, țelină.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

hat
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru hat:
hat substantiv verbal PARAGINĂ. PÎRLOAGĂ. ȚELINĂ.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

HAȚ
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru HAȚ:
HAȚ interjecție hap! (hat! a pus mâna pe el.)
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

HAȚ
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru HAȚ:
HAȚ interjecție hap! (hat! a pus mîna pe el.)
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

HĂT
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru HĂT:
HĂT adverb vezi foarte, tare, tocmai.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

hăt
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru hăt:
hăt adverb vezi FOARTE. TARE. TOCMAI.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

HĂȚ
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru HĂȚ:
HĂȚ substantiv verbal laț, ștreang.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

hăț
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru hăț:
hăț substantiv verbal LAȚ. ȘTREANG.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

hăț
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru hăț:
hăț substantiv neutru, plural hățuri
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

hăț
Dicționarul de regionalisme și arhaisme din Maramureș, ediția a doua dă următoarea definitie pentru hăț:
hăț, substantiv neutru

– vezi hâț.

Definiție sursă: Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș, ediția a doua

hăț
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru hăț:
hăț substantiv neutru, plural hắțuri
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

hăț
Dicționarul de regionalisme și arhaisme din Maramureș dă următoarea definitie pentru hăț:
hăț, substantiv neutru

– vezi hâț.

Definiție sursă: Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș

hat
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru hat:
hat substantiv neutru, plural háturi
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

HĂȚ
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru HĂȚ:
HĂȚ2 interjecție vezi hâț.
Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

HĂȚ
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru HĂȚ:
HĂȚ1 interjecție vezi hîț.
Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

HĂȚ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru HĂȚ:
HĂȚ2 interjecție vezi hâț.
Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

hat
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru hat:
hat substantiv neutru, plural háturi
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

hat
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru hat:


1) hat m. vezi at.

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

hăt
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru hăt:
hăt (popular) adverb
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

hâț
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru hâț:
hâț interjecție
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

haț
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru haț:
haț interjecție
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

hâț
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru hâț:
hâț interjecție
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

haț
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru haț:
haț interjecție
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

hăt
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru hăt:
hăt adverb
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'HAT'
hașuráreHAȘURÁThașuratórHAȘÚRIHATHAT-TRICKhâțahățăgánuHÂȚÂÍ

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL hăt
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului hăt dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
HĂȚ hături n.
       • A ține în hături a ține din scurt pe cineva.
A lua hăturile în mână a prelua conducerea.
HAT hături n.
       • A fi într-un hăt sau hăt în hăt cu cineva a fi vecin cu cineva.
Hăt între două ogoare.
Hăt între două ogoare.
       • hăt departe foarte departe.
Hăt și bine fără sfârșit.
Strânge hătul și oprește calul.
Strînge hăt și oprește calul.
HAȚ interjecție hap! hăt! a pus mâna pe el.
HAȚ interjecție hap! hăt! a pus mîna pe el.

GRAMATICA cuvântului hăt?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului hăt.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul hăt poate fi: substantiv, adjectiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul hăt sa indeplinească rolul de: substantiv masculin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul hăț are forma: hățuri
VEZI PLURALUL pentru hăt la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE hăt?
Vezi cuvântul hăt desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul hăt?
[ hăt ]
Se pare că cuvântul hăt are o silabă

EXPRESII CU CUVÂNTUL hăt
Inţelegi mai uşor cuvântul hăt dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
A ține pe cineva sau ceva în hățuri = a ține în frîu, a struni
A lua hățurile în mînă = a prelua conducerea unei întreprinderi, a unei afaceri etc
A scăpa hățurile din mînă = a pierde conducerea sau inițiativa într-o întreprindere, într-o afacere etc
Locuţiune adverbiala Popular Într-un hat sau hat în hat cu cineva = situat alături, mărginaș, vecin cu cineva
A ține pe cineva sau ceva în hățuri = a ține din scurt pe cineva sau ceva; a struni, a stăpâni
A lua hățurile în mână = a prelua conducerea, manifestând o oarecare autoritate constrângătoare într-o întreprindere, o afacere etc
A scăpa hățurile din mână = a pierde conducerea sau inițiativa într-o întreprindere, o afacere etc
A ține pe cineva sau ceva în hățuri = a ține din scurt pe cineva sau ceva; a struni, a stăpâni
A lua hățurile în mână = a prelua conducerea, dând dovadă de autoritate într-o întreprindere, o afacere etc
A scăpa hățurile din mână = a pierde conducerea sau inițiativa într-o întreprindere, o afacere etc
A fi într-un hat cu cineva = a fi vecin cu cineva
Hăt și bine = mult și bine, fără sfârșit
At = în turcă AT

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL hăt

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Fizică; în sintagma model planetar?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a se scăpa pe el
a păstra un loc pentru cineva lângă sine, într-un șir
model al structurii atomului inspirat de cel al sistemului planetar
foarte sărac
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app