eSursa - Dictionar de sinonimeas

Definiție investitie


PROPOZIȚIIEXPRESII PLURALGRAMATICĂSILABE
Investiţie [ in-ves-ti-ţi-e ]
VEZI SINONIME PENTRU investiţie PE ESINONIME.COM

Cautăm definiția cuvântului investitie în mai multe dicționare

Definițiile pentru investitie din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
INVESTIȚIE
   
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru INVESTIȚIE:
INVESTÍȚIE (< germană, limba rusă) substantiv feminin Acțiunea de a investi.
       • Alocarea de resurse în scopul obținerii în viitor a unor venituri sau a altor efecte utile. O investitie poate fi concretizată în achiziționarea bunurilor de capital (clădiri, utilaje, echipamente etc.) în vederea producerii de bunuri și servicii pentru consumul viitor (i. îm capital) sau în cumpărarea de titluri de valoare (acțiuni, obligațiuni, bonuri de tezaur etc.) în scopul exclusiv de profit (i. financiară).
       •

Investitie externă = plasarea de capital în acțiuni economice din străinătate; poate fi directă (constă în constituirea de obiecte economice controlate de investitorul străin) și de portofoliu (cumpărarea de acțiuni și obligațiuni, fără implicarea investitorului în conducerea societăților emitente, în scopul obținerii unui venit net, îndeosebi din operațiuni speculative) și sub alte forme (ex. acordarea de credite, leasing financiar etc.).
       • Bancă de investitie = tip de bancă de afaceri care asigură resurse financiare pentru întreprinderi industriale prin cumpărarea de la acestea a unor pachete mari de acțiuni, care sunt vândute ulterior, în pachete mai mici, către investitori interesați; de asemenea, acordă și consultanță specializată în domeniul afacerilor.
       • Club de investitie = asociație de persoane fizice, cu caracter închis, care plasează resursele financiare ale membrilor săi în titluri financiare tranzacționate la bursa de valori mobiliare; printr-un management profesional al investitie financiare se reduce riscul unor pierderi mai mari pentru membrii clubului, față de alternativa efectuării investitie în mod individual.
       • Companie (trust) de investitie = companie care investește resursele financiare, procurate de la acționarii săi, în cumpărarea unui portofoliu diversificat de titluri financiare, în vederea obținerii unui venit (dividend și diferențe favorabile de curs al acțiunilor).
       • Multiplicator al investiției = coeficient (notat cu K) care reliefează influența cheltuielilor pentru investițiile nete asupra creșterii venitului național, respectiv venitul național crește cu o mărime de K ori mai mare față de sporul de investitie nete.
       • Portofoliu de investitie = totalitatea tipurilor de titluri financiare deținute de un investitor individual sau instituțional.
       • Societate de investitie = instituție de intermediere financiară care are ca obiect de activitate mobilizarea resurselor financiare disponibile de la persoane fizice și juridice și plasarea lor în valori mobiliare.
Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

INVESTIȚIE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru INVESTIȚIE:
INVESTÍȚIE, investiții, substantiv feminin

1. Plasare de capitaluri în întreprinderi industriale, agricole, comerciale etc., cu scopul obținerii de profituri; (concret) capitalul plasat.

2. Alocare (de către stat) a unei sume și a altor mijloace materiale pentru crearea de noi fonduri fixe, pentru lărgirea, reutilarea și modernizarea celor existente; (concret) suma alocată, fondurile alocate. [Variante: investițiúne substantiv feminin]

– Din germana Investion, limba rusă investițiia.
Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

INVESTIȚIE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru INVESTIȚIE:
INVESTÍȚIE, investiții, substantiv feminin

1. Plasare de capitaluri în întreprinderi industriale, agricole, comerciale etc., cu scopul obținerii de profituri; (concret) capitalul plasat.

2. Alocare (de către stat) a unei sume și a altor mijloace materiale pentru crearea de noi fonduri fixe, pentru lărgirea, reutilarea și modernizarea celor existente; (concret) suma alocată, fondurile alocate. [Variante: investițiúne substantiv feminin]

– Din germana Investion, limba rusă investițiia.
Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

INVESTIȚIE
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru INVESTIȚIE:
INVESTÍȚIE, investiții, substantiv feminin Plasare, alocare de fonduri într-o întreprindere; (concretizat) sumă de bani, fond investit într-o întreprindere.
       • Investiții capitale = fonduri destinate marilor construcții sau utilării întreprinderilor cu noi mașini. Fond de investiție vezi fond.
Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

INVESTIȚIE
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru INVESTIȚIE:
INVESTÍȚIE investitiei forme economie

1) Plasament de capital pe termen lung (în industrie, agricultură, comerț etc.).

2) Alocație de stat acordată unei întreprinderi pentru crearea de noi fonduri fixe sau pentru reutilarea celor existente. [G.-D. investiției; silabe -ți-e] /<germ. Investition
Forme diferite ale cuvantului investitie: investitiei
Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

INVESTIȚIE
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru INVESTIȚIE:
INVESTÍȚIE substantiv feminin

1. plasare de capital într-o întreprindere; capitalul plasat.

2. (psihologie) faptul de a încărca cu o anumită cantitate de energie psihică o reprezentare, un obiect etc. (< germana Investition, limba rusă investițiia)
Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

INVESTIȚIE
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru INVESTIȚIE:
INVESTÍȚIE substantiv feminin Plasare de fonduri într-o întreprindere; fondul plasat. [Gen. -iei, variantă investițiune, învestiție substantiv feminin / conform germana Investition].
Definiție sursă: Dicționar de neologisme

investiție
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru investiție:
investíție substantiv feminin (silabe -ți-e), articulat investíția (silabe -ți-a), genitiv dativ articulat investíției; plural investíții, articulat investíțiile (silabe -ți-i-)
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

investiție
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru investiție:
investíție (capital plasat) (-ți-e) substantiv feminin, articulat investíția (-ți-a), genitiv dativ articulat investíției; plural investíții, articulat investíțiile (-ți-i-)
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

ÎNVESTIȚIE
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru ÎNVESTIȚIE:
ÎNVESTÍȚIE substantiv feminin vezi investiție.
Definiție sursă: Dicționar de neologisme


CUVINTE APROPIATE DE 'INVESTITIE'
investigatívinvestigatórÎNVESTÍREÎNVESTÍTinvestíțieINVESTIȚIONÁLINVESTIȚIÚNEinvestitoáreINVESTITÓR

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL ÎNVESTIȚIE
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului învestiţie dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
INVESTÍȚIE ÎnvestiȚiei forme economie 1 Plasament de capital pe termen lung în industrie, agricultură, comerț etc.

GRAMATICA cuvântului ÎNVESTIȚIE?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului învestiţie.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul ÎNVESTIȚIE poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul ÎNVESTIȚIE sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul investiție are forma: investíții
    VEZI PLURALUL pentru ÎNVESTIȚIE la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE investiţie?
Vezi cuvântul investiţie desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul investiţie?
[ in-ves-ti-ţi-e ]
Se pare că cuvântul investiţie are cinci silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL ÎNVESTIȚIE
Inţelegi mai uşor cuvântul învestiţie dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Externă = plasarea de capital în acțiuni economice din străinătate; poate fi directă constă în constituirea de obiecte economice controlate de investitorul străin și de portofoliu cumpărarea de acțiuni și obligațiuni, fără implicarea investitorului în conducerea societăților emitente, în scopul obținerii unui venit net, îndeosebi din operațiuni speculative și sub alte forme ex
= tip de bancă de afaceri care asigură resurse financiare pentru întreprinderi industriale prin cumpărarea de la acestea a unor pachete mari de acțiuni, care sunt vândute ulterior, în pachete mai mici, către investitori interesați; de asemenea, acordă și consultanță specializată în domeniul afacerilor
= asociație de persoane fizice, cu caracter închis, care plasează resursele financiare ale membrilor săi în titluri financiare tranzacționate la bursa de valori mobiliare; printr-un management profesional al i
= companie care investește resursele financiare, procurate de la acționarii săi, în cumpărarea unui portofoliu diversificat de titluri financiare, în vederea obținerii unui venit dividend și diferențe favorabile de curs al acțiunilor
Multiplicator al investiției = coeficient notat cu K care reliefează influența cheltuielilor pentru investițiile nete asupra creșterii venitului național, respectiv venitul național crește cu o mărime de K ori mai mare față de sporul de i
= totalitatea tipurilor de titluri financiare deținute de un investitor individual sau instituțional
= instituție de intermediere financiară care are ca obiect de activitate mobilizarea resurselor financiare disponibile de la persoane fizice și juridice și plasarea lor în valori mobiliare
Investiții capitale = fonduri destinate marilor construcții sau utilării întreprinderilor cu noi mașini

© 2021 qDictionar.com

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Zlamac, zlamace, substantiv neutru zlamac, din limba bulgară, limba sârbă slamak < limba slavă veche slama?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectgreşit
e vreme bună
chimist american, a colaborat la descoperirea a zece elemente transuranice; 1994 mw
paie
teorie potrivit căreia funcțiile organismului sunt reglate de umori
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?