eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție liber


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIMEANTONIME GRAMATICĂSILABE
Liber [ li-ber ]
VEZI SINONIME PENTRU liber PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului liber în mai multe dicționare

Definițiile pentru liber din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru LIBER:
LÍBER2, -Ă, liberi, -e, adjectiv

1. (Despre oameni) Care se bucură de libertate, care nu e exploatat, care are drepturi politice și cetățenești depline; slobod. Azi liberi, ne simțim ca-n haine nouă. BENIUC, vezi 114. Aș putea pretinde că sînt mai mult decît liber. SADOVEANU, P. M.

15. Robia și proprietatea cea mai mare trebuiră a produce și în noua colonie [romană în Dacia] relele lor, înghițind cu încetul proprietățile mici... și substituind robi la oameni liberi. BĂLCESCU, O. II

11.
       • figurat Eroica dramă a lui Guilom Tell, în care răsuflă peste tot aerul liber și curat al plaiurilor alpestre. ODOBESCU, S. III 81. Aș verb reflexiv:ea să văd ziua pămîntului vestită, Să respir un aer mai liber, mai curat, Să pierd ideea tristă de veacuri întărită, Că lumea moștenire despoților s-a dativ ALEXANDRESCU, M.

7.
       • (Adverbial) Tinerii vor să trăiască liber într-o patrie independentă. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2723.
♦ (Despre state, popoare, orașe) Independent, neatîrnat, nesupus (unei puteri străine). vezi suveran, autonom. Pentru prima dată în istoria sa zbuciumată, poporul romîn a devenit liber și stăpîn pe soarta sa, în urma victoriei istorice de însemnătate mondială repurtată de Uniunea Sovietică în cel de-al doilea război mondial. GHEORGHIU-DEJ, articulat cuvânt 244. Popor ce pătimeai de veacuri Acum ești liber să trăiești. FRUNZĂ, Z. 43. Nație scitică, liberă și vitează. NEGRUZZI, S. I 200.

2. Care are posibilitatea de a acționa în anumite împrejurări după propria sa voință sau dorință. N-am ce-ți face; liber ești să crezi ce poftești. SADOVEANU, P. M. 21.

3. (Despre acțiuni) Care nu e supus unei restricții cu caracter arbitrar. Dreptul cel mai prețios al omului civilizat este libera comunicare de gîndire și de idei. BOLLIAC, O. 259.
       • Traducere liberă = traducere care redă exact conținutul textului tradus în formele proprii limbii în care se traduce, fără să respecte riguros forma originalului. Versuri libere = versuri care nu sînt supuse unei măsuri regulate. Intrare liberă = intrare fără bilet într-o sală de spectacole, stadion sportiv etc. Orice gazetar, de obicei, se bucură veșnic de o intrare liberă și mai totdeauna de un scaun gratis în teatru. CARAGIALE, O. III 217. (La unele jocuri sportive cu mingea) Lovitură liberă = lovitură acordată unei echipe drept compensație pentru o infracțiune sau o greșeală tehnică comisă de echipa adversă. Liber consimțămînt vezi consimțămînt. Liber schimb vezi schimb. Profesiune liberă = profesiune (medicină, avocatură etc.) exercitată de o persoană pe cont propriu (fără să fie angajată într-o instituție sau întreprindere).
       • (Adverbial, în compusele) liber-profesionist = persoană care exercită o asemenea profesiune; liber-cugetător = ateu. Tatăl fusese angloman și liber-cugetător, căzut la sfîrșitul vieții în mania religioasă. SADOVEANU, E. 238.

4. (Despre timp) Neocupat în muncă, de care se poate dispune. Ore libere. Zi liberă. ▭ După împlinirea orelor de muncă, oamenii sovietici folosesc timpul liber pentru a se lumina mai mult, pentru a învăța mai mult. STANCU, U.R.S.S. 116.
       • (Substantivat, în expresie) A avea liber = a fi în afara obligațiilor (mai ales profesionale) pe o perioadă de timp. Viu mîine pe la cinci să vă iau, tot am liber devreme. CAMIL PETRESCU, T. II 93. Joia după amiază avem liber. C. PETRESCU, C. vezi 97.

5. (Despre bănci, scaune etc.) Care nu e ocupat, gol; (despre locuințe) neînchiriat. Bancă liberă. Loc liber. Cameră liberă.
♦ locuțiune adjectiv (juridic, despre bunuri reale) Liber de orice sarcină = asupra căruia nu grevează nici un drept real (creanță ipotecară sau privilegiu). Imobil liber de orice sarcină.
♦ (Despre oameni) Disponibil, neangajat. (figurat) Angelica, a cărei inimă era liberă, primi bucuroasă, cu singura condițiune de a nu se despărți de bunica sa. NEGRUZZI, S. I 109.
♦ (Despre părți ale corpului) Care se poate mișca în voie, care nu este stînjenit sau împiedicat în mișcări.

6. Care nu e forțat, lipsit de artificialitate, natural, armonios, ușor. Pas liber. Mișcări libere.
       • (Adverbial) Conducea liber, de parcă s-ar fi plimbat cu tractorul peste cîmp. MIHALE, O. 197.
       • Expresia: A vorbi liber = a conferenția, a ține un discurs, o prelegere etc. fără a avea textul în față. (A vedea) cu ochiul liber = (a vedea) cît poate cuprinde ochiul fără ajutorul nici unui instrument optic. Desen liber = desen, de obicei artistic, efectuat cu mîna, fără ajutorul verb reflexiv:eunui instrument.

7. (Numai în locuţiune adverbiala) În aer liber = afară, în plin aer, într-un spațiu în care poți să te miști și să respiri în voie. Spectacol în aer liber. Gimnastică în aer liber. Sub cerul liber = afară, într-un loc descoperit.
Forme diferite ale cuvantului liber: liber-Ă

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane


Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

LIBER
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru LIBER:
LÍBER2, -Ă, liberi, -e, adjectiv

1. (Despre oameni) Care se bucură de libertate, de independență individuală și cetățenească, care are drepturi politice și cetățenești depline.
♦ (Despre popoare, state, orașe) Independent, neatârnat, nesupus (unei puteri străine), autonom.

2. (Despre oameni) Care are posibilitatea de a acționa după voința sa, de a face sau de a nu face ceva; care nu este supus niciunei constrângeri; slobod.
       • Liber-arbitru = capacitate a unei persoane de a se detașa de orice constrângere interioară și de a alege un curs al acțiunii din mai multe variante posibile.

3. (Despre acțiuni) Care nu este supus unei restricții cu caracter arbitrar.
       • Traducere liberă = traducere care redă conținutul originalului în formele proprii limbii în care se traduce, fără să respecte riguros forma originalului. Versuri libere = rânduri de poezie neprozodică, în care normele prozodice, dacă apar, sunt aplicate necanonic, după dorința autorului. Intrare liberă = intrare fără plată într-o sală de spectacol, pe un stadion etc. Lovitură liberă = (la unele jocuri sportive cu mingea) lovitură acordată unei echipe drept compensație pentru o infracțiune sau o greșeală comisă de echipa adversă. Profesie liberă = profesie exercitată de o persoană pe cont propriu (fără să fie angajată permanent într-o instituție sau întreprindere).
       • Compus: substantiv masculin și forme liber-profesionist = persoană care exercită o profesie fără a fi angajat pe baza unui contract de muncă; liber-cugetător = persoană care promovează o atitudine independentă față de orice tradiție și autoritate, cu deosebire religioasă.

4. (Despre timp) De care se poate dispune la bunul-plac, care este în afara obligațiilor (profesionale).
       • Expresia: (Substantivat) A avea liber = a se afla în afara obligațiilor (mai ales profesionale) pe o perioadă de timp; a fi scutit pentru un timp oarecare de obligațiile (profesionale) pe care le are în mod obișnuit, a putea dispune de timpul său.

5. (Despre bănci, scaune, locuințe etc.) Care nu este ocupat, gol; neînchiriat.

6. (Despre oameni) Care nu are obligații față de alții; neangajat, disponibil.

7. Care este lipsit de artificialitate, natural, degajat, armonios, ușor.
       • Expresia: (Adverbial) A vorbi liber = a) a ține un discurs, o prelegere etc. fără a citi un text; b) a fi sincer, a spune deschis ceea ce gândește; c) a vorbi fără perdea, obscen. (A vedea) cu ochii liberi = (a vedea) fără ajutorul unui instrument optic. Desen liber = desen artistic efectuat fără ajutorul verb reflexiv:eunui instrument tehnic.

8. (În locuţiune adverbiala) în aer liber = în plin aer, în mijlocul naturii. Sub cerul liber = afară, într-un loc descoperit.

– Din limba franceza libre, latina liber.
Forme diferite ale cuvantului liber: liber-Ă

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

LIBER
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru LIBER:
LÍBER liberă (liberi, libere)

1) (despre persoane) Care se bucură de libertate; independent din punct de vedere social și politic; slobod.

2) (despre state, colectivități) Care nu se află sub stăpânire străină; în stare de independență socială și națională; autonom; independent; slobod; suveran; neatârnat.

3) Care este consfințit prin lege; garantat de constituție. Votare liberă.

4) (despre acțiuni) Care se efectuează fără restricții; care se face cu ușurință; nestânjenit; nestingherit. Respirație liberă.

5) (despre persoane) Care nu este ocupat; disponibil.

6) (despre persoane) Care poate acționa după buna cuviință; care nu este lipsit de dreptul de a se deplasa după bunul plac; aflat în stare de independență fizică și psihică. /<fr. libre, latina liber
Forme diferite ale cuvantului liber: liberă

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

LIBER
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru LIBER:
LIBER adjectiv

1. (învechit și popular) slobod, (învechit) volnic. (Oameni liber; popor liber.)

2. independent, neatîrnat, suveran, (învechit și popular) slobod, (învechit) nedependent, volnic. (Stat liber.)

3. autonom, (învechit și popular) slobod, (învechit) volnic. (Teritoriu liber din punct de vedere administrativ.)

4. (familial) frai. (E liber în această seară.)

5. neînchis, neîntemnițat, (învechit și popular) slobod. (Om liber.)

6. disponibil, neocupat, (învechit și popular) slobod, (învechit) prisoselnic. (În ceasurile lui liber.)

7. necăsătorit. (Fata e liber.)

8. degajat. (Are mîna liber.)

9. degajat, nestînjenit. (Mișcări liber.)

10. larg, (învechit și popular) slobod. (O legătură prea liber.)

11. neînchiriat, neocupat. (O cameră liber.)

12. gol, neocupat, (învechit și popular) slobod. (În sală a rămas un scaun liber.)

13. neocupat, vacant. (Un post liber.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii româneliber
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru liber:
liber a.

1. slobod, care poate dispune de persoana sa;

2. care are puterea de a face ce verb reflexiv:ea: omul e născut liber;

3. care nu e captiv: liber ca aerul;

4. care se bucură de libertatea politică: popor liber;

5. care nu e oprit, împiedecat: comerț liber, cameră liberă;

6. care nu e ocupat; loc liber;

7. care nu se jenează, care vorbește sau lucrează cu francheță;

8. prea familiar, puțin convenabil; vorbe prea libere; liberă cugetare, dreptul de a cugeta cu o independență absolută; traducere liberă, care nu e literală; versuri libere, de diferite măsuri. vezi arbitru.

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

LIBER
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru LIBER:
LÍBER2, -Ă adjectiv

1. slobod; independent.

2. liber profesionist = cel care exercită o profesiune în afara unui contract de muncă.

3. neocupat, gol.

4. degajat, natural.
♦ (adverb) a vorbi liber = a ține un discurs, o prelegere, fără a citi.

5. (despre gusturi, purtări, cuvinte) necuviincios, grosolan.

6. (despre timp) de care se poate dispune după voie.

7. desen liber = desen (artistic) executat fără ajutorul unui instrument.

8. (matematică) termen liber = expresie dintr-o ecuație care nu conține necunoscute. (< latina liber, limba franceza libre)
Forme diferite ale cuvantului liber: liber-Ă

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

liber
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru liber:
líber (líberă), adjectiv

– Slobod. latina liber (secolul XIX).

– derivat libera, verb, din limba franceza (é)libérer; liberal, adjectiv; liberalism, substantiv neutru; liberalitate, substantiv feminin; liberator, adjectiv; libertate, substantiv feminin, toate din limba franceza ; liber-schimbist, substantiv masculin (partizan al libertății de schimb), după limba franceza libre échange. conform

I. Guția, Libera, cu derivatele sale, Bul. Bibl. române Freiburg, II, 7-20.
Forme diferite ale cuvantului liber: líberă

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

LIBER
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru LIBER:
LÍBER1, libere, substantiv neutru (botanică) Complex de vase din țesutul plantelor prin care circulă seva elaborată; parte a scoarței plantelor lemnoase care cuprinde aceste vase și în care se află țesuturile de nutriție, de susținere etc.
♦ (Cu sens colectiv) Fibre extrase din scoarța unor arbori.

– Din limba franceza libre.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

LIBER
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru LIBER:
LÍBER1, libere, substantiv neutru Complex de vase din țesutul plantelor prin care circulă seva elaborată; parte a scoarței plantelor lemnoase care cuprinde aceste vase și în care se află țesuturile de nutriție, de susținere etc.
♦ (Cu sens colectiv) Fibre extrase din scoarța unor arbori.

– Din limba franceza libre.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

LIBER
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru LIBER:
LIBÉR1 substantiv neutru Complex de vase din țesutul plantelor prin care circulă seva elaborată; parte a scoarței plantelor lemnoase care cuprinde aceste vase și în care se află țesuturile de nutriție, de susținere etc.
♦ (Cu sens colectiv) Fibre extrase din scoarța unor arbori. Liber de tei.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

LIBER
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru LIBER:
LÍBER, -Ă adjectiv

1. Slobod; independent.

2. Care nu este supus nici unei restricții.

3. Neocupat, gol.

4. Degajat, natural.

5. (Despre gesturi, purtări, cuvinte etc.) Necuviincios, grosolan. [< latina liber, conform limba franceza libre].
Forme diferite ale cuvantului liber: liber-Ă

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

LIBER
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru LIBER:
LÍBER substantiv neutru Strat de țesut fibros prin care circulă seva la plantele vasculare.
♦ Fibre extrase din scoarța unor arbori. [< limba franceza liber. conform latina liber

– scoarță de arbori].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

liber
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru liber:
liber, liberi substantiv masculin (deț.) deținut nerecidivist, condamnat pentru un delict mai puțin grav, care este desemnat să supravegheze un infractor periculos.
Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

LIBER
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru LIBER:
LÍBER1 substantiv neutru strat de țesut fibros prin care circulă seva la plantele vasculare.
       • fibre extrase din scoarța unor arbori. (< limba franceza liber)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

LIBER
Dicționarul de termeni lingvistici dă următoarea definitie pentru LIBER:
LÍBER, -Ă adjectiv (< latina liber, conform limba franceza libre): în sintagmele ordine liberă și topică liberă (vezi).
Forme diferite ale cuvantului liber: liber-Ă

Definiție sursă: Dicționar de termeni lingvistici

Liber
Dicționarul de antonime dă următoarea definitie pentru Liber:
Liber ≠ captiv, dependent, închis, ocupat, supus, neliber, rob, sclav
Definiție sursă: Dicționar de antonime

Liber
Mic dicționar mitologic greco-roman dă următoarea definitie pentru Liber:
Liber, în mitologia romană, denumire purtată de zeul Bacchus.
Definiție sursă: Mic dicționar mitologic greco-roman

liber
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru liber:
líber adjectiv masculin, plural líberi; forme singular líberă, plural líbere
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

liber
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru liber:
líber1 adjectiv masculin, plural líberi; forme líberă, plural líbere
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

liber
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru liber:
líber2 (țesut vegetal) substantiv neutru, plural líbere
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

liber
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru liber:
líber (botanică) substantiv neutru, plural líbere
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

LIBER
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru LIBER:
LIBER și LIBERA vezi Liber Pater.
Definiție sursă: Dicționar enciclopedic


CUVINTE APROPIATE DE 'LIBER'
LIBELÍSTLIBELÚLĂlibelulídăLIBELULÍDELÍBERlíber-arbítruLIBER-CONSIMȚÍTlíber-cugetătoáreLÍBER-CUGETĂTÓR

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL LIBER
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului liber dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
LÍBER liberă liberi, libere 1 despre persoane Care se bucură de libertate; independent din punct de vedere social și politic; slobod.
Votare liberă.
Respirație liberă.
Oameni liber; popor liber.
Stat liber.
Teritoriu liber din punct de vedere administrativ.
E liber în această seară.
Om liber.
În ceasurile lui liber.
Fata e liber.
Are mîna liber.
Mișcări liber.
O legătură prea liber.
O cameră liber.
În sală a rămas un scaun liber.
Un post liber.
Teritoriu liber din punct de vedere administrativ.
E liber în această seară.
Un criminal încă liber.
În ceasurile lui liber.
Are mâna liber.
O cameră liber.
În sală a rămas un scaun liber.GRAMATICA cuvântului LIBER?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului liber.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul LIBER poate fi: substantiv, adjectiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul LIBER sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv masculin, substantiv neutru, adjectiv masculin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul liber are forma: líbere

CUM DESPART ÎN SILABE liber?
Vezi cuvântul liber desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul liber?
[ li-ber ]
Se pare că cuvântul liber are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL LIBER
Inţelegi mai uşor cuvântul liber dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Traducere liberă = traducere care redă exact conținutul textului tradus în formele proprii limbii în care se traduce, fără să respecte riguros forma originalului
Versuri libere = versuri care nu sînt supuse unei măsuri regulate
Intrare liberă = intrare fără bilet într-o sală de spectacole, stadion sportiv etc
La unele jocuri sportive cu mingea Lovitură liberă = lovitură acordată unei echipe drept compensație pentru o infracțiune sau o greșeală tehnică comisă de echipa adversă
Profesiune liberă = profesiune medicină, avocatură etc
Adverbial, în compusele liber-profesionist = persoană care exercită o asemenea profesiune; liber-cugetător = ateu
Substantivat, în expresie A avea liber = a fi în afara obligațiilor mai ales profesionale pe o perioadă de timp
♦ locuțiune adjectiv juridic, despre bunuri reale Liber de orice sarcină = asupra căruia nu grevează nici un drept real creanță ipotecară sau privilegiu
A vorbi liber = a conferenția, a ține un discurs, o prelegere etc
A vedea cu ochiul liber = a vedea cît poate cuprinde ochiul fără ajutorul nici unui instrument optic
Desen liber = desen, de obicei artistic, efectuat cu mîna, fără ajutorul verb reflexiv:eunui instrument
Numai în locuţiune adverbiala În aer liber = afară, în plin aer, într-un spațiu în care poți să te miști și să respiri în voie
Sub cerul liber = afară, într-un loc descoperit
Liber-arbitru = capacitate a unei persoane de a se detașa de orice constrângere interioară și de a alege un curs al acțiunii din mai multe variante posibile
Traducere liberă = traducere care redă conținutul originalului în formele proprii limbii în care se traduce, fără să respecte riguros forma originalului
Versuri libere = rânduri de poezie neprozodică, în care normele prozodice, dacă apar, sunt aplicate necanonic, după dorința autorului
Intrare liberă = intrare fără plată într-o sală de spectacol, pe un stadion etc
Lovitură liberă = la unele jocuri sportive cu mingea lovitură acordată unei echipe drept compensație pentru o infracțiune sau o greșeală comisă de echipa adversă
Profesie liberă = profesie exercitată de o persoană pe cont propriu fără să fie angajată permanent într-o instituție sau întreprindere
Compus: substantiv masculin și forme liber-profesionist = persoană care exercită o profesie fără a fi angajat pe baza unui contract de muncă; liber-cugetător = persoană care promovează o atitudine independentă față de orice tradiție și autoritate, cu deosebire religioasă
Substantivat A avea liber = a se afla în afara obligațiilor mai ales profesionale pe o perioadă de timp; a fi scutit pentru un timp oarecare de obligațiile profesionale pe care le are în mod obișnuit, a putea dispune de timpul său
Adverbial A vorbi liber = a a ține un discurs, o prelegere etc
A vedea cu ochii liberi = a vedea fără ajutorul unui instrument optic
Desen liber = desen artistic efectuat fără ajutorul verb reflexiv:eunui instrument tehnic
În locuţiune adverbiala în aer liber = în plin aer, în mijlocul naturii
Sub cerul liber = afară, într-un loc descoperit
Liber profesionist = cel care exercită o profesiune în afara unui contract de muncă
♦ adverb a vorbi liber = a ține un discurs, o prelegere, fără a citi
Desen liber = desen artistic executat fără ajutorul unui instrument
Matematică termen liber = expresie dintr-o ecuație care nu conține necunoscute© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL LIBER

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Cu inimă?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
vocală al cărei punct de articulație se află în partea de mijloc a cavității bucale
acid organic nesaturat, care se prezintă sub formă de lichid incolor cu miros neplăcut
locuțiune adverbiala energic, cu viață; locuțiune adjectiv și adverb inimos, curajos; pasionat
ultima joi din postul3 paștilor
VEZI RĂSPUNSUL CORECT


Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app