eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție motor


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME GRAMATICĂSILABE
Motor [ mo-tor ]
VEZI SINONIME PENTRU motor PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului motor în mai multe dicționare

Definițiile pentru motor din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Glosar de termeni aviatici dă următoarea definitie pentru MOTOR:
MOTOR organ de forță care propulsează aeronava și îi conferă o anumită viteză de zbor. Există motoare cu combustie internă, cu reacție, din cauciuc (compus din fire elastice care prin destindere pot învârti elicea unui aeromodel) etc. Motorul cu reacție, motor capabil să dezvolte o forță de propulsie prin evacuarea cu viteză a jetului reactiv în sens opus acestei forțe. Forța de tracțiune este o consecință a aplicării teoremei impulsului, valoarea ei fiind egală cu suma reacțiunilor forțelor care accelerează substanța evacuată din motor sau cu produsul dintre debitul masic al jetului și viteza în vid a acestuia. La aeronavele care zboară în atmosferă și nu în vid, forța reactivă este diminuată ca urmare a presiunii existente la nivelul secțiunii de ieșire a gazelor din motor, împiedicându-se destinderea gazelor în continuare. Motoarele reactive se pot împărți în: motoare aeroreactoare (în care jetul reactiv se formează prin arderea carburantului folosind aerul atmosferic și în motoare rachetă (care utilizează carburanți și comburanți depozitați la bordul aerospațial. Motorul cu reacție cu propergol lichid reglează forța de tracțiune automat prin program, din exterior sau din interior, acționând asupra debitului, coeficientul de amestec al componenților propergolului este menținut cât mai aproape de valoarea pentru care se obține un impuls specific maxim. Motorul cu reacție cu propergol solid reglează forța de tracțiune prin modificarea controlată a suprafeței de ardere a blocului de propergol, a cărei formă geometrică rezultă din programul de ardere prestabilit. Noțiunea de forță de tracțiune specifică sau viteza caracteristică se utilizează pentru aprecierea calitativă a propergolului. Motorul rachetă, motor cu reacție al cărui jet reactiv se formează ca urmare a proceselor termodinamice independente de mediul străbătut, forța de tracțiune crescând o dată cu micșorarea densității mediului. Tracțiunea motorului rachetă este egală cu produsul dintre debitul masic al gazelor din jetul reactiv și viteza de evacuare a acestuia din motor. În aeronautică se folosesc motoare rachetă cu propergoli solizi în calitate acceleratoare de start în faza de decolare a avioanelor de pe portavioane sau a avioanelor cu greutate mare. În astronautică motoarele cu combustibili lichizi (criogenici) au cunoscut o mare dezvoltare. Există motoare rachetă de mai multe tipuri: chimice, nucleare, cu plasmă, ionice, fotonice și termosolare.
Definiție sursă: Glosar de termeni aviatici

MOTÓR
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru MOTÓR:
MOTÓR, -OÁRE, motori, -oare, substantiv neutru, adjectiv

I. substantiv neutru Mașină de forță care transformă o formă de energie oarecare în energie mecanică convertibilă în lucru mecanic (pentru acționarea altei mașini, a unui vehicul etc.).
       • Motor termic = motor care transformă energia termică a unui combustibil în energie mecanică. Motor electric = motor care transformă energia electrică în energie mecanică. Motor eolian = motor care transformă energia vântului în energie mecanică. Motor hidraulic = motor care transformă energia hidraulică (a unei mase de apă în mișcare sau a unui fluid sub presiune) în energie mecanică. Motor cu plasmă = motor cu reacție în care agentul motor este constituit dintr-un gaz ionizat aflat în stare de plasmă. Motor fotonic = motor cu reacție la care agentul motor îl constituie fotonii. Motor ionic = motor cu reacție în care agentul motor este constituit din particule încărcate cu aceeași sarcină electrică (ioni pozitivi) accelerate prin mari diferențe de potențial. Motor nuclear = motor acționat cu ajutorul energiei nucleare obținute prin fisiune.
       • Compus Motor-rachetă = sistem de propulsie folosit în atmosfera rarefiată sau în spațiul cosmic, la care combustibilul este un amestec de carburant și comburant.

II.

1. Adj. Care pune ceva în mișcare, care produce o mișcare, care comandă o mișcare; motoriu.

2. Adj., substantiv neutru Factor, agent (persoană) care declanșează o acțiune, care stimulează pe cineva sau ceva, care dă impuls unei acțiuni.

– Din limba franceza moteur, latina motor, germana Motor.
Forme diferite ale cuvantului motor: -oÁre

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

MOTÓR
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru MOTÓR:
MOTÓR, -OÁRE, motori, -oare, substantiv neutru, adjectiv

I. substantiv neutru Mașină de forță care transformă o formă de energie oarecare în energie mecanică (pentru acționarea altei mașini, a unui vehicul etc.). (În sintagmele) Motor cu plasmă = motor cu reacție în care agentul motor este constituit dintr-un gaz ionizat aflat în stare de plasmă. Motor fotonic = motor cu reacție la care agentul motor îl constituie fotonii. Motor ionic = motor cu reacție în care agentul motor este constituit din particule încărcate cu aceeași sarcină electrică (ioni pozitivi) accelerate prin mari diferențe de potențial. Motor nuclear = motor acționat cu ajutorul energiei nucleare obținute prin fisiune. (În compusul) Motor-rachetă = sistem de propulsie folosit în atmosfera rarefiată sau în spațiul cosmic, la care combustibilul este un amestec de carburant și comburant. Motor eolian. Motor electric. Motor hidraulic. Motor pneumatic. Motor cu ardere internă.

II. Adj.

1. Care pune ceva în mișcare, care produce o mișcare, care comandă o mișcare; motoriu.

2. figurat Care stimulează, declanșează o acțiune.
♦ (Substantivat, n.) Factor, agent care dă impuls unei acțiuni; stimul, imbold.

– Din limba franceza moteur, latina motor, germana Motor.
Forme diferite ale cuvantului motor: -oÁre

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

MOTOR
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru MOTOR:
MOTOR1, motoare, substantiv neutru

1. Mașină care transformă o formă de energie în energie mecanică pentru a pune în mișcare altă mașină, un vehicul etc. Motoarele bîzîiau peste ogoare ca niște uriași bondari de oțel. MIHALE, O. 390. În subsol duduia motorul care punea în mișcare, prin curele de transmisie, secția de mașini de la parter, PAS, Z. I 290. își clădise și o moară cu motor de benzină. PETRESCU, Î. II 141. Motor cu explozie vezi explozie. Motor cu ardere internă. = motor care prin dezvoltare și consum de căldură în interiorul său transformă energia chimică a unui combustibil în energia mecanică a unor corpuri solide în mișcare. Motor cu ardere externă = motor în care energia potențială a unui fluid se transformă în energie mecanică, fluidul fiind încălzit în exterior. Motor electric = motor în care energia electrică se transformă în energie mecanică.

2. figurat Ceea ce dă impuls unei acțiuni, unei mișcări; imbold, stimulent. Andrei a fost motorul activității lor, sufletul luptei din întreaga campanie. MIHALE, O. 481.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

motor
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru motor:
*motór, -oáre adjectiv (latina mótor, -óris, forme mótrix, -icis, mișcător, despre movére, motum, a mișca. vezi moțiune, mobil, mut 2). Mișcător, care pune în mișcare: apa e forța motoare (și maĭ des motrice) a acesteĭ morĭ, mușchiĭ motorĭ aĭ ochilor. substantiv neutru, plural oare. Lucru care produce mișcare, ca apa, o mașină orĭ alt-ceva. figurat Cauză de acțiune, agent mișcător: interesu e motoru acesteĭ întreprinderĭ, acest om e motoru acesteĭ societățĭ. Bicicletă cu motor, motocicletă.

– Ca adjectiv, fem. e maĭ des motorice1.[1]
Forme diferite ale cuvantului motor: -oáre

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

MOTÓR
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru MOTÓR:
MOTÓR1 motoroáre n.

1) Mașină care transformă o formă oarecare de energie în lucru mecanic. * motor cu ardere internă motor bazat pe arderea în spațiu închis a unui combustibil. motor electric motor bazat pe folosirea curentului electric. motor cu reacție motor în care forța de tracțiune este obținută datorită evacuării unui flux de gaze. motor hidraulic motor bazat pe acțiunea unui flux de lichid.

2) figurat Factor (intern sau extern) ce îndeamnă la o acțiune; imbold; stimulent; impuls; îndemn. /<fr. moteur, latina motor, germana Motor
Forme diferite ale cuvantului motor: oáre

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

MOTÓR
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru MOTÓR:
MOTÓR, -OÁRE

I. adjectiv care pune în mișcare, care mișcă.

II. substantiv feminin

1. mașină de forță care transformă o formă oarecare de energie în energie mecanică pentru acționarea altei mașini, a unui vehicul etc.

2. (figurat) ceea ce mișcă ceva; imbold, stimulent. (< limba franceza moteur, germana Motor)
Forme diferite ale cuvantului motor: -oÁre

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

MOTÓR
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru MOTÓR:
MOTÓR substantiv neutru

1. Mașină care transformă o formă oarecare de energie în energie mecanică pentru acționarea altei mașini, a unui vehicul etc.
♦ (familial) Motocicletă.

2. (figurat) Ceea ce mișcă ceva, ceea ce pornește o acțiune; imbold, stimulent. [< limba franceza moteur, conform germana Motor].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

motor
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru motor:
motor m.

1. ceeace dă mișcare: aburul e un motor puternic;

2. mușchi ce fac să miște un membru;

3. figurat ceeace inspiră, face să lucreze: interesul fu motorul acestei întreprinderi. ║ a. care dă mișcare: forță motrice.

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

MOTÓR
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru MOTÓR:
MOTÓR2 motoroáre (motoróri, motoroáre) Care mișcă; care pune în mișcare; care produce mișcare. Forță motoroare. /<fr. moteur, latina motor, germana Motor
Forme diferite ale cuvantului motor: oáre

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

MOTÓR
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru MOTÓR:
MOTÓR2, -OÁRE, motori, -oare, adjectiv Care pune ceva în mișcare. Nerv motor. Mușchi motor.

– Variantă: motóriu, -ie (PARHON, O. A. I 29) adjectiv
Forme diferite ale cuvantului motor: -oÁre

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

MOTOR
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru MOTOR:
MOTOR adjectiv, s.

1. adjectiv (rar) motoriu. (Arbore motor; centru motor.)

2. substantiv (tehnic) motor electric = electromotor; motor eolian = aeromotor, anemotrop.

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

MOTÓR
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru MOTÓR:
MOTÓR, -OÁRE adjectiv Care pune în mișcare, care mișcă. [Variante motoriu, -ie adjectiv / conform limba franceza moteur, latina motor].
Forme diferite ale cuvantului motor: -oÁre

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

motor
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru motor:
motór adjectiv masculin, plural motóri; forme singular și plural motoáre
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

motor
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru motor:
motór1 adjectiv masculin, plural motóri; forme singular și plural motoáre
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

MOTÓR
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru MOTÓR:
MOTÓR substantiv verbal motocicletă.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

motor
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru motor:
motór substantiv neutru, plural motoáre
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

motor
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru motor:
motór2 substantiv neutru, plural motoáre
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'MOTOR'
MOTOPLÚGMOTOPÓMPĂmotopompístMOTOPROPULSÓRMOTÓRmotoránMOTORÁȘMOTORBIȚÂCLUmotorbițîclu

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL motor
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului motor dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
MOTÓR1 motoroáre n.
* motor cu ardere internă motor bazat pe arderea în spațiu închis a unui combustibil.
Motor electric motor bazat pe folosirea curentului electric.
Motor cu reacție motor în care forța de tracțiune este obținută datorită evacuării unui flux de gaze.
Motor hidraulic motor bazat pe acțiunea unui flux de lichid.
Arbore motor; centru motor.
MOTÓR2 motoroáre motoróri, motoroáre Care mișcă; care pune în mișcare; care produce mișcare.
Forță motoroare.
Arbore motor; centru motor.

GRAMATICA cuvântului motor?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului motor.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul motor poate fi: substantiv, adjectiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul motor sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv neutru, adjectiv masculin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul motor are forma: motoáre

CUM DESPART ÎN SILABE motor?
Vezi cuvântul motor desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul motor?
[ mo-tor ]
Se pare că cuvântul motor are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL motor
Inţelegi mai uşor cuvântul motor dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Motor termic = motor care transformă energia termică a unui combustibil în energie mecanică
Motor electric = motor care transformă energia electrică în energie mecanică
Motor eolian = motor care transformă energia vântului în energie mecanică
Motor hidraulic = motor care transformă energia hidraulică a unei mase de apă în mișcare sau a unui fluid sub presiune în energie mecanică
Motor cu plasmă = motor cu reacție în care agentul motor este constituit dintr-un gaz ionizat aflat în stare de plasmă
Motor fotonic = motor cu reacție la care agentul motor îl constituie fotonii
Motor ionic = motor cu reacție în care agentul motor este constituit din particule încărcate cu aceeași sarcină electrică ioni pozitivi accelerate prin mari diferențe de potențial
Motor nuclear = motor acționat cu ajutorul energiei nucleare obținute prin fisiune
Compus Motor-rachetă = sistem de propulsie folosit în atmosfera rarefiată sau în spațiul cosmic, la care combustibilul este un amestec de carburant și comburant
În sintagmele Motor cu plasmă = motor cu reacție în care agentul motor este constituit dintr-un gaz ionizat aflat în stare de plasmă
Motor fotonic = motor cu reacție la care agentul motor îl constituie fotonii
Motor ionic = motor cu reacție în care agentul motor este constituit din particule încărcate cu aceeași sarcină electrică ioni pozitivi accelerate prin mari diferențe de potențial
Motor nuclear = motor acționat cu ajutorul energiei nucleare obținute prin fisiune
În compusul Motor-rachetă = sistem de propulsie folosit în atmosfera rarefiată sau în spațiul cosmic, la care combustibilul este un amestec de carburant și comburant
= motor care prin dezvoltare și consum de căldură în interiorul său transformă energia chimică a unui combustibil în energia mecanică a unor corpuri solide în mișcare
Motor cu ardere externă = motor în care energia potențială a unui fluid se transformă în energie mecanică, fluidul fiind încălzit în exterior
Motor electric = motor în care energia electrică se transformă în energie mecanică
Substantiv tehnic motor cu aprindere vezi motor diesel; motor diesel = motor cu aprindere; motor electric = electromotor; motor eolian = aeromotor, anemotrop
Substantiv tehnic motor electric = electromotor; motor eolian = aeromotor, anemotrop

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL motor

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A pune pe picioare?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a se bucura foarte mult
grup de limbi indo-europene provenite din limba indiană veche
a a iniția, a organiza ceva, a face să meargă, să funcționeze; b a îngriji un bolnav și a-l însănătoși
situație juridică creată unei persoane dispărute în împrejurări care fac să se prezume moartea sa fizică
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app