eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție negru


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIMEANTONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Negru [ ne-gru ]
VEZI SINONIME PENTRU negru PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului negru în mai multe dicționare

Definițiile pentru negru din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru NEGRU:
NÉGRU3, NEÁGRĂ, negri, -e, adjectiv

1. Care nu reflectă lumina, care are culoarea funinginii, a cărbunelui, a penelor corbului; (despre culori) ca funinginea, ca penele corbului. Foile de hîrtie au mers sub mușamaua neagră să țină tovărășie altei scrisori. C. PETRESCU, Î. II 32. Un flăcău cu negre plete și frumos cum nimeni nu-i. COȘBUC, P. I 180. Mîndra-mi rupse inima, Ea mi-o rupse, ea mi-o leagă, C-un fir de mătasă neagră. HODOȘ, P. P. 86.
       • Ochi negri = ochi al căror iris are o culoare brun-închisă. Ochii vizitiului, negri, catifelați... erau grei. DUMITRIU, N. 33. Are barbă albă și ochi negri. SADOVEANU, O. III 221. Tu zeu cu ochii negri... o, ce frumoși ochi ai! EMINESCU, O. I 95. Pîine neagră = pîine mai închisă la culoare, făcută din făină integrală. Ei mîncau acasă, la mătușa lui care l-a crescut, numai pîine neagră. C. PETRESCU, C. vezi 120. Vin negru = vin de culoare întunecată, de obicei roșu-închis. Rasă neagră = unul dintre marile grupuri de popoare în care e împărțită omenirea și care se caracterizează prin culoarea foarte închisă a pielii. Bilă neagră vezi bilă2.
       • Expresia: A face albul negru = a înfățișa un lucru altfel decît este, a denatura, a falsifica. Ba e albă, ba e neagră vezi alb2. Nici albă, nici neagră vezi alb2. Negru pe alb vezi alb2. A nu spune sau a nu zice cuiva (nici) «negri ți-s ochii» = a nu supăra cu nimic pe cineva, a nu se lega de cineva, a nu mustra, a nu face nici o imputare cuiva. [El] umblă în toate părțile fără să-i zică nimene: negri ți-s ochii! SEVASTOS, la TDRG.
♦ (Despre persoane) Cu pielea (părul, ochii) de culoare închisă; brunet, oacheș. Iancu, țiganul cel mare, negru și buzat, își făcea loc în cămașa lui roșie printre oșteni. SADOVEANU, O. VII 74. Un maior de artilerie, negru, cu dinții albi ce-i sticleau, printre buzele groase. BART, S. M. 27.
♦ (Regional, despre rufe și unele obiecte de îmbrăcăminte) Murdar, nespălat, înnegrit. Mi s-au strîns o mulțime de rufe negre. SBIERA, P. 307. Vine Barbul de la plug... Cu cămeșa neagră plumb. ȘEZ. I 143.

2. Lipsit de lumină, cufundat în întuneric; întunecat, obscur. Și neguri cresc Din negre văi, Plutind pe munți. IOSIF, PATR. 66. Doar izvoarele suspină, Pe cînd codrul negru tace. EMINESCU, O. I 207. Aide, mîndro, aide, dragă, Să trecem măgura neagră La sfințitul soarelui. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 62.
       • figurat (Simbolizînd ceva rău, trist, urît, neplăcut, funest, apăsător) Problema privea mai ales exploatarea brațelor de muncă și starea de robie neagră a plugărimii. SADOVEANU, E. 52. Am cunoscut pe verb reflexiv:emuri un scriitor de mare talent, care îmbătrînise în cea mai neagră sărăcie. VLAHUȚĂ, O. A. II 284. De greul negrei vecinicii, Părinte, mă dezleagă. EMINESCU, O. I 177. Să nu cazi la verb reflexiv:eun loc rău, La loc rău și mult departe, În neagra străinătate. ALECSANDRI, P. P. 144.
       • Vărsat negru vezi vărsat. Bubă neagră vezi bubă. Preț negru = preț de speculă; suprapreț. Bursă neagră vezi bursă. Listă neagră = (într-un regim de oprimare politică) listă cuprinzînd nume de oameni care trebuie supravegheați de poliție.
       • Expresia: A avea (sau a-i fi cuiva) inima neagră = a fi foarte trist, foarte mîhnit. Ca să vadă și să creadă, Cum mi-i inima de neagră. HODOȘ, P. P. 81. A-i face cuiva zile negre = a-i pricinui cuiva supărări, a-i amărî viața. A strînge bani albi pentru zile negre = a face economii în timp de belșug, pentru a avea la nevoie. Post negru = post foarte sever, fără nici un fel de mîncare sau băutură. Am să țin post negru douăsprezece vineri în șir. SADOVEANU, B. 54.
♦ figurat Ascuns, misterios. Poți face să scapere cremenea celei mai negre taine. SADOVEANU, despre P. 28.

3. figurat Rău (la inimă), răutăcios, hain. Săraci ochișorii mei, Multă lume văz cu ei, Dar nu văz oameni d-ai mei, Ci tot negri străinei. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 200.
Forme diferite ale cuvantului negru: neÁgrĂ

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane


Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

NEGRU
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru NEGRU:
NEGRU, NEÁGRĂ, negri, -e, adjectiv, substantiv neutru, substantiv masculin

I. Adj.

1. (Despre obiecte, ființe etc.) Care nu reflectă lumina, care are culoarea cea mai închisă; de culoarea funinginii, a cărbunelui; (despre culori) ca funinginea, ca penele corbului, cu cea mai închisă nuanță.
♦ Pâine neagră = pâine mai închisă la culoare, făcută din faină integrală. Vin negru = vin de culoare roșu-închis. Rasă neagră = rasa negroidă. Cutie neagră = a) aparatură protejată instalată în avioane, care înregistrează parametrii de zbor și convorbirile echipajului în vederea elucidării cauzelor unui eventual accident; b) termen folosit pentru un sistem a cărui structură internă este necunoscută. Principiul cutiei negre = renunțare la cunoașterea structurii interne a unui sistem, stabilind, pe cale experimentală, doar corelațiile între ieșiri și intrări, pentru a descrie comportamentul sistemului față de exterior.
       • Expresia: Ba e albă, ba e neagră, se zice despre spusele cuiva care se contrazice.
♦ (Despre oameni) Care aparține rasei negride; prin extensie cu pielea, părul, ochii de culoare închisă; brunet, oacheș.
♦ (popular) Murdar, nespălat.

2. (Adesea figurat) Lipsit de lumină, cufundat în întuneric; întunecat, obscur.
♦ Preț negru = preț de speculă; suprapreț. Post negru = post foarte sever, fără nicio mâncare sau băutură.
       • Locuţiune adverbiala La negru = cu preț de speculă.
♦ (Despre oameni) Livid, pământiu la față; figurat foarte supărat sau furios.
♦ figuratTrist, apăsător, deprimant, dezolant; greu.
       • Expresia: A avea (sau a-i fi cuiva) inima neagră = a fi foarte trist. A-i face cuiva zile negre = a-i pricinui cuiva supărări, a-i amărî viața.

3. figurat Rău (la inimă), crud, hain.
♦ Grozav, teribil, cumplit; rușinos, dezonorant.
♦ Magie neagră - magie (1) prin care unele persoane pretind că pot săvârși fapte miraculoase invocând spiritele și mai ales forțele demonice.

II.

1. substantiv neutru Culoarea unui corp care nu reflectă lumina; culoare neagră (I 1).
       • Expresia: (A se îmbrăca) în negru = (a se îmbrăca) în haine de culoare neagră sau în doliu. Negru pe alb = în mod sigur, clar, neîndoios; în scris. A i se face (cuiva) negru înaintea (sau pe dinaintea) ochilor = a nu mai vedea bine (de supărare, de mânie etc.). A face albul negru - a încerca să dovedești că un lucru este altfel decât în realitate; a denatura, a falsifica realitatea.
♦ figurat Mâhnire, jale.
       • Expresia: A vedea (totul) în negru = a fi pesimist.

2. substantiv neutru Materie colorantă de culoare neagră (I 1); vopsea neagră.
       • Negru-de-fum = pulbere compusă din particule de carbon fin divizate, obținută prin arderea cu cantități insuficiente de aer a unor hidrocarburi și folosită în special în industria de prelucrare a cauciucului, la prepararea cernelurilor tipografice și a unor vopsele negre; chinoroz. Negru de anilină = substanță colorantă de culoare neagră (I 1), care se formează de obicei direct pe fibrele de bumbac, prin oxidarea catalitică a anilinei. Negru animal = cărbune extras din substanțe organice.
♦ Compuse: negru-moale = soi de viță-de-vie autohton, cu ciorchinii cilindrici bătuți, cu bobul negru-violet, sferic și brumat, cu pielița subțire. Negru-vârtos = soi de viță-de-vie autohton, cu ciorchinii mărunți, ramificați și cu bobul negru-violaceu, sferic.
♦ (Rar) Rimel.

3. S. m. Bărbat care aparține rasei negre (I 1).
       • (familial) Persoană folosită (și plătită) de cineva pentru a executa în numele acestuia, parțial sau total, și într-un anonimat deplin, anumite lucrări (care cer o calificare superioară).

4. substantiv neutru Murdărie, jeg.
       • Expresia: (Nici) cât (e) negru sub unghie = foarte puțin, (aproape) deloc.

– latina niger, -gra, -grum.
Forme diferite ale cuvantului negru: neÁgrĂ

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

NEGRU
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru NEGRU:
NÉGRU, NEÁGRĂ, negri, -e, adjectiv, substantiv neutru, substantiv masculin

I. Adj.

1. (Despre obiecte, ființe etc.) Care nu reflectă lumina, care are culoarea cea mai închisă; de culoarea funinginii, a cărbunelui; (despre culori) ca funinginea, ca penele corbului, cu cea mai închisă nuanță.
       • Pâine neagră = pâine mai închisă la culoare, făcută din făină integrală. Vin negru = vin de culoare roșu-închis. Cutie neagră = a) aparatură protejată instalată în avioane, care înregistrează parametrii de zbor și convorbirile echipajului în vederea elucidării cauzelor unui eventual accident; b) termen folosit pentru un sistem a cărui structură internă este necunoscută. Principiul cutiei negre = renunțare la cunoașterea structurii interne a unui sistem, stabilind, pe cale experimentală, doar corelațiile între ieșiri și intrări, pentru a descrie comportamentul sistemului față de exterior.
       • Expresia: Ba e albă, ba e neagră, se zice despre spusele cuiva care se contrazice.
♦ (Despre oameni) Care aparține rasei negride; prin extensie cu pielea, părul, ochii de culoare închisă; brunet, oacheș.
♦ (popular) Murdar, nespălat.

2. (Adesea figurat) Lipsit de lumină, cufundat în întuneric; întunecat, obscur.
       • Preț negru = preț de speculă; suprapreț. Post negru = post foarte sever, fără nici o mâncare sau băutură.
       • Locuţiune adverbiala La negru = cu preț de speculă.
♦ (Despre oameni) Livid, pământiu la față; figurat foarte supărat sau furios.
♦ figurat Trist, apăsător, deprimant, dezolant; greu.
       • Expresia: A avea (sau a-i fi cuiva) inima neagră = a fi foarte trist. A-i face cuiva zile negre = a-i pricinui cuiva supărări, a-i amărî viața.

3. figurat Rău (la inimă), crud, hain.
♦ Grozav, teribil, cumplit; rușinos, dezonorant.
       • Magie neagră = magie (1) prin care unele persoane pretind că pot săvârși fapte miraculoase invocând spiritele și mai ales forțele demonice.

II.

1. substantiv neutru Culoarea unui corp care nu reflectă lumina; culoare neagră (I 1).
       • Expresia: (A se îmbrăca) în negru = (a se îmbrăca) în haine de culoare neagră sau în doliu. Negru pe alb = în mod sigur, clar, neîndoios; în scris. A i se face (cuiva) negru înaintea (sau pe dinaintea) ochilor = a nu mai vedea bine (de supărare, de mânie etc.). A face albul negru = a încerca să dovedești că un lucru este altfel decât în realitate; a denatura, a falsifica realitatea.
♦ figurat Mâhnire, jale.
       • Expresia: A vedea (totul) în negru = a fi pesimist.

2. substantiv neutru Materie colorantă de culoare neagră (I 1); vopsea neagră.
       • Negru de fum = pulbere compusă din particule de carbon fin divizate, obținută prin arderea cu cantități insuficiente de aer a unor hidrocarburi și utilizată în special în industria de prelucrare a cauciucului, la prepararea cernelurilor tipografice și a unor vopsele negre; chinoroz. Negru de anilină = substanță colorantă de culoare neagră (I 1), care se formează de obicei direct pe fibrele de bumbac, prin oxidarea catalitică a anilinei. Negru animal = cărbune extras din substanțe organice.
♦ Compuse: negru-moale = soi de viță de vie autohton, cu ciorchinii cilindrici bătuți, cu bobul negru-violet, sferic și brumat, cu pielița subțire. Negru-vârtos = soi de viță de vie autohton, cu ciorchinii mărunți, ramificați și cu bobul negru-violaceu, sferic.
♦ (Rar) Rimel.

3. S. m. Bărbat care aparține rasei negre (I 1).
♦ (familial) Persoană folosită (și plătită) de cineva pentru a executa în numele acestuia, parțial sau total, și într-un anonimat deplin, anumite lucrări (care cer o calificare superioară).

4. substantiv neutru Murdărie, jeg.
       • Expresia: (Nici) cât (e) negru sub unghie = foarte puțin, (aproape) deloc.

– latina niger, -gra, -grum.
Forme diferite ale cuvantului negru: neÁgrĂ

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

NEGRU
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru NEGRU:
NÉGRU1 substantiv neutru

1. Culoarea unui corp care nu reflectă lumina; culoare neagră, întunecată. Să nu se năpustească o ceată de călăi pitulați în negrul codrului. C. PETRESCU, R. DR.

8. Vasul în goana lui nebună de pasăre de noapte... își moaie parcă vîrful aripilor desfăcute în negrul apei. BART, S. M.

15. Un costum roș se îmbină armonios cu negrul brazilor. IBRĂILEANU, A. 145.
       • Expresia: A i se face (cuiva) negru înaintea (sau pe dinaintea) ochilor = a i se tulbura (cuiva) vederea, a nu mai vedea bine de supărare, de mînie etc. De nu mă propteam de-un stîlp de la gărduț, cădeam; negru mi s-a făcut înaintea ochilor. MIRONESCU, S. A. 76. Și unde n-a început a mi se face negru pe dinaintea ochilor. CREANGĂ, A.

5. A vedea (totul) în negru = a fi pesimist.
♦ Veșmînt, îmbrăcăminte, acoperămînt de culoare neagră. În negru, și în lacrimi, prietenii-mi s-arată. MACEDONSKI, O. I 43.
♦ figurat Întristare, mîhnire, jale. De cînd badea mi s-a dus, Negru-n curte mi s-a pus Și pe par și pe nuia Și pe inimioara mea! BIBICESCU, P. P. 118.

2. Materie care înnegrește, vopsea neagră. Pudra se topise de pe obraji, negrul curgea de sub gene. C. PETRESCU, C. vezi 198.
       • Negru de fum = cărbune obținut prin arderea cu cantități insuficiente de aer a unor substanțe organice, întrebuințat la prepararea unor vopsele negre. Negru de anilină = substanță colorantă obținută prin oxidarea unei sări de anilină. Negru animal = cărbune de natură organică, extras din substanțe organice.

3. Murdărie. Radu Comșa văzu că unghiile prietenului sînt netăiate, cu negru dedesubt. C. PETRESCU, Î. II 189.
       • Expresia: (Nici) cît (e) negru sub unghie = foarte puțin, (aproape) de locuțiune Aș păcătui de moarte, deacă o aș învinui numai cît e negru sub unghie. RETEGANUL, P. II 49. Da și din mîini și din picioare, cum se zice, și folos, nici cît negru sub unghie. ISPIRESCU, L. 207.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporaneNEGRU
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru NEGRU:
NEGRU adjectiv

1.

– (DM; Ștef; Paș; Tecii); -l (ib.); -lești s.; Negrul zis și Negrea, Vlad (Ștef).

2. -a sau de la gen. slav: Negra b., mold., 1440 (Glos).

3. Negr/ae b. (Sur VII); -aia substantiv < n. marital;

– ița: Negrăița t.

4. + -aș: Negraș, -ii s.

5. + -ea: Negre pren. (P11; Dm; Rel CL; Tec I; Buc); Negre zis și Negrea, boier secolul al XV-lea (Ștef); Negr/ea fam. (Dm; Ștef) etc. -ești, -eni ss.

6. Negreaiu b. (Sd XVI); Negrei/a s.; -u b. (Sd XI 56; 17 B III 591; Isp III1); Negr/eni, -ești ss.;. -eu, Ion (BCI XII 141).

7. Negreș ard. (Paș);

8. Negrețu act.

9. Negri, ard., 1766 (Paș); Costache, om politic;

– substantiv (Dm).

10. Negriciu, mold. (17 A IV 485).

11. Negrii (Tec I); -ă pren. (Sd XI 87; RI X 274); frecv. fam. (Ștef; C Ștef; Rel CL; Paș;. 16 A I 538; Tut); Negril/aș (Dm; Ștef); -escul (Ștef); -easa, -ești ss.

12. Negrin (CL); -a b. (16 A I 258); -eac act.; -ții substantiv (Dm).

13. Negriu b. (Giur 245).

14. Negrit b. (Giur 46); -a b. (16 B IV 236); Negrită forme (DM 57; Dm; Ștef; 16 B II 336;. 16 A I 534; 17 B I 188; P14; RI VIII 173);

– baba, 1708 (BCI XI 91); Negreta (17 B II 197, 241); Negrit/u (Puc); -easca t. (Ștef);. -ești s.

15. Negrițescu (Puc). 16. Cu afer. Grita țigancă (17 B II 258). 17. Negroiu (Sd XXI). 18. Negrotă, P. (verb reflexiv: C 15, 74). 19. Negruș/a, -ca tt. 20. Negruț (Cat mold; Sd XXI); -u, Grigore (Tec I), -i (Tec II); -i Enachi, spătar (ib.); Negruțăsc, neamul (b.); Negruzzi C. și Iacob, cu grafie italienizantă.

Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

negru
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru negru:
négru, neágră adjectiv, plural negre (latina niger, nĭgra, negru; italiana nero, pv. negre, limba franceza noir, spaniolă pg. negro). De coloarea cărbuneluĭ stins saŭ a întunericuluĭ perfect: cerneală neagră. De rasa negrilor. Negricĭos, întunecat: pîne neagră. Fără lumină, întunecat: noapte neagră. Livid, vînăt: trup negru de lovitură. Murdar: rufe negre. Vin negru, vin roșu închis. Bere neagră, bere cafenie închisă. figurat Trist, nefericit: zile negre. Funest, de moarte: gînd negru. Grozav, intens: mizerie neagră. Răŭ, veninos: inimă neagră. S.m. și forme Om din rasă cu pele neagră: un negru. S.n. Coloare neagră: a picta, a te îmbrăca în negru. A vedea toate în negru, a crede că se vor întîmpla numai nenorocirĭ. Negru pe alb, lucru scris. Nicĭ cît negru supt unghie, nimic, nicĭ măcar cît de puțin. A ți se face negru în fața ochilor, a te înfuria grozav. Prov. A strînge banĭ albĭ pentru zile negre, a aduna banĭ p. timpurĭ grele (boală, bătrîneță).

– Rasa neagră populează aproape toată Africa, oare care părțĭ din sudu Asiiĭ, din America, Australia și Melanezia. În număr de verb reflexiv:e-o 145,000,000. Negriĭ aŭ pelea maĭ mult saŭ maĭ puțin neagră, păru negru creț, craniu dolihocefal, nasu turtit și buzele groase.
Forme diferite ale cuvantului negru: neágră

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

NEGRU
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru NEGRU:
NEGRU adjectiv, s.

1. adjectiv (popular) păcuriu, (regional) muriu, (învechit) ponegrit. (De culoare negru.)

2. adjectiv lai. (Oaie, lînă negru.)

3. substantiv negreală, negreață, (rar) negrime, (regional) cerneală. (De un negru strălucitor.)

4. adjectiv înnegrit, (popular) cernit. (Un obiect negru.)

5. adjectiv cernit, îndoliat. (Haine negru purtate de văduvă.)

6. substantiv (popular) arap. (negru din Africa Centrală.)

7. adjectiv bronzat, înnegrit, pîrlit, prăjit, (regional) pîrjolit. (S-a întors negru de la mare.)

8. adjectiv întunecat, întunecos, obscur. (O noapte negru.)

9. adjectiv jegos, mînjit, murdar, nespălat, pătat, răpănos, slinos, soios, (livresc) maculat, (rar) tăvălit, terfelit, (învechit și popular) picat, scîrnav, (popular) zăbălos, (regional și fam.) puchinos, puchios, pucios, (regional) dervelit, mazac, mîrșav, muruit, muscuros, muzgurit, perceat, rîpat, rîpos, zoios, (Moldova, Bucovina și Banat) feștelit, (Transilvania) mocicoș, (Transilvania și Maramures) piscoș, ronghioș, (Transilvania, Maramures și Bucovina) tinos, (învechit) smîrced, smîrd, (familial) împuțit, păduchios. (O cămașă negru.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

NEGRU
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru NEGRU:
NÉGRU1 n.

1) Culoare neagră; negreală. * A așterne negru pe alb a scrie. A deosebi albul de negru a deosebi binele de rău. A face albul negru și negrul alb (sau a face din negru alb și din alb negru) a prezenta lucrurile altfel decât sunt în realitate; a denatura; a falsifica. A vedea (sau a zugrăvi) totul (sau toate) în negru a considera lucrurile mai rele decât sunt în realitate; a fi pesimist. (Nici) cât (e) negru sub unghie foarte puțin.

2) Întuneric de nepătruns; întunecime; beznă. * A i se face cuiva negru înaintea (sau pe dinaintea) ochilor a i se face cuiva rău din cauza unei dureri sau a unei emoții negative puternice. 3): (A fi) în negru a fi îmbrăcat în veșminte de doliu; (a fi) îndoliat.

4) Preparat cosmetic (pentru gene, sprâncene etc.) de culoare neagră; rimel. /<lat. nigrum

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

negru
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru negru:
negru a.

1. de coloarea cea mai întunecată, asemenea nopții adânci: stofă neagră;

2. figurat trist, melancolic, nefericit: zile negre;

3. odios, insuportabil: inimă neagră, îi se făcea viața neagră Hristos;

4. ce ține de Negrii: rassa neagră. [latina NIGRUM]. ║ m.

1. om de coloarea neagră;

2. plural locuitori din Africa și Oceania cu pielea neagră. ║ n.

1. coloarea neagră: a picta în negru;

2. vin negru: un negru vârtos de Orevița;

3. figurat cauză de întristare, de melancolie: el vede toate în negru;

4. doliu: se poartă în negru. ║ adverb figurat odios: omul ăsta mi-e negru înaintea ochilor.

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

negru
Dicționarul religios dă următoarea definitie pentru negru:
negru, neágră, negri, -e adjectiv, substantiv masculin

1. Adj. Care nu reflectă lumina, care are culoarea cea mai închisă; păcuriu.

2. S. m. articulat Unul dintre numele diavolului.

3. Adj. (În sintagmele) Post negru = post complet; ajunare. (regional) Săptămâna neagră = săptămâna dinaintea Paștilor (începând de miercuri). (regional) Vineri negre = zilele de vineri din timpul anului, când se postește.

– Din latina niger, -gra, -grum.
Forme diferite ale cuvantului negru: neágră

Definiție sursă: Dicționar religios

NEGRU
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru NEGRU:
NÉGRU2, negri, substantiv masculin Persoană care aparține rasei negre. Unii mulatri și negri au reușit să se elibereze în decursul secolului al XVIII-lea. RALEA, O. 29. Dansurile ei exotice, necunoscute, erau vechi jocuri de negri, pe care ea le învățase din copilărie în țara în care se născuse. BART, E. 364.
Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

NEGRU
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru NEGRU:
NÉGRU adjectiv, adverb vezi aprig, aspru, barbar, brutal, câinos, crâncen, crud, crunt, cumplit, feroce, fioros, hain, inuman, necruțător, neiertător, neîmblânzit, neînduplecat, neîndurat, neîndurător, nemilos, neomenos, neuman, rău, sălbatic, sângeros, violent.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

negru
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru negru:
negru adjectiv, adverb vezi APRIG. ASPRU. BARBAR. BRUTAL. CÎINOS. CRÎNCEN. CRUD. CRUNT. CUMPLIT. FEROCE. FIOROS. HAIN. INUMAN. NECRUȚĂTOR. NEIERTĂTOR. NEÎMBLÎNZIT. NEÎNDUPLECAT. NEÎNDURAT. NEÎNDURĂTOR. NEMILOS. NEOMENOS. NEUMAN. RĂU. SĂLBATIC. SÎNGEROS. VIOLENT.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

negru
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru negru:
negru, negri substantiv masculin persoană folosită de cineva pentru a executa în numele acestuia, parțial sau total, și într-un anonimat deplin, anumite lucruri care cer o calificare superioară
Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

NEGRU
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru NEGRU:
NÉGRU2 negrui m. Persoană care face parte din rasa ce se caracterizează prin culoarea foarte închisă a pielii. /<lat. nigrum
Forme diferite ale cuvantului negru: negrui

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

NEGRU
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru NEGRU:
NÉGRU substantiv verbal beznă, întunecare, întunecime, întuneric, jeg, murdărie, necurățenie, negură, obscuritate.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

negru
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru negru:
negru s.v. BEZNĂ. ÎNTUNECARE. ÎNTUNECIME. ÎNTUNERIC. JEG. MURDĂRIE. NECURĂȚENIE. NEGURĂ. OBSCURITATE.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

negru
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru negru:
négru adjectiv masculin, substantiv masculin (silabe -gru), articulat négrul, plural négri, articulat négrii; forme singular neágră, plural négre
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

negru
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru negru:
négru1 (ne-gru) adjectiv masculin, substantiv masculin, articulat négrul, plural négri, articulat négrii; adjectiv feminin neágră, plural négre
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

NEGRU
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru NEGRU:
NÉGRU adjectiv verbal apăsător, deprimant, dezolant, sumbru.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

negru
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru negru:
negru adjectiv verbal APĂSĂTOR. DEPRIMANT. DEZOLANT. SUMBRU.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

negru
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru negru:
négru substantiv neutru (silabe -gru), articulat négrul
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

negru
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru negru:
négru2 (ne-gru) substantiv neutru, articulat négrul
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

Negru
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru Negru:
Negru (Principele) m. vezi Eduard.
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

Negru
Dicționarul de antonime dă următoarea definitie pentru Negru:
Negru ≠ alb, bălai
Definiție sursă: Dicționar de antonime


CUVINTE APROPIATE DE 'NEGRU'
NegroponteNEGRÓSnegroștiorítnegroteiNÉGRUnégru-de-fumnégru-moálenégru-moále/neágră-moáleNegru-Vodă

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL Negru
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului negru dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
De culoare negru.
Oaie, lînă negru.
De un negru strălucitor.
Un obiect negru.
Haine negru purtate de văduvă.
Negru din Africa Centrală.
S-a întors negru de la mare.
O noapte negru.
O cămașă negru.
* A așterne negru pe alb a scrie.
A deosebi albul de negru a deosebi binele de rău.
A face albul negru și negrul alb sau a face din negru alb și din alb negru a prezenta lucrurile altfel decât sunt în realitate; a denatura; a falsifica.
A vedea sau a zugrăvi totul sau toate în negru a considera lucrurile mai rele decât sunt în realitate; a fi pesimist.
Nici cât e negru sub unghie foarte puțin.
* A i se face cuiva negru înaintea sau pe dinaintea ochilor a i se face cuiva rău din cauza unei dureri sau a unei emoții negative puternice.
3: A fi în negru a fi îmbrăcat în veșminte de doliu; a fi îndoliat.
De culoare negru.
Oaie, lână negru.
De un negru strălucitor.
Un obiect negru.
Negru din Africa Centrală.
NÉGRU2 negrui m.GRAMATICA cuvântului Negru?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului negru.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul Negru poate fi: substantiv, adjectiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul Negru sa indeplinească rolul de: substantiv masculin, substantiv neutru, adjectiv feminin, adjectiv masculin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural verbul negru se conjugă: ei ele negr
  • group icon La plural substantivul negru are forma: négri
VEZI PLURALUL pentru Negru la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE negru?
Vezi cuvântul negru desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul negru?
[ ne-gru ]
Se pare că cuvântul negru are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL Negru
Inţelegi mai uşor cuvântul negru dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Ochi negri = ochi al căror iris are o culoare brun-închisă
Pîine neagră = pîine mai închisă la culoare, făcută din făină integrală
Vin negru = vin de culoare întunecată, de obicei roșu-închis
Rasă neagră = unul dintre marile grupuri de popoare în care e împărțită omenirea și care se caracterizează prin culoarea foarte închisă a pielii
A face albul negru = a înfățișa un lucru altfel decît este, a denatura, a falsifica
A nu spune sau a nu zice cuiva nici «negri ți-s ochii» = a nu supăra cu nimic pe cineva, a nu se lega de cineva, a nu mustra, a nu face nici o imputare cuiva
Preț negru = preț de speculă; suprapreț
Listă neagră = într-un regim de oprimare politică listă cuprinzînd nume de oameni care trebuie supravegheați de poliție
A avea sau a-i fi cuiva inima neagră = a fi foarte trist, foarte mîhnit
A-i face cuiva zile negre = a-i pricinui cuiva supărări, a-i amărî viața
A strînge bani albi pentru zile negre = a face economii în timp de belșug, pentru a avea la nevoie
Post negru = post foarte sever, fără nici un fel de mîncare sau băutură
♦ Pâine neagră = pâine mai închisă la culoare, făcută din faină integrală
Vin negru = vin de culoare roșu-închis
Rasă neagră = rasa negroidă
Cutie neagră = a aparatură protejată instalată în avioane, care înregistrează parametrii de zbor și convorbirile echipajului în vederea elucidării cauzelor unui eventual accident; b termen folosit pentru un sistem a cărui structură internă este necunoscută
Principiul cutiei negre = renunțare la cunoașterea structurii interne a unui sistem, stabilind, pe cale experimentală, doar corelațiile între ieșiri și intrări, pentru a descrie comportamentul sistemului față de exterior
♦ Preț negru = preț de speculă; suprapreț
Post negru = post foarte sever, fără nicio mâncare sau băutură
Locuţiune adverbiala La negru = cu preț de speculă
A avea sau a-i fi cuiva inima neagră = a fi foarte trist
A-i face cuiva zile negre = a-i pricinui cuiva supărări, a-i amărî viața
A se îmbrăca în negru = a se îmbrăca în haine de culoare neagră sau în doliu
Negru pe alb = în mod sigur, clar, neîndoios; în scris
A i se face cuiva negru înaintea sau pe dinaintea ochilor = a nu mai vedea bine de supărare, de mânie etc
A vedea totul în negru = a fi pesimist
Negru-de-fum = pulbere compusă din particule de carbon fin divizate, obținută prin arderea cu cantități insuficiente de aer a unor hidrocarburi și folosită în special în industria de prelucrare a cauciucului, la prepararea cernelurilor tipografice și a unor vopsele negre; chinoroz
Negru de anilină = substanță colorantă de culoare neagră I 1, care se formează de obicei direct pe fibrele de bumbac, prin oxidarea catalitică a anilinei
Negru animal = cărbune extras din substanțe organice
♦ Compuse: negru-moale = soi de viță-de-vie autohton, cu ciorchinii cilindrici bătuți, cu bobul negru-violet, sferic și brumat, cu pielița subțire
Negru-vârtos = soi de viță-de-vie autohton, cu ciorchinii mărunți, ramificați și cu bobul negru-violaceu, sferic
Nici cât e negru sub unghie = foarte puțin, aproape deloc
Pâine neagră = pâine mai închisă la culoare, făcută din făină integrală
Vin negru = vin de culoare roșu-închis
Cutie neagră = a aparatură protejată instalată în avioane, care înregistrează parametrii de zbor și convorbirile echipajului în vederea elucidării cauzelor unui eventual accident; b termen folosit pentru un sistem a cărui structură internă este necunoscută
Principiul cutiei negre = renunțare la cunoașterea structurii interne a unui sistem, stabilind, pe cale experimentală, doar corelațiile între ieșiri și intrări, pentru a descrie comportamentul sistemului față de exterior
Preț negru = preț de speculă; suprapreț
Post negru = post foarte sever, fără nici o mâncare sau băutură
Locuţiune adverbiala La negru = cu preț de speculă
A avea sau a-i fi cuiva inima neagră = a fi foarte trist
A-i face cuiva zile negre = a-i pricinui cuiva supărări, a-i amărî viața
Magie neagră = magie 1 prin care unele persoane pretind că pot săvârși fapte miraculoase invocând spiritele și mai ales forțele demonice
A se îmbrăca în negru = a se îmbrăca în haine de culoare neagră sau în doliu
Negru pe alb = în mod sigur, clar, neîndoios; în scris
A i se face cuiva negru înaintea sau pe dinaintea ochilor = a nu mai vedea bine de supărare, de mânie etc
A face albul negru = a încerca să dovedești că un lucru este altfel decât în realitate; a denatura, a falsifica realitatea
A vedea totul în negru = a fi pesimist
Negru de fum = pulbere compusă din particule de carbon fin divizate, obținută prin arderea cu cantități insuficiente de aer a unor hidrocarburi și utilizată în special în industria de prelucrare a cauciucului, la prepararea cernelurilor tipografice și a unor vopsele negre; chinoroz
Negru de anilină = substanță colorantă de culoare neagră I 1, care se formează de obicei direct pe fibrele de bumbac, prin oxidarea catalitică a anilinei
Negru animal = cărbune extras din substanțe organice
♦ Compuse: negru-moale = soi de viță de vie autohton, cu ciorchinii cilindrici bătuți, cu bobul negru-violet, sferic și brumat, cu pielița subțire
Negru-vârtos = soi de viță de vie autohton, cu ciorchinii mărunți, ramificați și cu bobul negru-violaceu, sferic
Nici cât e negru sub unghie = foarte puțin, aproape deloc
A i se face cuiva negru înaintea sau pe dinaintea ochilor = a i se tulbura cuiva vederea, a nu mai vedea bine de supărare, de mînie etc
A vedea totul în negru = a fi pesimist
Negru de fum = cărbune obținut prin arderea cu cantități insuficiente de aer a unor substanțe organice, întrebuințat la prepararea unor vopsele negre
Negru de anilină = substanță colorantă obținută prin oxidarea unei sări de anilină
Negru animal = cărbune de natură organică, extras din substanțe organice
Nici cît e negru sub unghie = foarte puțin, aproape de locuțiune Aș păcătui de moarte, deacă o aș învinui numai cît e negru sub unghie
În sintagmele Post negru = post complet; ajunare
Regional Săptămâna neagră = săptămâna dinaintea Paștilor începând de miercuri
Regional Vineri negre = zilele de vineri din timpul anului, când se postește© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL Negru

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Locuțiune adverbiala într-o părere?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
care are o reputație proastă
corespunzător realității, în realitate, de fapt
într-o doară; la întâmplare
a sugera cuiva că îi dai un bacșiș; a da cuiva un bacșiș
VEZI RĂSPUNSUL CORECT


Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app