eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție regim


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Regim [ re-gim ]
VEZI SINONIME PENTRU regim PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului regim în mai multe dicționare

Definițiile pentru regim din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru REGIM:
REGÍM, regimuri, substantiv neutru

1. Sistem de organizare și de conducere a vieții economice, politice și sociale a unui stat; formă de guvernămînt a unui stat. Să servească interesele unei stări de lucruri nerecunoscute de puterile garante și să dea astfel mai multă tărie regimului de azi. BOLINTINEANU, O. 420. Strigarea obștiei este... giudecata regimului trecut, în care nimic nu e uitat, de la vechile privilegii pînă la școale. RUSSO, S. 115.
       • Regim parlamentar = formă de guvemămînt în care puterea supremă în stat este deținută de un parlament. Auzim necontenit vorbindu-se de guvernul constituțional, de formele și uzanțele regimului parlamentar. KOGĂLNICEANU, S. A. 132. Criză de regim vezi criză.
♦ Perioadă de guvernare a unui rege, a unui partid politic etc. Oare evenimentele astea din urmă, întîmplate sub regimul tău... să fie realizarea acelor promisiuni ale tale? HASDEU,

I. vezi 197.

2. Sistem de norme sau de reguli proprii activității sau vieții dintr-o instituție, dintr-o întreprindere etc.; convenție prin care se stabilesc anumite drepturi și obligații. Regimul de protecție a muncii. Regimul spitalelor. Regimul de economii este o metodă de gospodărire proprie socialismului.
       • Regim dotal vezi dotal.
♦ Mod de viață, totalitatea condițiilor de viață, de lucru etc. dintr-un anumit locuțiune A căutat o climă blîndă pentru boala sa de piept, urmare a regimului de carceră dură cu care își începuse experiența revoluționară. SADOVEANU, E. 52. Toți trăiau sub un regim de control reciproc. C. PETRESCU, C. vezi 42.
       • Regim celular vezi celular.
♦ Totalitatea regulilor impuse modului de viață sau de alimentare al cuiva (mai ales al unui om suferind).
       • figurat Puneți arta la regim. VLAHUȚĂ, P. 85.

3. (tehnică) Ansamblul valorilor pe care le au, într-un moment dat, mărimile care caracterizează condițiile de utilizare a unui sistem tehnic (mașină, aparat, instalație, construcție etc.).

4. Raport gramatical dintre două cuvinte care sînt în așa fel legate între ele, încît unul atîrnă de celălalt și capătă forma cerută de cuvîntul de care depinde. vezi complement.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

REGIM
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru REGIM:
REGÍM, regimuri, substantiv neutru

1. Sistem de organizare și de conducere a vieții economice, politice și sociale a unui stat; formă de guvernământ a unui stat.
       • Regim parlamentar = formă de guvernământ în care puterea supremă în stat este deținută de un parlament. Regim preferențial = acordare de avantaje în relațiile de comerț exterior de către un stat altui stat, pe bază de reciprocitate.
♦ Perioadă de guvernare a unui rege, a unui partid politic etc.

2. Sistem de norme sau de reguli proprii activității sau vieții dintr-o instituție, dintr-o întreprindere etc.; convenție prin care se stabilesc anumite drepturi și obligații.
♦ Mod de viață, totalitatea condițiilor de viață, de lucru etc. dintr-un anumit locuțiune
♦ Totalitatea regulilor impuse modului de viață sau de alimentație a unei persoane (suferinde).
       • Regim alimentar = folosire a alimentelor și a băuturilor în conformitate cu anumite reguli impuse de condițiile de sănătate sau de boală ale unei persoane.

3. (tehnică) Ansamblu condițiilor externe invariabile care, pentru un anumit interval de timp, determină dispoziția, funcționarea sau modul de utilizare a unor sisteme tehnice.
♦ Regim hidrologic = ansamblul mărimilor variabile caracteristice unei ape sau unui bazin hidrografic. Regim hidric = ansamblul fenomenelor de mișcare și de reținere a apei în sol. Regim vamal = totalitatea dispozițiilor legale care reglementează modul de stabilire și aplicare a taxelor vamale. Regim de economii = sistem de măsuri având ca scop folosirea cât mai rațională a resurselor materiale, financiare și de muncă în vederea obținerii unor rezultate cât mai bune.

4. Raport gramatical dintre două cuvinte care sunt în așa fel legate între ele, încât unul depinde de celălalt și capătă forma cerută de cuvântul de care depinde.

– Din limba franceza régime.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

REGIM
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru REGIM:
REGÍM, regimuri, substantiv neutru

1. Sistem de organizare și de conducere a vieții economice, politice și sociale a unui stat; formă de guvernământ a unui stat.
       • Regim parlamentar = formă de guvernământ în care puterea supremă în stat este deținută de un parlament. Regim preferențial = acordare de avantaje în relațiile de comerț exterior de către un stat altui stat, pe bază de reciprocitate.
♦ Perioadă de guvernare a unui rege, a unui partid politic etc.

2. Sistem de norme sau de reguli proprii activității sau vieții dintr-o instituție, dintr-o întreprindere etc., convenție prin care se stabilesc anumite drepturi și obligații.
♦ Mod de viață, totalitatea condițiilor de viață, de lucru etc. dintr-un anumit locuțiune
♦ Totalitatea regulilor impuse modului de viață sau de alimentare a unei persoane (suferinde).
       • Regim alimentar = folosire a alimentelor în conformitate cu anumite reguli impuse de condițiile de sănătate sau de boală a unei persoane.

3. (tehnică) Ansamblu de condiții externe invariabile care, pentru un anumit interval de timp, determină dispoziția, funcționarea sau modul de utilizare a unor sisteme tehnice.
♦ Regim hidrologic = ansamblu mărimilor variabile caracteristice unei ape sau unui bazin hidrografic. Regim hidric = ansamblu fenomenelor de mișcare și de reținere a apei în sol.

4. Raport gramatical dintre două cuvinte care sunt în așa fel legate între ele, încât unul depinde de celălalt și capătă forma cerută de cuvântul de care depinde.

– Din limba franceza régime.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

REGIM
Dicționarul de termeni lingvistici dă următoarea definitie pentru REGIM:
REGÍM substantiv neutru (< limba franceza régime):

1. calitate a unui cuvânt de a primi un determinant (direct, prin flexiunea acestuia sau indirect, prin intermediul unei prepoziții). Se vorbește astfel de r. cazual al prepozițiilor, în sensul că acestea cer după ele forme flexionare (substantivale, adjectivale, numerale sau pronominale) de genitiv, de dativ sau de acuzativ; de r. verbelor, în sensul că acestea se combină (direct sau indirect), în funcție de conținutul lor lexical, cu anumite cuvinte etc. R. este determinat de trăsăturile din structura de adâncime a cuvintelor ( vezi și recțiúne).

2. termen dependent de alt termen (direct, prin alăturare sau indirect, prin intermediul unei prepoziții), corespunzând cerințelor recțiunii acestuia: substantivul și pronumele pot fi r. unui substantiv, al unui verb sau al unei interjecții predicative; adjectivul și numeralul, al unui substantiv, al unui pronume, al unui verb sau al unei interjecții predicative; adverbul, al unui substantiv, al unui verb sau al unei interjecții predicative; verbul, al unui substantiv, al unui alt verb sau al unei interjecții predicative; interjecția, al unui substantiv sau al unui verb.

Definiție sursă: Dicționar de termeni lingvistici

REGIM
Glosar de termeni aviatici dă următoarea definitie pentru REGIM:
REGIM date caracteristice privind funcționarea unui sistem în condițiile date. Regimul de zbor, exprimă valorile elementelor caracteristice zborului (viteză, înălțime, turația motorului etc.), pentru o anumită misiune și un anumit interval de timp. Regimul de croazieră, exprimă valorile funcționării motorului unei aeronave care execută un zbor de lungă durată, pentru a realiza un consum optim de combustibil, valoarea forței de propulsie fiind inferioară regimului nominal. Regimul de foc, cantitatea de gloanțe, rachete sau bombe care se pot trage cu o gură de foc sau o instalație într-un timp dat, fiind determinată de calitățile fizice și mecanice ale materialului din care este confecționată țeava (depășirea anumitor valori putând produce uzura și degradarea rapidă a gurii de foc), depinzând și de calibrul piesei, încărcătura de azvârlire, durata tragerii și temperatura aerului.
Definiție sursă: Glosar de termeni aviatici

REGIM
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru REGIM:
REGÍM substantiv neutru

1. mod, sistem de organizare a vieții economice, politice și sociale a unui stat.

2. ansamblu de reglementări proprii activității unei instituții, întreprinderi etc.
       • totalitatea regulilor impuse modului de viață și de alimentare al cuiva.
regim de economii = sistem de măsuri privind folosirea cât mai rațională a resurselor materiale, financiare și de muncă; regim fluvial = evoluție medie a debitelor unei ape curgătoare în timp de un an.

3. totalitatea condițiilor de funcționare la un moment dat a unui sistem tehnic.

4. mod de evoluție ciclică a unui fenomen natural.

5. (lingvistică) recțiune. (< limba franceza régime)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

REGIM
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru REGIM:
REGÍM regimuri n.

1) Formă de guvernământ a unui stat; guvernare. regim parlamentar.

2) Sistem de reglementare a unei activități sau de funcționare a unei instituții sau întreprinderi.

3) Ansamblu de condiții care determină funcționarea unui sistem tehnic.

4) lingvistică Raport gramatical dintre două cuvinte dependente unul de altul. regimul verbului.

5) Totalitate a condițiilor de viață, de lucru etc. a unei persoane; mod de viață.

6) Totalitate a regulilor impuse modului de viață sau de alimentare a unui bolnav. /<fr. régime
Forme diferite ale cuvantului regim: regimuri

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

regim
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru regim:
*regím n., plural urĭ și e (în franceză régime, despre latina régimen, regiminis, conducere, despre régere, a guverna. vezi regent. Cp. cu specimen). Modu de a guverna, forma guvernuluĭ, guvern: regim monarhic, regim reprezentativ. Regulă de traĭ, modu de a te nutri: a urma regimu vegetarian. Convențiune matrimonială, regulele după care se convine să se administreze o zestre: regim dotal. gramatică Obĭect, vorbă care o completează pe alta, vorbă care depinde de alta: regim direct (acuzativu), regim indirect (dativu).
Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

REGIM
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru REGIM:
REGÍM substantiv neutru

1. Modul de organizare a vieții economice, politice și sociale a unui stat.

2. Sistem de norme, proprii activității unei instituții, unei întreprinderi etc.
♦ Totalitatea regulilor impuse modului de viață și de alimentare al cuiva.

3. Totalitatea condițiilor de funcționare la un moment dat a unui sistem tehnic.

4. Raport gramatical dintre două cuvinte, astfel legate încât ele sunt dependente unul de altul. [< limba franceza régime].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

REGIM
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru REGIM:
REGIM s.

1. (POLITICĂ) guvernămînt. (regim democratic.)

2. (POLITICĂ) conducere, guvernare. (S-a instaurat un nou regim în acel stat.)

3. orînduire, sistem, societate. (regim capitalist.)

4. fel, gen, manieră, mod, modalitate, sistem, stil. (regim de viață.)

5. (gramatică) recțiune.

6. dietă, (învechit) cumpăt, post. (Un ulceros care ține regim sever.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

regim
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru regim:
regim n.

1. mod de a guverna: regim reprezentativ;

2. mod regulat de a trăi, de a se nutri: a urma un regim;

3. regule după cari se contractează o căsătorie în ceeace privește proprietatea, folosința și administrațiunea averii: regim dotal;

4. gramatică vorbă ce completează pe alta: regim direct, regim indirect.

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

regim
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru regim:
regím substantiv neutru, plural regímuri
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

regim
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru regim:
regím substantiv neutru, plural regímuri
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'REGIM'
REGICÍDREGÍEREGIFÚGIURegilREGÍMREGIMÉNTREGIMENTÁRREGÍNĂregína-nópții

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL regim
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului regim dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
REGÍM regimuri n.
Regim parlamentar.
Regimul verbului.
Regim democratic.
S-a instaurat un nou regim în acel stat.
Regim capitalist.
Regim de viață.
Un ulceros care ține regim sever.
Regim democratic.
Regim de viață.
Un ulceros care ține regim sever.

GRAMATICA cuvântului regim?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului regim.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul regim poate fi: substantiv, adjectiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul regim sa indeplinească rolul de: substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul regim are forma: regímuri
VEZI PLURALUL pentru regim la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE regim?
Vezi cuvântul regim desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul regim?
[ re-gim ]
Se pare că cuvântul regim are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL regim
Inţelegi mai uşor cuvântul regim dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Regim parlamentar = formă de guvemămînt în care puterea supremă în stat este deținută de un parlament
Regim parlamentar = formă de guvernământ în care puterea supremă în stat este deținută de un parlament
Regim preferențial = acordare de avantaje în relațiile de comerț exterior de către un stat altui stat, pe bază de reciprocitate
Regim alimentar = folosire a alimentelor și a băuturilor în conformitate cu anumite reguli impuse de condițiile de sănătate sau de boală ale unei persoane
♦ Regim hidrologic = ansamblul mărimilor variabile caracteristice unei ape sau unui bazin hidrografic
Regim hidric = ansamblul fenomenelor de mișcare și de reținere a apei în sol
Regim vamal = totalitatea dispozițiilor legale care reglementează modul de stabilire și aplicare a taxelor vamale
Regim de economii = sistem de măsuri având ca scop folosirea cât mai rațională a resurselor materiale, financiare și de muncă în vederea obținerii unor rezultate cât mai bune
Regim parlamentar = formă de guvernământ în care puterea supremă în stat este deținută de un parlament
Regim preferențial = acordare de avantaje în relațiile de comerț exterior de către un stat altui stat, pe bază de reciprocitate
Regim alimentar = folosire a alimentelor în conformitate cu anumite reguli impuse de condițiile de sănătate sau de boală a unei persoane
♦ Regim hidrologic = ansamblu mărimilor variabile caracteristice unei ape sau unui bazin hidrografic
Regim hidric = ansamblu fenomenelor de mișcare și de reținere a apei în sol
♦ regim de economii = sistem de măsuri privind folosirea cât mai rațională a resurselor materiale, financiare și de muncă; regim fluvial = evoluție medie a debitelor unei ape curgătoare în timp de un an

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL regim

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Addenda corrige?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a fi foarte vesel; a avea chef de petreceri
perioadă din istoria româniei cuprinsă între anii 1711 și 1821
addenda prin care se și corectează unele greșeli dintr-o lucrare
portret în care artistul face un studiu amănunțit al expresiei unui sentiment pe trăsăturile chipului omenesc
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app