eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție retea


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Reţea [ re-ţea ]
VEZI SINONIME PENTRU reţea PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului retea în mai multe dicționare

Definițiile pentru retea din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru REȚEA:
REȚEÁ (latina *retella) substantiv feminin

1. Împletitură din fire de ață, de sfoară, de sârmă etc., lucrată cu ochiuri mari; plasă, fileu; prin extensie țesătură rară care imită acest fel de împletitură.

2. Obiect făcut din retea (1).
♦ Obstacol, întăritură în fața tranșeelor sau gard făcut din sârmă ghimpată, întinsă (în rânduri dese) între stâlpi susținători.

3. (matematică) Retea de drepte în plan = sistem format din două familii (fiecare depinzând de un parametru) de drepte. Retea de curbe pe o suprafață = sistem format din două familii (depinzând fiecare de un parametru) de curbe, situate pe o suprafață. Retea de cercuri în plan = familie de cercuri a căror ecuație depinde liniar de trei parametri omogeni,

4. (economie) Retea tarifară = element component al sistemului de plăți, prin care se stabilește categoria de încadrare a angajaților în mod diferențiat pe ramuri, în funcție de complexitatea procesului tehnologic.

5. (fizică) Ansamblu plan sau spațial format din două sau mai multe sisteme de linii care se întretaie între ele; ansamblu de obiecte aflate în punctele de întretăiere ale acestor linii. Retea cristalină, retea de linii imaginare care leagă punctele ce reprezintă centrele particulelor constitutive ale unui cristal.
       • Retea de difracție vezi difracție.

6. (tehnic) Ansamblu de conducte (de apă, de canalizare etc.) sau de conductoare electrice legate la noduri între ele.
       • Retea de telecomunicații = ansamblul liniilor, stațiilor de amplificare, centralelor etc. care realizează comunicațiile pe un anumit teritoriu. Retea electrică de energie = ansamblul instalațiilor pentru transmiterea energiei electrice de la centralele electrice până la consumatori.

7. (TOPOGR.) Retea geodezică = ansamblu de puncte geodezice marcate pe teren prin borne de beton a căror poziție în cadrul planului de proiecții este precis determinată și care, unite între ele, formează o retea de triunghiuri echilaterale. Retea trigonometrică = ansamblu de puncte dintr-o triangulație. Retea de nivelment = totalitatea punctelor de nivelment din ansamblul unui teritoriu.

8. (HIDROL.) Retea hidrografică = totalitatea albiilor prin care se scurg apele de suprafață dintr-un anumit teritoriu, care cuprinde: retea h. temporară (care nu funcționează decât în urma ploilor sau a topirii zăpezii), retea h. semipermanentă (lipsită de apă în perioadele secetoase), retea h. permanentă (care are apă tot timpul anului).

9. Retea meteorologică = totalitatea stațiilor meteorologice care efectuează observații asupra elementelor meteorologice de pe un anumit teritoriu. Se deosebesc: r.m. de ordinul I (sau aerologice), care efectuează observații din oră în oră; r.m. de ordinul II (sau climatice), care efectuează patru observații în 24 de ore, și p.m. de ordinul III (sau posturi pluviometrice) care înregistrează numai precipitațiile atmosferice căzute.

10. Retea cartografică, reprezentare pe hartă a meridianelor și paralelelor geografice într-o anumită proiecție cartografică. Servește la întocmirea hărților și la determinarea coordonatelor punctelor.

11. Ansamblu de instituții, de școli etc. răspândite într-o localitate, într-o regiune etc.

12. Ansamblu de relații și de membri ai unei organizații clandestine (ex. retea de spionaj).

13. (zoologie) Reticulum.

14. (ecologie) Retea trofică, sistem de lanțuri trofice interconectate prin care se realizează circuitul substanței organice (prin intermediul organismelor vii) în cadrul unei biocenoze. O serie de specii au o alimentație diversificată, participând la mai multe lanțuri trofice la diverse niveluri ale acestora (de ex. unele răpitoare de noapte, care se hrănesc cu rozătoare cât și cu păsări insectivore și granivore, vulpile, șacalii), în timp ce alte specii servesc ca hrană (ca șoarecii, iepurii etc.) mai multe tipuri de consumatori. În acest fel se stabilesc legături complexe care în general asigură stabilitatea sistemului.

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

REȚEA
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru REȚEA:
REȚEÁ, rețele, substantiv feminin

1. Împletitură de fire (de ață, sfoară, sîrmă) lucrată în ochiuri mari; plasă, fileu; prin extensie țesătură rară, imitînd acest fel de împletitură. Două raze ale soarelui de mai... străbăteau pe la marginea perdelei de rețea. STĂNOIU, C.

I. 73.
       • figurat Un pîlc de copaci se arătă cu rețeaua uscată de ramuri tremurînd, șuierînd, fîșîind în năvala vîntului. SADOVEANU, O. III 334. Paianjenii dormeau în rețelele întinse între strașină și trandafiri. GALACTION, O. I 42. O nesfîrșită și subțire rețea viorie de aburi auriți se așternuse peste marea frămîntată, parcă de valuri, a brădetului. HOGAȘ, M. N. 57.
♦ (Învechit) Dantelă, horbotă. (Cu pronunțare regională) 2 perne de tulpan cu flori de tiriplic, cu rățele de fir. ODOBESCU, S. I 422. Am primit de curînd: mătăsării de Veneția, tulpanuri, panglice, rățele și horbote din Lipsca. FILIMON, C. 109.

2. Obstacol în fața tranșeelor sau îngrăditură la un teren, făcută din sîrmă ghimpată întinsă în rînduri dese între stîlpii susținători. Se văd ici-colo rețelele de sîrmă, creneluri de tranșee. CAMIL PETRESCU, U. N. 300. Rețeaua de sîrmă ghimpată, în licărirea albă a cîtorva stele, părea uneori o panglică de flori de gheață. REBREANU, N. 56.

3. Obiect făcut din rețea (1): a) plasă de vînătoare sau, mai ales, de pescărie. vezi mreajă. Ajunse cu luntrea la mal, o priponi, ieși în drum cu rețeaua plină de pește. SADOVEANU, O. II 57; b) poliță din împletitură de sfoară sau de sîrmă groasă, pe care se așază bagajele în tren, autobus etc.; c) pungă făcută din plasă. În rețeaua gentei pe care o purta la șold, observai cinci ori șase rațe împușcate. SADOVEANU, O. VIII 206.

4. figurat Sistem de conducte, galerii, străzi, drumuri etc. cu multe ramificații și întretăieri. O rețea de galerii, perfect orizontale, străbate toată mina. BOGZA, Ț. 63. Soarele cobora spre asfințit și deodată rețele de apă, pînă atunci nevăzute, începură să licărească. SADOVEANU, O. VIII 83.
       • Rețea de distribuție = ansamblu de conducte prin care se distribuie consumatorilor dintr-un oraș apa, gazele, electricitatea. Rețea de difracție = placă transparentă care are săpate pe suprafața sa linii echidistanțate foarte fine, folosită în locul prismei pentru dispersarea luminii și producerea unui spectru. Rețea de drenaj vezi drenaj.
♦ Ansamblu de instituții, școli etc. răspîndite într-o localitate, regiune etc. Rețeaua brigăzilor ieșite în campanie le apăru din nou în față și în minte, ca un cîmp de bătălie cu unitățile desfășurate. MIHALE, O. 132. S-a creat... o mare rețea de instituții pentru protecția copilului. SAHIA, U.R.S.S. 108.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

REȚEA
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru REȚEA:
REȚEÁ, rețele, substantiv feminin

1. Împletitură de fire de ață, de sfoară, de sârmă etc., lucrată cu ochiuri mari; plasă, fileu; prin extensie țesătură rară imitând acest fel de împletitură.
♦ (învechit) Dantelă.

2. Obiect făcut din rețea (1).

3. Întăritură în fața tranșeelor sau îngrăditură la un teren făcută din sârmă ghimpată, întinsă între stâlpi susținători.

4. Sistem de conducte, galerii, străzi, drumuri etc. cu multe ramificații și întretăieri.
       • Rețea de distribuție = ansamblu de ramificații prin care se distribuie consumatorilor dintr-un oraș apa, gazele, electricitatea. Rețea de telecomunicații = ansamblul liniilor, stațiilor de amplificare, centralelor etc. care realizează comunicațiile pe un anumit teritoriu. Rețea de radiodifuziune = ansamblu de instalații destinat să asigure radiodifuzarea programelor de radio.

5. (fizică) Ansamblu format din mai multe sisteme de linii care se întretaie între ele; ansamblu de obiecte aflate în punctele de întretăiere ale acestor linii.
       • Rețea de difracție = placă transparentă care are săpate pe suprafața ei linii foarte fine, la distanțe egale, folosită în locul prismei pentru dispersarea luminii și producerea unui spectru.

6. (În sintagma) Rețea hidrografică = totalitatea albiilor prin care se scurg apele de suprafață.

7. Ansamblu de instituții, de școli etc. răspândite într-o localitate, într-o regiune etc.

8. (Zool.) Unul dintre cele patru compartimente ale stomacului rumegătoarelor, asemănător cu un fagure, cu rol de fărâmițare a furajelor; ciur.

– latina *retella.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

REȚEA
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru REȚEA:
REȚEÁ, rețele, substantiv feminin

1. Împletitură de fire de ață, de sfoară, de sârmă etc., lucrată cu ochiuri mari; plasă, fileu; prin extensie țesătură rară imitând acest fel de împletitură.
♦ (învechit) Dantelă.

2. Obiect făcut din rețea (1).

3. Întăritură în fața tranșeelor sau îngrăditură la un teren făcută din sârmă ghimpată, întinsă între stâlpi susținători.

4. Sistem de conducte, galerii, străzi, drumuri etc. cu multe ramificații și întretăieri.
       • Rețea de distribuție = ansamblu de ramificații prin care se distribuie consumatorilor dintr-un oraș apa, gazele, electricitatea. Rețea de telecomunicații = ansamblul liniilor, stațiilor de amplificare, centralelor etc. care realizează comunicațiile pe un anumit teritoriu. Rețea de radiodifuziune = ansamblu de instalații destinat să asigure radiodifuzarea programelor de radio.

5. (fizică) Ansamblu format din mai multe sisteme de linii care se întretaie între ele; obiect situat la întretăierea acestor sisteme.
       • Rețea de difracție = placă transparentă care are săpate pe suprafața ei linii foarte fine, la distanțe egale, folosită în locul prismei pentru dispersarea luminii și producerea unui spectru.

6. (În sintagma) Rețea hidrografică = totalitatea apelor curgătoare de pe un anumit teritoriu.

7. Ansamblu de instituții, de școli etc. răspândite într-o localitate, într-o regiune etc.

8. (Zool.) Unul dintre cele patru compartimente ale stomacului rumegătoarelor, asemănător cu un fagure, cu rol de depozitare și de fărâmițare a furajelor; ciur.

– latina *retella.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

REȚEA
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru REȚEA:
REȚEÁ reteaéle forme

1) Împletitură de fire (ață, sfoară, sârmă etc.) lucrată în ochiuri mari; plasă; fileu.

2) Obiecte de forma unei astfel de împletituri.

3) Împletitură de elemente concrete (conducte, căi etc.) sau abstracte (linii închipuite), care se încrucișează într-un anumit plan sau spațiu, făcând legătura între diferite obiecte și căpătând o configurație de plasă. retea de comunicație. retea electrică. retea comercială.
retea de telecomunicații ansamblul liniilor de telecomunicații (telegrafice și telefonice) dintr-o regiune sau dintr-o țară. retea hidrografică totalitate a apelor curgătoare și a bazinelor de apă aflate pe un anumit teritoriu. retea de relații structură. [articulat rețeaua; genitiv dativ rețelei] /<lat. retella
Forme diferite ale cuvantului retea: reteaéle

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

rețea
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru rețea:
*rețeá forme, plural ele (latina retĕlla, dim. despre rete, n., saŭ despre retis, forme, rețea; italiana rete și reticella; limba franceza rets și réseuil, réseau, despre retiolum, dim. despre rete). Plasă de prins peștĭ orĭ păsărĭ orĭ de dus ceva (fîn, legume). Lucru care seamănă a rețea, ca pînza painjinuluĭ, nerviĭ, vinele și arterele, drumurile ș. a.: rețeaŭa căilor ferate.

– Și rățea.

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

REȚEA
Dicționarul de termeni lingvistici dă următoarea definitie pentru REȚEA:
REȚEÁ substantiv feminin (conform latina *retella): totalitatea punctelor de anchetă, a localităților ce urmează a fi anchetate lingvistic de către anchetator. Ea trebuie să fie suficient de deasă pentru ca să poată surprinde trăsăturile cele mai importante ale graiului cercetat.
Definiție sursă: Dicționar de termeni lingvistici

rețea
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru rețea:
rețeá (rețéle), substantiv feminin

– Plasă.

– Variante rățea. latina *rĕtĕlla, dim. de la rĕtis (Tiktin, ZRPh., XI, 57; Pușcariu 1456; REW 7255a), conform italiana rezza, abruz. ritedda, limba franceza réseau. Contaminarea cu în limba maghiara réce (Drăganu, Dacor., VII, 191-4) nu pare o ipoteză necesară.
Forme diferite ale cuvantului retea: rețéle

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

REȚEA
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru REȚEA:
REȚEA s.

1. fileu, plasă. (retea la un năvod.)

2. (anatomie) ciur. (retea la stomacul rumegătoarelor.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

rețea
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru rețea:
rețeá substantiv feminin, articulat rețeáua, genitiv dativ articulat rețélei; plural rețéle, articulat rețélele
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

rețea
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru rețea:
rețeá substantiv feminin, articulat rețeáua, genitiv dativ articulat rețélei; plural rețéle
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

REȚEA
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru REȚEA:
REȚEÁ substantiv verbal dantelă, intrigă, mașinație, uneltire.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

rețea
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru rețea:
rețea substantiv verbal DANTELĂ. INTRIGĂ. MAȘINAȚIE. UNELTIRE.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'RETEA'
retardáțieRETÁRDERReț/așRETASÚRĂREȚEÁreteácănretehnologizáRETÉNȚIERETENȚIÚNE

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL rețea
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului rețea dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
REȚEÁ rețeaéle forme 1 Împletitură de fire ață, sfoară, sârmă etc.
Rețea de comunicație.
Rețea electrică.
Rețea comercială.
♦ rețea de telecomunicații ansamblul liniilor de telecomunicații telegrafice și telefonice dintr-o regiune sau dintr-o țară.
Rețea hidrografică totalitate a apelor curgătoare și a bazinelor de apă aflate pe un anumit teritoriu.
Rețea de relații structură.
Rețea la un năvod.
Rețea la stomacul rumegătoarelor.
Rețea la stomacul rumegătoarelor.

GRAMATICA cuvântului rețea?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului rețea.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul rețea poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul rețea sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul rețea are forma: rețéle
VEZI PLURALUL pentru rețea la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE reţea?
Vezi cuvântul reţea desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul reţea?
[ re-ţea ]
Se pare că cuvântul reţea are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL rețea
Inţelegi mai uşor cuvântul rețea dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
De drepte în plan = sistem format din două familii fiecare depinzând de un parametru de drepte
De curbe pe o suprafață = sistem format din două familii depinzând fiecare de un parametru de curbe, situate pe o suprafață
De cercuri în plan = familie de cercuri a căror ecuație depinde liniar de trei parametri omogeni, 4
Tarifară = element component al sistemului de plăți, prin care se stabilește categoria de încadrare a angajaților în mod diferențiat pe ramuri, în funcție de complexitatea procesului tehnologic
De telecomunicații = ansamblul liniilor, stațiilor de amplificare, centralelor etc
Electrică de energie = ansamblul instalațiilor pentru transmiterea energiei electrice de la centralele electrice până la consumatori
Geodezică = ansamblu de puncte geodezice marcate pe teren prin borne de beton a căror poziție în cadrul planului de proiecții este precis determinată și care, unite între ele, formează o r
Trigonometrică = ansamblu de puncte dintr-o triangulație
De nivelment = totalitatea punctelor de nivelment din ansamblul unui teritoriu
Hidrografică = totalitatea albiilor prin care se scurg apele de suprafață dintr-un anumit teritoriu, care cuprinde: r
Meteorologică = totalitatea stațiilor meteorologice care efectuează observații asupra elementelor meteorologice de pe un anumit teritoriu
Rețea de distribuție = ansamblu de conducte prin care se distribuie consumatorilor dintr-un oraș apa, gazele, electricitatea
Rețea de difracție = placă transparentă care are săpate pe suprafața sa linii echidistanțate foarte fine, folosită în locul prismei pentru dispersarea luminii și producerea unui spectru
Rețea de distribuție = ansamblu de ramificații prin care se distribuie consumatorilor dintr-un oraș apa, gazele, electricitatea
Rețea de telecomunicații = ansamblul liniilor, stațiilor de amplificare, centralelor etc
Rețea de radiodifuziune = ansamblu de instalații destinat să asigure radiodifuzarea programelor de radio
Rețea de difracție = placă transparentă care are săpate pe suprafața ei linii foarte fine, la distanțe egale, folosită în locul prismei pentru dispersarea luminii și producerea unui spectru
În sintagma Rețea hidrografică = totalitatea albiilor prin care se scurg apele de suprafață
Rețea de distribuție = ansamblu de ramificații prin care se distribuie consumatorilor dintr-un oraș apa, gazele, electricitatea
Rețea de telecomunicații = ansamblul liniilor, stațiilor de amplificare, centralelor etc
Rețea de radiodifuziune = ansamblu de instalații destinat să asigure radiodifuzarea programelor de radio
Rețea de difracție = placă transparentă care are săpate pe suprafața ei linii foarte fine, la distanțe egale, folosită în locul prismei pentru dispersarea luminii și producerea unui spectru
În sintagma Rețea hidrografică = totalitatea apelor curgătoare de pe un anumit teritoriu

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL rețea

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Plouă de varsă?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
formă de înapoiere mintală, mai puțin gravă decât idioția sau imbecilitatea, în care individul nu poate depăși însușirea cunoștințelor corespunzătoare primelor patru clase elementare
de obicei ironic mare, important lucru! 4
plouă foarte tare
a vorbi nedeslușit, a îngăima, a bolborosi
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app