eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție taia


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME GRAMATICĂSILABE
Tăia [ tă-ia ]
VEZI SINONIME PENTRU tăia PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului taia în mai multe dicționare

Definițiile pentru taia din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:

conjugarea verbului a tăia
Verbul: a tăia (forma la infinitiv)
A tăia conjugat la timpul prezent:
  • eu tai
  • tu tai
  • el ea taie
  • noi tăiem
  • voi tăiați
  • ei ele taie
VEZI VERBUL a tăia CONJUGAT LA TOATE TIMPURILE
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru TĂIA:
TĂIÁ, tai, verb

I. I.

1. tranzitiv A desprinde, a despărți, a separa o parte dintr-un întreg cu ajutorul unui obiect tăios; a împărți un întreg în două sau în mai multe bucăți; prin extensie a îmbucătăți, a hăcui; (tehnică) a diviza un solid sau a desprinde părți din el prin procedee tehnice, chimice, electrice etc. Du-te la Drăgan. I-au tăiat azi-noapte via. DUMITRIU, N. 249. Răsturnă mămăliga pe măsuța joasă și rotundă, tăie jumătate și o întinse pe un fundișor lui Mitrea. SADOVEANU, B. 28. Taie trandafiri și-i pune-n păr. CARAGIALE, O. III 106. Fără să dejuge boii, începe a tăia copacul. CREANGĂ, P. 46.
       • Expresia: A tăia nodul gordian = a găsi soluția unei probleme grele, a rezolva, a clarifica o situație încurcată; a tranșa o dificultate. Poți să tai lemne pe cineva, se spune cînd cineva doarme foarte adînc și nu se deșteaptă ușor. Adoarme mort, de puteai să tai lemne pe dînsul. CREANGĂ, O. A. 235. A tăia cîinilor frunză vezi cîine. A-și tăia craca de sub picioare vezi cracă.
       • reflexiv pasiv Pomul care nu face roadă, se taie și în foc se aruncă. CREANGĂ, P. 118.
♦ A desface, a desprinde filele unei cărți unite la margini. Începu să taie foile unui volum. C. PETRESCU, Î. II 223.

2. tranzitiv A despica. Fierul taie brazde lungi Ce se-nșiră-n bătătură cu lucioase, negre dungi. ALECSANDRI, O. 176.
       • figurat Sufletul meu ostenit plutește... singur, ca un cuc care taie aerul și nu i s-aude zborul. DELAVRANCEA, O. II 117. Numai lebedele albe, cînd plutesc încet din trestii, domnitoare peste ape, oaspeți liniștei acestei, Cu aripile întinse se mai scutură și-o taie. EMINESCU, O. I 152.
♦ (Cu complementul «drum» sau un echivalent al acestuia) A deschide (pentru a-și face loc). Oameni de-ai stăpînirii, cu șpăngi scurte pe umăr, tăiau domol cărări prin zarva adîncă. SADOVEANU, O. I 510. Cu greu își tăie drum printre brațele care se întindeau s-o cuprindă. BART, E. 82. Un melc își taie drumul prin grădină, De-a dreptul, ca un tanc de gelatină. TOPÎRCEANU, P. 265.

3. tranzitiv A suprima un text sau o parte dintr-un industria textilă După ce mai tăie cu creionul cîteva știri bănuite, trimise foile la tipografie. VLAHUȚĂ, O. A. III 28. Într-un chip arbitrar și fără să fi fost eu consultat prealabil, s-a tăiat la a doua reprezentare a comediei mele «O noapte furtunoasă» partea ei finală. CARAGIALE, O. VII 489.

4. tranzitiv (Rar, cu privire la obiecte de îmbrăcăminte) A croi. Am și croitoreasa la mine, poate că-ți tai și tu taiorul. CAMIL PETRESCU, U. N. 185. Haina era... impecabil tăiată. C. PETRESCU, C. vezi 187.
       • figurat Avea... o gură astfel tăiată, de parcă-ți zicea «Nu vezi doar nu sînt o femeie de rînd». GANE, N. III 93. Un cioban tăiat pe linii de uriaș. HOGAȘ, M. N. 187. Ochii tăiați în forma migdalei. EMINESCU, N. 34.
♦ A săpa. Casa învățătorului este... tăiată adînc în coasta unei coline. REBREANU,

I.

10. Pe-un jilț tăiat în stîncă stă... preotul cel păgîn. EMINESCU, O. I 93.

5. tranzitiv A brăzda. Ce ogașe adînci taie carele ăstea cu povară! RETEGANUL, P. V 32.
       • figurat Lacrimile-mi taie fața! JARNÍK-BÎRSEANU, despre 202.
♦ A desena. Pe întinderi nu adia nici cea mai ușoară suflare de vînt și sus, pe muncelul sterp, cele două mori negre stăteau încremenite, tăind cu spetezele linii negre pe cer. SADOVEANU, O. V 116.

6. tranzitiv (Învechit, cu complementul «monedă» sau un echivalent al acesteia) A face, a fabrica, a bate. Fieșcare canton își taie monedă, avînd deosebire marca unuia de a altuia. GOLESCU, Î. 162.
       • reflexiv pasiv Ici era tarapanaua, scundă, închisă cu porți de fier, în care se tăiau banii cu chipul domnului. SADOVEANU, O. I 509. reflexiv pasiv Ici era tarapanaua, scundă, închisă cu porți de fier, în care se tăiau banii cu chipul domnului. SADOVEANU, O. I 509.

7. tranzitiv A străbate (despărțind, izolînd). E înghețat pîrîul care taie în două ograda. STANCU, D.

14. Podișul împădurit puternic, era tăiat nu numai de albia îngustă a gîrlei, ci și de un alt drum de țară. CAMIL PETRESCU, O. I

15. Oamenii l-au îngropat Într-un loc aiurea, Unde drumul cătră sat Taie-n lung pădurea. TOPÎRCEANU, P. 120.
♦ A traversa. Caracudi taie drumul, salută pe cineva de la fereastră și urmează domol înainte. CARAGIALE, O. II 299.
       • Expresia: A tăia drumul (sau calea) cuiva = a ieși înaintea cuiva pentru a-l opri, a împiedica pe cineva să-și continue drumul. Gardianul, hotărît, își îndesă șapca pe frunte și le ieși înainte, tăindu-le drumul. BART, E. 292.

8. tranzitiv A apuca pe drumul cel mai scurt, a scurta drumul. De la tîrg la Vadul Mare Taie drumul prin poieni, Legănîndu-se călare Popa Florea din Rudeni. TOPÎRCEANU, B.

15. Își luă noapte bună de la părinți și-o tăie de-a dreptul prin grădină. MIRONESCU, S. A. 46.
       • intranzitiv Tăiarăm la dreapta prin huceaguri și la o cotitură mai largă... intrarăm în apă. HOGAȘ, DR.

II.

3.

9. reflexiv reciproc. A se încrucișa, a se întretăia. Pe o pagină găsi o mulțime de cercuri ce se tăiau. EMINESCU, N. 46.
       • Expresia: A i se tăia (cuiva) drumurile (sau cărările), se spune cînd cineva se află în încurcătură, întîmpină piedici și nu mai știe pe ce drum să apuce. Mare lucru să fie de nu ți s-or tăia și ție cărările. CREANGĂ, P. 187.

10. reflexiv (Despre țesături) A se rupe în linii drepte, în direcția firului țesut. Mătasea s-a tăiat.

11. reflexiv (Despre lapte) A se coagula, a se brînzi (cînd este pus la foc fiind alterat); (despre anumite preparate culinare) a căpăta aspectul de lapte brînzit.

II. tranzitiv

1. A omorî, a ucide cu o armă tăioasă. Ștefăniță-vodă... a cutezat să taie pe cel mai cu putere dintre boierii săi. SADOVEANU, N. P. 50. Făt-Frumos, Făt-Frumos, vino de taie pe ăst dușman al meu. ISPIRESCU, L. 19. Taie-mă, nu mă tăia, Nu mă las de prada mea! ALECSANDRI, P. P.

12.
       • Expresia: Taie-babă = om lăudăros. Oliolio, măi Taie-babă! Căci nu șuieri mai degrabă Să sărim voinici la treabă. ALECSANDRI, P. A. 55. A tăia și a spînzura = a se purta samavolnic, a proceda arbitrar și abuziv. Nu-și uită el timpurile de altădată, cînd tăia și spînzura. DAVIDOGLU, M. 71. Fac ce verb reflexiv:eau, tai și spînzur dacă-mi place, eu îs mai mare. MIRONESCU, S. A. 87.
♦ tranzitiv A înjunghia, a sacrifica un animal. La Crăciun cînd tăia tata porcul... eu încălecam pe porc deasupra paielor. CREANGĂ, A. 41. Doi berbeci că voi tăia Și prea mult m-oi bucura. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 493. Taie-un pui și ne fă zeamă. id. ib. 395.

2. A cresta. S-au făcut ca ceara albă fața roșă ca un măr Și atîta de subțire să o tai c-un fir de păr. EMINESCU, O. I 82.
♦ A spinteca. Că pe Toma mi-l tăia Pe la furca pieptului... Unde-i greu voinicului. ALECSANDRI, P. P. 73.
       • reflexiv reciproc. verb reflexiv:ei să-mi dai pe Cosinzeana, ori în săbii ne tăiem? EFTIMIU, Î. 119. În săbii să ne tăiem, în buzdugane să ne lovim ori în luptă să ne luptăm? ISPIRESCU, L. 42.

3. (Învechit) A ataca lovind cu arme tăioase; a bate, a izbi. Taie tu marginile, Eu să tai mijloacele. ALECSANDRI, P. P. 197.
       • intranzitiv Luară în goană oastea neamțului și tăiau într-însa vîrtos. ISPIRESCU, M. vezi 51. Taie-n turci ca la bujor. ȘEZ. II 39.

4. figurat A înjunghia, a provoca dureri. Și-n lungul spinării îi tăia frigul. CAMILAR, N. I

7. Suflă austrul subțiind norii printre care încep să se ivească stelele și aducînd cu ele un ger de te taie. BRĂTESCU-VOINEȘTI, Î. 19. Tîmplele grele li se băteau și junghiuri ascuțite îi tăiau, ca niște cioburi de sticlă prin toate încheieturile. VLAHUȚĂ, O. A. 136.
       • absolut Gerul tăia ca un brici. SADOVEANU, M. C. 114.

III. tranzitiv

1. A curma, a opri, a întrerupe. În pragul morii am ajuns cu răsuflarea tăiată de fugă. C. PETRESCU, S. 29. Și nodul lacrimilor îi tăie glasul. HOGAȘ, M. N. 26. Țăranul cel cu roata îi tăie cuvîntul și zise și el. ISPIRESCU, L. 180.
       • absolut Gudică tăie scurt, dînd din umeri: Taci, mă. Era beat. DUMITRIU, N. 238.
       • reflexiv verb reflexiv:oiam să-i spun că-s vodă, Ciubăr-vodă, dar glasul Mi se tăiase. ALECSANDRI, T. II 77.

2. A face să înceteze sau să slăbească; a suprima, a micșora. Numai domnul Tase îi cam tăia curajul, cînd o vedea că se prea înnădește la vorbă. BASSARABESCU, substantiv neutru

15. Chinurile amorului însă, dacă-i tăiase cheful și liniștea, nu-i tăiase și pofta mîncării. GANE, N. III 159. Peste verb reflexiv:o cîteva zile am mai tăiet gustul de popie unuia. CREANGĂ, A. 102.
       • Expresia: A-i tăia (sau, reflexiv, a i se tăia) cuiva (toată) pofta = a-i trece (sau a face să-i treacă) cuiva pofta sau îndrăzneala de a obține ceva sau de a săvîrși ceva. A-i tăia (sau, reflexiv, a i se tăia cuiva) pofta de mîncare = a face să-i treacă (sau a-i trece) cuiva pofta de a mînca. (reflexiv) A i se tăia cuiva (mîinile și) picioarele = a-i slăbi, a i se muia cuiva (mîinile și) picioarele. Nu mai am nici o putere de atunci. Parcă mi s-au tăiat picioarele și mîinile. Îmi vine numai să dorm. DUMITRIU, N. 254. Se simte așa de bolnav și de slab, că i se taie picioarele. VLAHUȚĂ, O. A. I 99.
♦ A distruge, a șterge efectul. Să-ți dea mămulica leacuri cari să-i taie fermecele. ISPIRESCU, L. 54.

3. A consfinți încheierea unui tîrg (prin desfacerea mîinilor unite ale negociatorilor); a pecetlui. Ce-ți pasă? Adă mîna... Taie, domnișoară! Ana nu știa cum și ce să taie și trebui să-i explice datina poporului. VLAHUȚĂ, O. A. III 130.
♦ (La jocurile de cărți) A despărți în două pachetul de cărți, punînd jumătatea de dedesubt deasupra; a juca ținînd banca împotriva tuturor celorlalți jucători. Știu că va avea de unde să taie stosul. ALECSANDRI, T. 1635.

4. A spune, a inventa, a croi (minciuni, vorbe etc.). Mă duc să tai O poveste ce se-ntinde și-ar mai crește încă. EFTIMIU, Î. 99. Te știu și pe tine cine ești. Cui le tai tu? CARAGIALE, O. III 55. Începi a tăia la palavre vînătorești. ODOBESCU, S. III 45.

5. (În expresie) A-l tăia pe cineva capul = a-l ajuta pe cineva mintea ca să înțeleagă. Pe cît mă taie capul, socul n-a dat niciodată trandafiri. DELAVRANCEA, A. 93. Atîta m-a tăiat capul și m-a dus mintea. ISPIRESCU, L. 165. (intranzitiv, rar) A nu-i tăia cuiva capul = a nu pricepe, a nu-i veni în minte. În zăpăcirea lor, turcilor nu le tăia capul... cum să cuteze el a întreprinde și cum să reușească a conduce o revoltă. HASDEU,

I. vezi 129.

6. (Familiar, în expresie) A tăia pe cineva = a întrece pe cineva, a i-o lua înainte, a-l învinge.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporaneTĂIA
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru TĂIA:
TĂIÁ, tai, verb

I. I.

1. tranzitiv A despărți, a separa ceva în bucăți cu ajutorul unui obiect tăios sau prin diferite procedee fizice și chimice; a diviza, a scinda, a despica, a fragmenta, a îmbucătăți.
       • Expresia: A-și tăia (singur) craca (sau creanga) de sub picioare = a-și primejdui situația printr-o acțiune negândită. A tăia nodul gordian = a găsi soluția unei probleme grele, a rezolva, a clarifica o situație încurcată. Poți să tai lemne pe dânsul, se spune despre cineva care doarme adânc.
♦ specializare A desprinde, a desface filele unei cărți necitite, unite la margini.

2. tranzitiv A despica, a spinteca, a trece prin...
       • Expresia: A(-și) tăia drum (sau cale, cărare) = a-și face loc îndepărtând obstacolele ce îi stau în cale.

3. tranzitiv A suprima (un text sau o parte din el).
       • Expresia: A tăia răul de la rădăcină = a lua măsuri energice pentru a stârpi radical un rău.

4. tranzitiv A lăsa urme în profunzime, a brăzda; a executa (prin așchiere) adâncituri sau proeminențe pe suprafața unui obiect.
♦ A săpa, a sculpta.

5. tranzitiv (Rar) A croi un obiect de îmbrăcăminte.

6. tranzitiv (învechit) A fabrica bani, a bate monedă.

7. tranzitiv (Despre drumuri, râuri etc.) A străbate; a traversa.
♦ (Despre oameni, vehicule etc.) A merge pe drumul cel mai scurt; a scurta drumul.

8. reflexiv recipr. A se întretăia.

9. reflexiv (Despre țesături) A se destrăma, a se rupe în direcția firului țesut sau la îndoituri.

10. reflexiv (Despre lapte) A se coagula, a se brânzi (fiind alterat); (despre anumite preparate culinare) a căpăta aspect de lapte brânzit din cauza alterării sau a unei greșeli de preparare.
♦ tranzitiv A opri fermentarea mustului.

II. tranzitiv și reflexiv (recipr.) A (se) spinteca, a (se) omorî, a (se) ucide (cu un obiect tăios).
       • Expresia: (absolut) A tăia și a spânzura = a se purta samavolnic, a proceda arbitrar și abuziv.
♦ A (se) răni cu un instrument tăios.
♦ tranzitiv A provoca o durere fizică.
♦ tranzitiv A înjunghia, a sacrifica un animal (în scopul valorificării).

III.

1. tranzitiv și reflexiv A (se) curma, a (se) opri, a (se) întrerupe.
       • Expresia: (tranzitiv) A tăia drumul (sau calea) cuiva = a ieși înaintea cuiva spre a-l împiedica să înainteze, a-l opri din drum. (reflexiv) A i se tăia cuiva drumurile (sau cărările) = a fi în încurcătură, a i se reduce posibilitatea de a-și aranja treburile.

2. tranzitiv A face să slăbească sau să înceteze; a micșora, a slăbi, a modera, a atenua, a opri.
       • Expresia: A-i tăia (sau, reflexiv, a i se tăia) cuiva (toată) pofta = a face să-și piardă sau a-și pierde cheful, curajul de a (mai) face ceva. A-i tăia (cuiva) cuvântul = a descuraja (pe cineva). (reflexiv) A i se tăia cuiva (mâinile și) picioarele = a-i slăbi, a i se muia cuiva (mâinile și) picioarele.
♦ A distruge, a șterge efectul.

3. tranzitiv A consfinți încheierea unei tranzacții (prin desfacerea cu palma deschisă a mâinilor unite ale negociatorilor); a pecetlui.
♦ (La jocurile de cărți) A despărți în două pachetul de cărți, punând jumătatea de dedesubt deasupra; a juca ținând banca împotriva tuturor celorlalți jucători.

4. tranzitiv și intranzitiv (familial; în expresie) A tăia (la) piroane = a spune minciuni.

5. tranzitiv (În expresie) A-l tăia pe cineva capul = a înțelege, a (se) pricepe să facă un lucru. (familial) A spune ce-l taie capul = a spune verb reflexiv:ute și nevrute, a vorbi fără rost.

6. tranzitiv (familial; în expresie) A tăia pe cineva = a întrece pe cineva, a i-o lua înainte, a-l învinge. [ pronunție: tă-ia]

– latina *taliare.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

TĂIA
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru TĂIA:
TĂIÁ, tai, verb

I. I.

1. tranzitiv A despărți, a separa ceva în bucăți cu ajutorul unui obiect tăios sau prin diferite procedee fizice și chimice; a diviza, a scinda, a despica, a fragmenta, a îmbucătăți.
       • Expresia: A-și tăia (singur) craca (sau creanga) de sub picioare = a-și primejdui situația printr-o acțiune negândită. A tăia nodul gordian = a găsi soluția unei probleme grele, a rezolva, a clarifica o situație încurcată. Poți să tai lemne pe dânsul, se spune despre cineva care doarme adânc.
♦ specializare A desprinde, a desface filele unei cărți necitite unite la margini.

2. tranzitiv A despica, a spinteca, a trece prin...
       • Expresia: A(-și) tăia drum (sau cale, cărare) = a-și face loc îndepărtând obstacolele ce îi stau în cale.

3. tranzitiv A suprima (un text sau o parte din el).
       • Expresia: A tăia răul de la rădăcină = a lua măsuri energice pentru a stârpi radical un rău.

4. tranzitiv A lăsa urme în profunzime, a brăzda; a executa (prin așchiere) adâncituri sau proeminențe pe suprafața unui obiect.
♦ A săpa, a sculpta.

5. tranzitiv (Rar) A croi un obiect de îmbrăcăminte.

6. tranzitiv (învechit) A fabrica bani, a bate monedă.

7. tranzitiv (Despre drumuri, râuri etc.) A străbate; a traversa.
♦ (Despre oameni, vehicule etc.) A merge pe drumul cel mai scurt; a scurta drumul.

8. reflexiv recipr. A se întretăia.

9. reflexiv (Despre țesături) A se destrăma, a se rupe în direcția firului țesut sau la îndoituri.

10. reflexiv (Despre lapte) A se coagula, a se brânzi (fiind alterat); (despre anumite preparate culinare) a căpăta aspect de lapte brânzit din cauza alterării sau a unei greșeli de preparare.
♦ tranzitiv A opri fermentarea mustului.

II. tranzitiv și reflexiv (recipr.) A (se) spinteca, a (se) omorî, a (se) ucide (cu un obiect tăios).
       • Expresia: (absolut) A tăia și a spânzura = a se purta samavolnic, a proceda arbitrar și abuziv.
♦ A (se) răni cu un instrument tăios.
♦ tranzitiv A provoca o durere fizică.
♦ tranzitiv A înjunghia, a sacrifica un animal (în scopul valorificării).

III.

1. tranzitiv și reflexiv A (se) curma, a (se) opri, a (se) întrerupe.
       • Expresia: (tranzitiv) A tăia drumul (sau calea) cuiva = a ieși înaintea cuiva spre a-l împiedica să înainteze, a-l opri din drum. (reflexiv) A i se tăia cuiva drumurile (sau cărările) = a fi în încurcătură, a i se reduce posibilitatea de a-și aranja treburile.

2. tranzitiv A face să slăbească sau să înceteze; a micșora, a slăbi, a modera, a atenua, a opri.
       • Expresia: A-i tăia (sau reflexiv, a i se tăia) cuiva (toată) pofta = a face să-și piardă sau a-și pierde cheful, curajul de a (mai) face ceva. A-i tăia (cuiva) cuvântul = a descuraja (pe cineva). (reflexiv) A i se tăia cuiva (mâinile și) picioarele = a-i slăbi, a i se muia cuiva (mâinile și) picioarele.
♦ A distruge, a șterge efectul.

3. tranzitiv A consfinți încheierea unei tranzacții (prin desfacerea cu palma deschisă a mâinilor unite ale negociatorilor); a pecetlui.
♦ (La jocurile de cărți) A despărți în două pachetul de cărți, punând jumătatea de dedesubt deasupra; a juca ținând banca împotriva tuturor celorlalți jucători.

4. tranzitiv și intranzitiv (familial; în expresie) A tăia (la) piroane = a spune minciuni.

5. tranzitiv (în expresie) A-l tăia pe cineva capul = a înțelege, a (se) pricepe să facă un lucru. (familial) A spune ce-l taie capul = a spune verb reflexiv:ute și nevrute, a vorbi fără rost.

6. tranzitiv (familial; în expresie) A tăia pe cineva = a întrece pe cineva, a i-o lua înainte.

– latina *taliare.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

TĂIA
Dicționarul limbii române moderne dă următoarea definitie pentru TĂIA:
TĂIÁ, tai, verb

I. I. tranzitiv A despărți, a separa ceva în mai multe bucăți, cu ajutorul unui obiect tăios.
       • Expresia: A tăia nodul gordian = a găsi soluția unei probleme grele, a rezolva, a clarifica o situație încurcată. Poți să tai lemne pe dânsul = doarme buștean.
♦ A desprinde, a desface filele unei cărți unite la margini.
♦ A diviza un solid sau a desprinde părți din el prin procedee tehnice, chimice, electrice etc.

2. tranzitiv A despica, a spinteca.
       • Expresia: A (-și) tăia drum (sau cale, cărare) = a-și face loc, a-și croi drum.

3. tranzitiv A suprima (un text sau o parte din el).
       • Expresia: A tăia răul de la rădăcină = a stârpi radical o manifestare negativă a vieții.

4. tranzitiv A brăzda.

5. tranzitiv (Rar) A croi un obiect de îmbrăcăminte.
♦ A săpa, a sculpta. Pe-un jilț tăiat în stâncă stă... preotul cel păgân. (EMINESCU)

6. (învechit) A fabrica bani, a bate monedă.

7. tranzitivA străbate; A traversa; a despărți. Drumul către sat Taie-n lung pădurea (TOPÎRCEANU).
       • Expresia: A tăia drumul (sau calea) cuiva. = a ieși înaintea cuiva pentru a-l opri.
♦ A lua drumul cel mai scurt, a scurta drumul.
       • intranzitiv Tăiarăm la dreapta prin hugeacuri (HOGAȘ).

8. reflexiv A se întretăia.

9. reflexiv (Despre țesături) A se destrăma, a se rupe în direcția firului țesut.

10. reflexiv (Despre lapte) A se coagula, a se brânzi (fiind alterat); (despre anumite preparate culinare) a căpăta aspectul de lapte brânzit.

II.

1. tranzitiv și reflexiv A (se) spinteca, a (se) omorî, a (se) ucide.

2. tranzitiv și intranzitiv (învechit) A ataca; a bate; a izbi. Taie tu marginile, Eu să tai mijloacele (ALECSANDRI).
       • Expresia: (tranzitiv) A tăia și a spânzura = a se purta samavolnic, a proceda arbitrar și abuziv.
♦ A provoca o durere fizică
♦ tranzitiv A înjunghia, a sacrifica un animal.

III.

1. tranzitiv și reflexiv A (se) curma, a (se) opri, a (se) întrerupe.
       • Expresia: A se tăia cuiva drumurile (sau cărările) = a fi în încurcătură.

2. tranzitiv A face să slăbească sau să înceteze, a micșora, a slăbi, a opri.
       • Expresia: A-i tăia (sau, reflexiv, a i se tăia) cuiva (toată) pofta. = a nu mai avea chef sau a nu mai cuteza să facă un lucru. (reflexiv) A i se tăia cuiva (mâinile și) picioarele = a-i slăbi, a i se muia cuiva (mâinile și) picioarele.
♦ A distruge, a șterge efectul.

3. tranzitiv A consfinți încheierea unui târg (prin desfacerea mâinilor unite ale negociatorilor); a pecetlui.
♦ (La jocurile de cărți) A despărți în două pachetul de cărți, punând jumătatea de dedesubt deasupra; a juca ținând banca împotriva tuturor celorlalți jucători.

4. tranzitiv A spune, a inventa minciuni, vorbe etc.

5. tranzitiv (În expresie) A-l tăia pe cineva capul = a înțelege, a se pricepe să facă un lucru.

6. tranzitiv (familial, în expresie) A tăia pe cineva = a întrece pe cineva, a i-o lua înainte, a-l învinge.

– latina taliare.

Definiție sursă: Dicționarul limbii române moderneTĂIA
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru TĂIA:
TĂIA verb

1. a despărți, a divide, a diviza, a fracționa, a fragmenta, a îmbucătăți, a împărți, a scinda, a secționa, a separa. (taia bucata în trei.)

2. a crăpa, a despica, a sparge, a spinteca, (regional) a sfărîma. (A taia lemne pentru foc.)

3. (popular) a reteza, (regional) a scurta. (A taia niște metri de lemne.)

4. a ciunti, a reteza, a trunchia. (taia crengile unui copac.)

5. a ciopli, a săpa, a sculpta, (rar) a scobi, (Transilvania și Maramures) a sferdi. (A taia în piatră un bust.)

6. a reteza, (popular) a lua. (Obuzul i-a taia piciorul.)

7. (medicina) a amputa. (I-a taia un picior.)

8. a reteza, (popular) a rade, (regional) a curma. (A taia capul cuiva.)

9. (medicina) a opera. (Cînd te-a taia?)

10. a (se) înjunghia, (popular) a (se) junghia, (regional) a (se) cuțita, a (se) încuțita. (S-au taia la un chef.)

11. a (se) înjunghia, a (se) spinteca. (A taia o vită.)

12. a scurta. (Mai taia din poale.)

13. a cosi. (A taia iarba.)

14. a (se) despica, a (se) spinteca. (Plugul taia brazde adînci.)

15. a croi, (Transilvania) a săbăi. (A taia o haină.) 16. a croi, (învechit) a sparge. (Fluviul își taia drum prin munți.) 17. a brăzda, (învechit) a brăzdui. (Apele taia adînc munții.) 18. (rar) a rupe. (A taia cărțile, la jocul de cărți.) 19. a bara. (Copacii căzuți taia drumul.) 20. a anula, a elimina, a înlătura, a scoate, a suprima, a șterge, (regional) a ștricui. (A taia un rînd, un fragment dintr-un industria textilă) 21. a scurta. (A taia drumul peste cîmp.) 22. a se brînzi, (învechit și regional) a se sărbezi, (Moldova) a se corăsli. (Laptele s-a taia.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

tăia
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru tăia:
tăia, tai vezi t.

1. a întrece, a depăși, a devansa (pe cineva într-o competiție)

2. a elimina, a scoate (pe cineva de pe o listă)

3. (cart.) a da o carte echivalentă cu sau mai mare decât ultima carte a adversarului

4. (cart.) a despărți în două părți punând jumătatea de sus dedesubt (sau invers)

5. (despre rămășaguri) a consfinți prin desprinderea mâinilor unite a două persoane cu o lovitură de palmă

Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

TĂIA
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru TĂIA:
TĂIÁ verb vezi alunga, ataca, curma, depărta, goni, interfera, intersecta, inventa, izbi, izgoni, încrucișa, îndepărta, întrerupe, întretăia, lovi, născoci, opri, plăsmui, scorni, ticlui, stârpi.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

tăia
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru tăia:
tăia verb vezi ALUNGA. ATACA. CURMA. DEPĂRTA. GONI. INTERFERA. INTERSECTA. INVENTA. IZBI. IZGONI. ÎNCRUCIȘA. ÎNDEPĂRTA. ÎNTRERUPE. ÎNTRETĂIA. LOVI. NĂSCOCI. OPRI. PLĂSMUI. SCORNI. TICLUI. STÎRPI.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

tăia
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru tăia:
tăiá (a taia) verb, indicativ prezent 1 și persoana a doua singular: tu tai, 3 táie, persoana întâi plural: noi tăiém, persoana a doua plural: voi tăiáți; conjunctiv prezent 3 să táie; gerunziu tăínd; participiu tăiát
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

tăia
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru tăia:
tăiá verb, industrie și conjunctiv prezent 1 și persoana a doua singular: tu tái, persoana a treia singular: el / ea și plural táie, persoana întâi plural: noi tăiém, persoana a doua plural: voi tăiáți; gerunziu tăínd; participiu tăiát
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'TAIA'
TAHVÍLTAItai-măláitái-măláiulTĂIÁTĂIÁTțáicȚÁICĂtáică-meu

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL tăia
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului tăia dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Tăia bucata în trei.
A tăia lemne pentru foc.
A tăia niște metri de lemne.
Tăia crengile unui copac.
A tăia în piatră un bust.
Obuzul i-a tăia piciorul.
I-a tăia un picior.
A tăia capul cuiva.
Cînd te-a tăia? 10.
S-au tăia la un chef.
A tăia o vită.
Mai tăia din poale.
A tăia iarba.
Plugul tăia brazde adînci.
A tăia o haină.
Fluviul își tăia drum prin munți.
Apele tăia adînc munții.
A tăia cărțile, la jocul de cărți.
Copacii căzuți tăia drumul.
A tăia un rînd, un fragment dintr-un industria textilă 21.
A tăia drumul peste cîmp.
Laptele s-a tăia.
A tăia niște metri de lemne.
Obuzul i-a tăia piciorul.
A tăia capul cuiva.
A tăia o vită.
Plugul tăia brazde adânci.
Fluviul își tăia drum prin munți.
A tăia cărțile, la jocul de cărți.
A tăia drumul peste câmp.
Laptele s-a tăia.
Tăiá a tăia verb, indicativ prezent 1 și persoana a doua singular: tu tai, 3 táie, persoana întâi plural: noi tăiém, persoana a doua plural: voi tăiáți; conjunctiv prezent 3 să táie; gerunziu tăínd; participiu tăiát.GRAMATICA cuvântului tăia?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului tăia.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul tăia poate fi: substantiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul tăia sa indeplinească rolul de: substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural verbul tăia se conjugă: ei ele táie

CUM DESPART ÎN SILABE tăia?
Vezi cuvântul tăia desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul tăia?
[ tă-ia ]
Se pare că cuvântul tăia are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL tăia
Inţelegi mai uşor cuvântul tăia dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
A tăia nodul gordian = a găsi soluția unei probleme grele, a rezolva, a clarifica o situație încurcată; a tranșa o dificultate
A tăia drumul sau calea cuiva = a ieși înaintea cuiva pentru a-l opri, a împiedica pe cineva să-și continue drumul
Taie-babă = om lăudăros
A tăia și a spînzura = a se purta samavolnic, a proceda arbitrar și abuziv
A-i tăia sau, reflexiv, a i se tăia cuiva toată pofta = a-i trece sau a face să-i treacă cuiva pofta sau îndrăzneala de a obține ceva sau de a săvîrși ceva
A-i tăia sau, reflexiv, a i se tăia cuiva pofta de mîncare = a face să-i treacă sau a-i trece cuiva pofta de a mînca
Reflexiv A i se tăia cuiva mîinile și picioarele = a-i slăbi, a i se muia cuiva mîinile și picioarele
În expresie A-l tăia pe cineva capul = a-l ajuta pe cineva mintea ca să înțeleagă
Intranzitiv, rar A nu-i tăia cuiva capul = a nu pricepe, a nu-i veni în minte
Familiar, în expresie A tăia pe cineva = a întrece pe cineva, a i-o lua înainte, a-l învinge
A-și tăia singur craca sau creanga de sub picioare = a-și primejdui situația printr-o acțiune negândită
A tăia nodul gordian = a găsi soluția unei probleme grele, a rezolva, a clarifica o situație încurcată
A-și tăia drum sau cale, cărare = a-și face loc îndepărtând obstacolele ce îi stau în cale
A tăia răul de la rădăcină = a lua măsuri energice pentru a stârpi radical un rău
absolut A tăia și a spânzura = a se purta samavolnic, a proceda arbitrar și abuziv
tranzitiv A tăia drumul sau calea cuiva = a ieși înaintea cuiva spre a-l împiedica să înainteze, a-l opri din drum
Reflexiv A i se tăia cuiva drumurile sau cărările = a fi în încurcătură, a i se reduce posibilitatea de a-și aranja treburile
A-i tăia sau, reflexiv, a i se tăia cuiva toată pofta = a face să-și piardă sau a-și pierde cheful, curajul de a mai face ceva
A-i tăia cuiva cuvântul = a descuraja pe cineva
Reflexiv A i se tăia cuiva mâinile și picioarele = a-i slăbi, a i se muia cuiva mâinile și picioarele
Tranzitiv și intranzitiv familial; în expresie A tăia la piroane = a spune minciuni
Tranzitiv În expresie A-l tăia pe cineva capul = a înțelege, a se pricepe să facă un lucru
Familial A spune ce-l taie capul = a spune verb reflexiv:ute și nevrute, a vorbi fără rost
Tranzitiv familial; în expresie A tăia pe cineva = a întrece pe cineva, a i-o lua înainte, a-l învinge
A-și tăia singur craca sau creanga de sub picioare = a-și primejdui situația printr-o acțiune negândită
A tăia nodul gordian = a găsi soluția unei probleme grele, a rezolva, a clarifica o situație încurcată
A-și tăia drum sau cale, cărare = a-și face loc îndepărtând obstacolele ce îi stau în cale
A tăia răul de la rădăcină = a lua măsuri energice pentru a stârpi radical un rău
absolut A tăia și a spânzura = a se purta samavolnic, a proceda arbitrar și abuziv
tranzitiv A tăia drumul sau calea cuiva = a ieși înaintea cuiva spre a-l împiedica să înainteze, a-l opri din drum
Reflexiv A i se tăia cuiva drumurile sau cărările = a fi în încurcătură, a i se reduce posibilitatea de a-și aranja treburile
A-i tăia sau reflexiv, a i se tăia cuiva toată pofta = a face să-și piardă sau a-și pierde cheful, curajul de a mai face ceva
A-i tăia cuiva cuvântul = a descuraja pe cineva
Reflexiv A i se tăia cuiva mâinile și picioarele = a-i slăbi, a i se muia cuiva mâinile și picioarele
Tranzitiv și intranzitiv familial; în expresie A tăia la piroane = a spune minciuni
Tranzitiv în expresie A-l tăia pe cineva capul = a înțelege, a se pricepe să facă un lucru
Familial A spune ce-l taie capul = a spune verb reflexiv:ute și nevrute, a vorbi fără rost
Tranzitiv familial; în expresie A tăia pe cineva = a întrece pe cineva, a i-o lua înainte
A tăia nodul gordian = a găsi soluția unei probleme grele, a rezolva, a clarifica o situație încurcată
Poți să tai lemne pe dânsul = doarme buștean
A -și tăia drum sau cale, cărare = a-și face loc, a-și croi drum
A tăia răul de la rădăcină = a stârpi radical o manifestare negativă a vieții
= a ieși înaintea cuiva pentru a-l opri
tranzitiv A tăia și a spânzura = a se purta samavolnic, a proceda arbitrar și abuziv
A se tăia cuiva drumurile sau cărările = a fi în încurcătură
= a nu mai avea chef sau a nu mai cuteza să facă un lucru
Reflexiv A i se tăia cuiva mâinile și picioarele = a-i slăbi, a i se muia cuiva mâinile și picioarele
Tranzitiv În expresie A-l tăia pe cineva capul = a înțelege, a se pricepe să facă un lucru
Tranzitiv familial, în expresie A tăia pe cineva = a întrece pe cineva, a i-o lua înainte, a-l învinge© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL tăia

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: în sintagma adaptare literară?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a fi nepotrivit, a fi deplasat
după cât se pare, probabil
dramatizare, ecranizare etc
măsură economică de menținere neschimbată a salariilor într-o perioadă de urcare a costului vieții
VEZI RĂSPUNSUL CORECT


Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app