eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție tub


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Tub [ tub ]
VEZI SINONIME PENTRU tub PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului tub în mai multe dicționare

Definițiile pentru tub din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru TUB:
TUB, tuburi, substantiv neutru

1. Piesă de formă cilindrică, goală în interior, de metal, beton, sticlă, cauciuc etc. comunicînd la ambele extremități cu exteriorul; poate avea diametre și lungimi diferite și se folosește la transportul lichidelor sau al gazelor. Galeria e lungă și netedă ca un tub de ciment. BOGZA, Ț. 66.
♦ (La unele instrumente muzicale) Țeavă în interiorul căreia se produc sunete de diferite tonalități (în funcție de lungimea și de diametrul piesei respective) la trecerea unui curent de aer prin ea.
♦ Înveliș de metal sau de carton, în care se află explozibilul și proiectilul unei arme de foc.

2. Recipient din metal subțire, în care se țin diferite paste, preparate cosmetice sau medicale. Tub de vaselină.

3. Conductă sau vas în organismele animale, prin care circulă substanțe nutritive, aer, diverse secrețiuni ale unor organe etc.; canal (3).
       • Tub digestiv vezi digestiv. Tub fonator = organul cu care realizăm sunetele în vorbire, mărginit în partea posterioară de laringe și în partea anterioară de buze și de nări; cavitate bucală.

4. Aparat alcătuit dintr-o țeavă în care sînt introduși doi sau mai mulți electrozi, folosit la diferite montaje în fizică sau în tehnică.
       • Tub electronic = tub în care se găsesc doi sau mai mulți electrozi și în care se produc descărcări electrice în gaze sau emisiune de electroni, folosit în radiofonie, ca redresor etc. Tub Geisler = tub care conține un gaz la presiune joasă, în care se produc descărcări electrice.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

TUB
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru TUB:
TUB, tuburi, substantiv neutru

1. Piesă de formă cilindrică, din metal, sticlă, cauciuc etc., goală în interior, cu diametre și lungimi diferite, întrebuințată de obicei pentru scurgeri, transporturi sau păstrare de lichide sau gaze.
♦ Sistem tehnic având o carcasă în formă de tub (1); specializare corp tubular în care se introduc unele conducte electrice în clădiri.
       • Tub electronic = dispozitiv sau aparat constituit dintr-un recipient etanș (de sticlă sau de metal), vidat sau cu gaz rarefiat, și echipat cu doi sau mai mulți electrozi, între care se stabilesc curenți electrici.
♦ (La unele instrumente muzicale) Țeavă care produce sunete de diferite tonalități (în funcție de lungimea și diametrul piesei respective) când trece un curent de aer prin ea.
♦ Înveliș cilindric din metal sau din carton, în care se află explozibilul și proiectilul unei arme de foc.
♦ Recipient subțire din metal, în care se țin diferite paste alimentare sau preparate cosmetice și medicale.

2. Canal natural care intră în componența unor aparate sau organe animale și vegetale și prin care circulă hrană, aer etc.
       • Tub fonator = organ (în formă de canal) cu care se realizează sunetele în vorbire, mărginit în partea posterioară de laringe și în partea anterioară de buze și de nări.

– Din limba franceza tube, latina tubus.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

TUB
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru TUB:
TUB, tuburi, substantiv neutru

1. Piesă de formă cilindrică, din metal, sticlă, cauciuc etc., goală în interior, cu diametre și lungimi diferite, folosită de obicei pentru scurgeri, transporturi sau păstrare de lichide sau gaze.
♦ Sistem tehnic având o carcasă în formă de tub (1); specializare corp tubular în care se introduc unele conducte electrice în clădiri.
♦ Tub electronic = dispozitiv sau aparat constituit dintr-un recipient etanș (de sticlă sau de metal), vidat sau cu gaz rarefiat, și echipat cu doi sau mai mulți electrozi, între care se stabilesc curenți electrici.
♦ (La unele instrumente muzicale) Țeavă care produce sunete de diferite tonalități (în funcție de lungimea și diametrul piesei respective) când trece un curent de aer prin ea.
♦ Înveliș cilindric din metal sau din carton, în care se află explozibilul și proiectilul unei arme de foc.
♦ Recipient subțire din metal, în care se țin diferite paste alimentare sau preparate cosmetice și medicale.

2. Canal natural care intră în componența unor aparate sau organe animale și vegetale și prin care circulă hrană, aer etc.
       • Tub fonator = organ (în formă de canal) cu care se realizează sunetele în vorbire, mărginit în partea posterioară de laringe și în partea anterioară de buze și de nări.

– Din limba franceza tube, latina tubus.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

TUB
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru TUB:
TUB2 substantiv neutru

1. țeavă de metal, de sticlă, de cauciuc etc.

2. recipient din metal subțire în care se țin diferite paste, preparate cosmetice etc.

3. formațiune anatomică de formă tubulară în organismele vii.
tub fonator = organ în formă de canal cu care se realizează sunetele vorbirii, delimitat de laringe și de buze și nări.

4. (tehnică) aparat în formă de țeavă în care sunt introduși doi sau mai mulți electrozi, la diferite montaje.
tub electronic = tub în care se găsesc doi sau mai mulți electrozi și în care se produc descărcări electrice; tub Geissler = tub care conține un gaz rarefiat și în care se produc descărcări electrice, la reclamele luminoase.
       • (la unele instrumente muzicale) țeavă care produce sunete de diferite tonalități la trecerea unui curent de aer prin ea.
       • înveliș cilindric din metal sau din carton care conține explozibilul și proiectilul unei arme de foc. (< limba franceza tube, latina tubus)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

TUB
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru TUB:
TUB substantiv neutru

1. Țeavă de metal, de sticlă etc.

2. Recipient din metal subțire în care se țin diferite paste, preparate cosmetice etc.

3. Formațiune anatomică de formă tubulară în organismele vii (mai ales la animale).
♦ Tub fonator = organ, în formă de canal, cu care se realizează sunetele vorbirii, delimitat de laringe și de buze și nări.

4. (tehnică) Aparat în formă de țeavă în care sunt introduși doi sau mai mulți electrozi, folosit la diferite montaje.
♦ Tub electronic = tub în care se găsesc doi sau mai mulți electrozi și în care se produc descărcări electrice.
♦ (La unele instrumente muzicale) Țeavă care produce sunete de diferite tonalități la trecerea unui curent de aer prin ea.
♦ Înveliș cilindric din metal sau din carton care conține explozibilul și proiectilul unei arme de foc. [conform limba franceza tube, latina tubus].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

tub
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru tub:
*tub n., plural urĭ (latina tubus, limba franceza tube. vezi tulă). Țeavă, conduct (de gumă, de plumb, de lut, de tucĭ). Tub Berlier, tunel căptușit cu plăcĭ de oțel, cum se obișnuește pe supt ape. Tubu luĭ Branly, receptor de unde în telegrafia fără sîrmă. Tubu luĭ Crookes, un instrument radiografic. Tubu luĭ Geissler, tub care conține gaz rarificat în care trecerea descărcăriĭ electrice provoacă efecte luminoase deosebite. anatomie Tubu digestiv, mațele pin care se face digestiunea.
Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

TUB
Glosar de termeni aviatici dă următoarea definitie pentru TUB:
TUB piesă de formă cilindrică, goală în interior, utilizată în aviație în diverse scopuri. Tubul de bord este montat pe avioanele de luptă, utilizate contra obiectivelor aeriene, constituindu-se în guri de foc. Tubul de foc are rol de protejare și de ghidare a cablurilor, comenzilor automate sau manuale și a sistemului de largare al parașutelor. Tubul pilot măsoară presiunea dinamică și presiunea statică pentru a determina viteza de deplasare a unei aeronave.
Definiție sursă: Glosar de termeni aviatici

tub
Dicționarul de termeni muzicali dă următoarea definitie pentru tub:
tub

1. (it. tubo sonoro, chocallo; limba engleză tubo, shaker, chocolo; limba franceza tubo, chocallo; germana Schüttelrohr, Tubo), instrument de percuție idiofon, de origine popular braziliană. A fost introdus în orch. simf. Este construit dintr-un corp cilindric de bambus sau alt material, închis la ambele extremități, având la interior pietricele ori bile mici (alice) din metalurgie Sunetul se obține prin scuturarea t. cu ambele mâini.

2. vezi orgă.

3. vezi tuburi de schimb.

Definiție sursă: Dicționar de termeni muzicali

TUB
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru TUB:
TUB tuburi n.

1) Piesă cilindrică, rectilinie sau îndoită, goală în interior, folosită pentru scurgeri sau transportul de fluide, precum și pentru alte scopuri; țeavă.

2) Recipient cilindric de metal maleabil sau din material plastic al cărui conținut (preparate cosmetice, medicale, alimentare) poate fi scos prin apăsare. tub de pastă de dinți.

3) Organ natural al organismelor animale sau vegetale. tub digestiv. /<lat. tubus, limba franceza tube
Forme diferite ale cuvantului tub: tuburi

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

TUB
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru TUB:
TUB s.

1. (anatomie) canal, conduct. (tub auditiv extern.)

2. (tehnic) țeavă. (tub metalic de 20 de țoli.)

3. (învechit și regional) sulinar. (tub de canal.)

4. (fizică) tub electronic = lampă. (Un tub de radio.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

tub
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru tub:
tub n. țeava de plumb, fier, sticlă, pe unde aerul și alte fluide pot trece și avea ieșirea liberă; tubul digestiv, organele ce concură la digestiune.
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

tub
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru tub:
tub substantiv neutru, plural túburi
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

tub
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru tub:
tub substantiv neutru, plural túburi
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'TUB'
TUtuájtuarégTUARÉGITUBTUBÁțubácTUBÁJTUBALHANÁ

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL tub
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului tub dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
TUB tuburi n.
Tub de pastă de dinți.
Tub digestiv.
Tub auditiv extern.
Tub metalic de 20 de țoli.
Tub de canal.
Un tub de radio.
Tub de canal.
Un tub de radio.

GRAMATICA cuvântului tub?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului tub.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul tub poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul tub sa indeplinească rolul de: substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul tub are forma: túburi
VEZI PLURALUL pentru tub la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE tub?
Vezi cuvântul tub desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul tub?
[ tub ]
Se pare că cuvântul tub are o silabă

EXPRESII CU CUVÂNTUL tub
Inţelegi mai uşor cuvântul tub dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Tub fonator = organul cu care realizăm sunetele în vorbire, mărginit în partea posterioară de laringe și în partea anterioară de buze și de nări; cavitate bucală
Tub electronic = tub în care se găsesc doi sau mai mulți electrozi și în care se produc descărcări electrice în gaze sau emisiune de electroni, folosit în radiofonie, ca redresor etc
Tub Geisler = tub care conține un gaz la presiune joasă, în care se produc descărcări electrice
Tub electronic = dispozitiv sau aparat constituit dintr-un recipient etanș de sticlă sau de metal, vidat sau cu gaz rarefiat, și echipat cu doi sau mai mulți electrozi, între care se stabilesc curenți electrici
Tub fonator = organ în formă de canal cu care se realizează sunetele în vorbire, mărginit în partea posterioară de laringe și în partea anterioară de buze și de nări
♦ Tub electronic = dispozitiv sau aparat constituit dintr-un recipient etanș de sticlă sau de metal, vidat sau cu gaz rarefiat, și echipat cu doi sau mai mulți electrozi, între care se stabilesc curenți electrici
Tub fonator = organ în formă de canal cu care se realizează sunetele în vorbire, mărginit în partea posterioară de laringe și în partea anterioară de buze și de nări
♦ tub fonator = organ în formă de canal cu care se realizează sunetele vorbirii, delimitat de laringe și de buze și nări
♦ tub electronic = tub în care se găsesc doi sau mai mulți electrozi și în care se produc descărcări electrice; tub Geissler = tub care conține un gaz rarefiat și în care se produc descărcări electrice, la reclamele luminoase
♦ Tub fonator = organ, în formă de canal, cu care se realizează sunetele vorbirii, delimitat de laringe și de buze și nări
♦ Tub electronic = tub în care se găsesc doi sau mai mulți electrozi și în care se produc descărcări electrice
Fizică tub electronic = lampă
Botanică tub ciuruit = vas ciuruit, vas liberian
Fizică tub electronic = lampă

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL tub

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A trece pe cineva sau ceva prin sită?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
sistem de plată pentru prestările de servicii comunale, pentru consumul de energie, apă etc
sulf sub formă de pulbere fină
a examina pe cineva sau ceva în mod temeinic, cu de-amănuntul și în mod critic
propoziție circumstanțială care se opune conținutului regentei
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app