eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție zare


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Zare [ za-re ]
VEZI SINONIME PENTRU zare PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului zare în mai multe dicționare

Definițiile pentru zare din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru ZARE:
ZÁRE, zări, substantiv feminin

1. Partea cerului sau a pămîntului. pe care o mărginește linia orizontului. vezi orizont. Deasupra șirurilor de sălcii se ridica zarea luminoasă, verde sub nori și cețuri. DUMITRIU, N. 276. Privea cu-ntristare, Cît ți-i oceanul de larg, zările fără catarguri. TOPÎRCEANU, P. 45.
       • (Poetic) înălțimile albastre Pleacă zarea lor pe dealuri, Arătînd privirii noastre Stele-n ceruri, stele-n valuri. EMINESCU, O. I 210.
       • figurat Oștenii își schimbă locul necontenit; îi bate vîntul cătră zarea furtunilor. SADOVEANU, N. P. 102. Pierdut e totu-n zarea tinereții Și mută-i gura dulce-a altor verb reflexiv:emuri. EMINESCU, O. I 201. În ochii mei deschis-ai o zare nouă, largă... Tot sufletul spre dînsa cu tine verb reflexiv:ea să meargă. ALECSANDRI, T. II 118.
       • Locuţiune adverbiala (Mai ales în construcție cu verbele «a se uita», «a privi») În zare (sau, rar, în zări) = la orizont; prin extensie în depărtare, departe. Cei doi flăcăi se priviră între ei, întunecați, apoi se uitară amîndoi în zare. DUMITRIU, N. 235. Vedem pînă departe, în fundul zării, sate, cîmpuri, păduri. STANCU, U.R.S.S. 105. Brazdele negre-lucii se întindeau pînă în zare. SADOVEANU, O. VI 430. Iar mai spre-amiazi, din depărtări, Văzu-tu-s-a crescînd în zări Rădvan cu mire, cu nănași, Cu socrii mari și cu nuntași. COȘBUC, P. I 56. Privea în zare, cum pe mări Răsare și străluce, Pe mișcătoarele cărări Corăbii negre duce. EMINESCU, O. I 167. Numa-n zarea depărtată sună codrul de stejari. id. ib. 146. Despot, Despot... în zarea depărtată S-aude zgomot mare și-o oaste se arată. ALECSANDRI, T. II 172. Din zări = din depărtări. Din zări un tînăr călător, Sosind pe-acolo, s-a rugat Să bea din cana lor. COȘBUC, P. I 281.
♦ Văzduh. Vei privi prin zări senine Stelele, sclipind mărunte, Cum încet de peste munte, Ies de printre brazi. COȘBUC, P. I 316.

2. Lumină care se împrăștie în jurul unei surse luminoase. Moșneagul puse mîna pe pahar și-l ridică în zarea fînarului. SADOVEANU, O. II

15. Pune-l să-mi cînte de inimă albastră aici, la zarea stelelor și a focului. GANE, N. I 135. Cu făclioara pe-unde treci, Dai zare negrelor poteci. COȘBUC, P. I 148.
       • Expresia: A se uita în zare (la ceva) sau a privi (ceva) în zare = a privi un obiect transparent așezîndu-l în dreptul unei surse de lumină, pentru a-l vedea mai bine. Străinul... luă paharul, îl privi în zare. SADOVEANU, la TDRG. Se uită în zare la culoarea de chilimbar Gustă și așeză paharul la locuțiune C. PETRESCU, A. 373. (O) zare de... = o cantitate mică de... (în special de lumină, vezi licărire). În cîteva ore de drum, mașina avea să-l înfunde iarăși în satul tătăresc, cu bordeie strîmbe și oarbe de lut... și cu praful acela dobrogean... răsucit în vîrtejuri peste cîmpuri dogorite, fără zare de umbră. C. PETRESCU, Î. I

4. Ce mi-aprinde-n piept scîntei? E părere, ori o zare De lumină-n geamul ei? CERNA, P. 142. Înnoptase. Zare de stea nu se vedea deasupra. VLAHUȚĂ, la TDRG. Se sui într-un copaci înalt, și se uită în toate părțile, că de va vedea undeva verb reflexiv:o zare de lumină, să se ducă și să ceară nițel foc. ISPIRESCU, L. 200. O zare de lumină s-arată-n răsărit. EMINESCU, O. I 98. (În construcții negative) De zare = nici un pic, cîtuși de puțin. Nu-i nici stăpînul casei, nici femeia lui măcar, nici măcar o slugă de zare. GANE, la CADE.
♦ Rază. Deci sîngerat la pămînt i-alunecă brațul, iar noaptea Morții și-a silnicii sorți i-acopere zarea vederii. MURNU,

I. 89. Ești demon, copilă, că numai c-o zare Din genele-ți lunge, din ochiul tău mare Făcuși pe-al meu înger cu spaimă să zboare. EMINESCU, O. I 41.
♦ Zori de ziuă. vezi zori. De ce să cadă crinul în zarea dimineții? De ce să moară Emisii în floarea tinereții? ALECSANDRI, P. II 114. Și la zări de ziuă a mai făcut un copil și l-a numit Zărilă. ȘEZ. II 49.
       • figurat Din ce în ce mai singur mă-ntunec și îngheț, Cînd tu te pierzi în zarea eternei dimineți. EMINESCU, O. I 114.

3. Culme, creastă, coamă, vîrf. După o jumătate de ceas ne suirăm noi-înșine pe zarea muntelui. GANE, N. III 113. După un minut de odihnă pe zarea dealului, descălecai și începurăm a scoborî la vale. HOGAȘ, M. N. 205. Îndărăt, dintr-o zare de codru, soarele răsărea încet pe-un cer de un albastru cald și fără pic de nor. VLAHUȚĂ, O. A. 276.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

ZARE
Dicționarul limbii române moderne dă următoarea definitie pentru ZARE:
ZÁRE, zări, substantiv feminin

1. Partea cerului sau a pământului pe care o mărginește linia orizontului.
       • Locuţiune adverbiala În zare sau (rar) în zări = la orizont; prin extensie departe. Din zări = din depărtări.
       • Expresia: A se uita (sau a privi) în zare (sau în zări) = a se uita spre orizont, în depărtare, fără o țintă precisă. În zarea depărtată sau în fundul zării = în depărtare, departe.
♦ (La plural ) Văzduh. Vei privi prin zări senine Stelele (COȘBUC).

2. Lumină. Moșneagul puse mâna pe pahar și-l ridică în zarea fânarului (SADOVEANU).
       • Expresia: A se uita (sau a privi) în zare la ceva = a privi un obiect transparent, așezându-l în dreptul unei surse de lumină. O zare de... = o cantitate mică de...
♦ Rază. Ești demon, copilă, că numai c-o zare Din genele-ți lunge, din ochiul tău mare Făcuși pe-al meu înger cu spaimă să zboare (EMINESCU).
♦ Zori de ziuă, zorii zilei. De ce să cadă crinul în zarea dimineții? (ALECSANDRI).

3. Culme, creastă, vârf.

– Slav ( vezi limba slavă (veche) zarja).

Definiție sursă: Dicționarul limbii române moderne

zare
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru zare:
záre substantiv feminin [Atestat: CORESI, EV 440 / V: (rar) zareră3 / Plural: zắri și (reg) zare / Etimologie: vsl заріа] 1 (Îvp; adesea urmat de determinări care arată felul) Rază (1). 2-3 (Rar; îlav) Cale de o zare Pe (sau la) o distanță mare. 4 (Îe) A se uita (sau a privi) în zare (la ceva) A privi un obiect (transparent) așezându-l în dreptul unei surse de lumină, pentru a-l vedea mai bine. 5 (Pop; îe) (O) zare de... O cantitate mică de... 6 (Îlav; îcn) zare de... (sau de zare) Deloc. 7 (Pan) Privire (1). 8 (Pop; pex) Răsărit. 9 (Pop) Orizont (1). 10 (Îlav) În zare (sau, rar, lpl zări) La orizont (1). 11-12 (Pex; îal) Departe (1-2). 13 (Îlav) În zarea zărilor (sau zărilor zării, zări de zări) Foarte departe. 14 (Îlav) Din zarea (depărtată) (sau zări) Din depărtări. 15 (Pex; lpl) Văzduh. 16 (Îs) Patru zări Cele patru puncte cardinale. 17 (Înv) Margine. 18 (Îvp) Culme (1). 19 (Înv) Vedenie. 20 (Bot; înv; îc) Zara-soarelui Floarea-soarelui (Helianthus annus).
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

ZARE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru ZARE:
ZÁRE, zări, substantiv feminin

1. Partea cerului sau a pământului pe care o mărginește linia orizontului; orizont.
       • Locuţiune adverbiala În zare sau (rar) în zări = la orizont; prin extensie departe. Din zări = din depărtări.
♦ (La plural ) Văzduh.

2. Lumină care se împrăștie în jurul unei surse luminoase; rază.

3. Expresia: A se uita (sau a privi) în zare la ceva = a privi un obiect (transparent) așezându-l în dreptul unei surse de lumină pentru a-l vedea mai bine. (O) zare de... = o cantitate mică de...
♦ Zori de ziuă, zorii zilei.

3. Culme, creastă, coamă, vârf.

– Din limba slavă (veche) zarja.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

ZARE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru ZARE:
ZÁRE, zări, substantiv feminin

1. Partea cerului sau a pământului pe care o mărginește linia orizontului; orizont.
       • Locuţiune adverbiala În zare sau (rar) În zări = la orizont; prin extensie departe. Din zări = din depărtări.
♦ (La plural ) Văzduh.

2. Lumină care se împrăștie în jurul unei surse luminoase; rază.
♦ Expresia: A se uita (sau a privi) în zare la ceva = a privi un obiect (transparent) așezându-l în dreptul unei surse de lumină pentru a-l vedea mai bine. (O) zare de... = o cantitate mică de...** Zori de ziuă, zorii zilei,

3. Culme, creastă, coamă, vârf.

– Din limba slavă (veche) zarja.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

zare
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru zare:
záre forme, plural zărĭ (vechea slavă zarĭa, zorĭa, strălucire; limba bulgară zarĕa, limba rusă zarĕá. vezi zorĭ, zăresc). Lumină slabă depărtată: se vedea o zare de lumină. Orizont: un escadron, o corabie se ivi în zare. În zare, privind contra luminiĭ: pin [1] acest plic se vede în zare. Pe zarea dealuluĭ, pe culmea dealuluĭ privit de departe. De zare, numaĭ ca să zăreștĭ, de loc: nu era mîncare nicĭ de zare.
Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

zare
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru zare:
zare substantiv verbal APARIȚIE. ARĂTARE. DUH. FANTASMĂ. FANTOMĂ. LICĂR. LICĂRIRE. LICĂRIT. LUCIRE. LUMINĂ. NĂLUCĂ. NĂLUCIRE. NĂZĂRIRE. SCĂPĂRARE. SCĂPĂRAT. SCÎNTEIE. SCÎNTEIERE. SCLIPEALĂ. SCLIPIRE. SCLIPIT. SPECTRU. SPIRIT. STAFIE. STRĂLUCIRE. STRĂFULGERARE. STRIGOI. UMBRĂ. VEDENIE. VIZIUNE.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

ZARE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru ZARE:
ZARE s.

1. orizont, (astăzi rar) zariște, (popular) poala cerului. (Se vede ceva în zare.)

2. (la plural ) aer, atmosferă, cer, slavă, spațiu, văzduh, (livresc figurat) eter, tărie. (S-a ridicat în zare.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

zare
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru zare:
zare forme

1. lumină slabă: o zare de foc;

2. coama dealului unde se mărginește cu orizontul;

3. orizont: cât e zare de zărit între Nord și Răsărit AL. [slava ZARIA, strălucire].

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

zare
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru zare:
záre (orizont, rază) substantiv feminin genitiv dativ articulat zắrii; plural zări
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

ZARE
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru ZARE:
ZÁRE s.

1. vezi orizont.

2. (la plural ) aer, vezi văzduh.

Definiție sursă: Dicționar de sinonime

zare
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru zare:
záre substantiv feminin, genitiv dativ articulat zării; plural zări
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'ZARE'
ZARDAVÁZĂRDICEÁFĂZĂRDÍTzardíțăZÁREZĂREÁzăreáțăzăréscZARF

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL zare
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului zare dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Záre substantiv feminin [Atestat: CORESI, EV 440 / V: rar zareră3 / Plural: zắri și reg zare / Etimologie: vsl заріа] 1 Îvp; adesea urmat de determinări care arată felul Rază 1.
2-3 Rar; îlav Cale de o zare Pe sau la o distanță mare.
4 Îe A se uita sau a privi în zare la ceva A privi un obiect transparent așezându-l în dreptul unei surse de lumină, pentru a-l vedea mai bine.
5 Pop; îe O zare de.
6 Îlav; îcn zare de.
Sau de zare Deloc.
10 Îlav În zare sau, rar, lpl zări La orizont 1.
13 Îlav În zarea zărilor sau zărilor zării, zări de zări Foarte departe.
14 Îlav Din zarea depărtată sau zări Din depărtări.
Se vede ceva în zare.
S-a ridicat în zare.

GRAMATICA cuvântului zare?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului zare.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul zare poate fi: substantiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul zare sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul zare are forma: zări
VEZI PLURALUL pentru zare la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE zare?
Vezi cuvântul zare desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul zare?
[ za-re ]
Se pare că cuvântul zare are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL zare
Inţelegi mai uşor cuvântul zare dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Locuţiune adverbiala Mai ales în construcție cu verbele «a se uita», «a privi» În zare sau, rar, în zări = la orizont; prin extensie în depărtare, departe
Din zări = din depărtări
A se uita în zare la ceva sau a privi ceva în zare = a privi un obiect transparent așezîndu-l în dreptul unei surse de lumină, pentru a-l vedea mai bine
= o cantitate mică de
În construcții negative De zare = nici un pic, cîtuși de puțin
Locuţiune adverbiala În zare sau rar în zări = la orizont; prin extensie departe
Din zări = din depărtări
A se uita sau a privi în zare sau în zări = a se uita spre orizont, în depărtare, fără o țintă precisă
În zarea depărtată sau în fundul zării = în depărtare, departe
A se uita sau a privi în zare la ceva = a privi un obiect transparent, așezându-l în dreptul unei surse de lumină
= o cantitate mică de
Locuţiune adverbiala În zare sau rar în zări = la orizont; prin extensie departe
Din zări = din depărtări
Expresia: A se uita sau a privi în zare la ceva = a privi un obiect transparent așezându-l în dreptul unei surse de lumină pentru a-l vedea mai bine
= o cantitate mică de
Locuţiune adverbiala În zare sau rar În zări = la orizont; prin extensie departe
Din zări = din depărtări
♦ Expresia: A se uita sau a privi în zare la ceva = a privi un obiect transparent așezându-l în dreptul unei surse de lumină pentru a-l vedea mai bine
= o cantitate mică de

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL zare

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Abuz de drept?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a se spânzura
regional pisi
delict care constă în exercitarea unui drept cu nesocotirea scopului său social-economic
în superstiții moment considerat ca norocos sau nenorocos
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app