eSursa - Dictionar de sinonime



Diminutiv cap

Care sunt diminutivele pentru cap?

Vezi mai jos cap”?
Cuvinte cu inţeles micşorat cap”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Diminutive pentru cap
Diminutive Cap:
capuleț, capuț, capuș, capișor,















Sursa diminutivelor: diverse dicţionare







In limba română diminutivele se formează de la substantive, adjective și, foarte rar de la adverbe și pronume.
Diminutivele se formează în general prin derivare în general cu sufixe
(– el, –uță, –uț, -uș, -uc, -ior, -aș, –ică, -iță, -ușă, –ioară)
Scopul unui diminutiv este in general sa exprime micirea sau micșorarea sau atenuarea.
Definiție din
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a
CAP1, (I, III) capete, substantiv neutru, (II) capi, substantiv masculin

I. substantiv neutru

1. Extremitatea superioară a corpului omenesc sau cea anterioară a animalelor, unde se află creierul, principalele organe de simț și orificiul bucal.
       • Locuţiune adverbiala Din cap până-n picioare = de sus până jos, în întregime, cu desăvârșire. Cu noaptea-n cap = dis-de-dimineață. (Până) peste cap = extrem de..., exagerat de... Cu un cap mai sus = (cu mult) mai sus, mai deștept, mai reușit, mai bine. Cu capul plecat = rușinat, umilit, învins. Pe după cap = pe după gât, la ceafă.
       • locuțiune adjectiv (familial) Bătut (sau căzut) în cap = tâmpit, prost.
       • Expresia: A se da peste cap = a face tumbe; a depune eforturi deosebite pentru a realiza ceva, a face imposibilul. A da (pe cineva) peste cap = a trânti (pe cineva) la pământ; a da jos dintr-o situație, a doborî, a învinge. A da peste cap (paharul, băutura etc.) = a înghiți dintr-o dată conținutul unui pahar, al unei căni etc. A da (ceva) peste cap = a) a schimba cu totul ordinea lucrurilor, a ideilor, a unui program stabilit etc.; b) a lucra repede, superficial, de mântuială. A scoate capul în lume = a ieși între oameni, în societate. A nu-și (mai) vedea capul de... sau a nu ști unde-i stă sau unde-i este capul = a nu ști ce să mai facă, a fi copleșit de... A-și pierde capul = a se zăpăci. A nu mai avea unde să-și pună capul = a ajunge fără adăpost, pe drumuri, sărac. A da din cap = a clătina capul (în semn de aprobare, de refuz etc.). A da (cuiva) la cap = a lovi; a omorî; a ataca cu violență pe cineva; a distruge (cu vorba sau cu scrisul). A umbla cu capul în traistă = a fi distrat, neatent. A se da cu capul de toți pereții (sau de pereți) = a fi cuprins de desperare sau de necaz, a regreta o greșeală făcută. A-și lua (sau a apuca) lumea în cap = a pleca departe, părăsindu-și casa, locul de origine și rătăcind prin lume. A-și pleca capul = a se simți rușinat, umilit; a se da învins, a se supune. Vai (sau haram) de capul lui = vai de el. A cădea (sau a veni, a se sparge etc.) pe (sau de, în) capul cuiva (o situație neplăcută, un necaz etc.) = a veni asupra cuiva tot felul de neplăceri și necazuri, a-l lovi o nenorocire. A cădea pe capul cuiva = a sosi pe neașteptate la cineva (creându-i neplăceri, deranj). A sta (sau a ședea, a se ține) de capul cuiva sau a se pune pe capul cuiva = a stărui fără încetare pe lângă cineva. A ședea (sau a sta) pe capul cuiva = a sta pe lângă sau la cineva (creându-i neplăceri, plictisindu-l etc.). A se duce de pe capul cuiva = a lăsa pe cineva în pace. (regional) A nu ști (sau a nu avea) ce-și face capului = a nu mai ști ce să facă pentru a ieși dintr-o situație grea.
       • Cap de familie = bărbatul care reprezintă puterea familială și părintească; prin generalizare orice persoană care procură mijloacele necesare traiului unei familii și o reprezintă juridic.
       • Cap de expresie = portret în care artistul face un studiu amănunțit al expresiei unui sentiment pe trăsăturile chipului omenesc.
♦ (La fotbal) Lovire a mingii cu capul.
♦ Cap de bour = nume sub care sunt cunoscute primele serii de mărci poștale românești, având pe ele capul unui bour.
♦ Parte a monedei care are imprimat un chip.
♦ Părul capului.

2. Căpătâi; căpătâiul patului.

3. Individ, ins, cap. Câte 5 lei de cap.
       • Expresia: Pe capete = care mai de care, în număr foarte mare, pe întrecute. Câte capete, atâtea păreri, exprimă o mare divergență de opinii.

4. Minte, gândire, judecată; memorie.
       • locuțiune adjectiv și adverb Cu cap = (în mod) inteligent, deștept. Fără cap = (în mod) necugetat.
       • locuțiune adjectiv Cu scaun la cap = cu judecată dreaptă; cuminte.
       • Expresia: A fi bun (sau ușor) la (sau de) cap sau a avea cap ușor = a fi deștept. A fi greu (sau tare) de cap sau a avea cap greu = a pricepe cu greutate; a fi prost. A nu(-i) intra (cuiva) în cap = a nu putea pricepe (ceva). A-i ieși (cuiva ceva) din cap = a nu-i mai sta gândul la...; a uita. A nu-i mai ieși (cuiva ceva) din cap = a-l stăpâni mereu (același gând), a nu putea uita. A-i sta capul la... = a se gândi la... A-și bate (sau a-și frământa, a-și sparge, a-și sfărâma etc.) capul = a se gândi, a se strădui spre a soluționa o problemă. A-i deschide (cuiva) capul = a face (pe cineva) să înțeleagă ceva, a lămuri (pe cineva). A fi (sau a rămâne, a umbla etc.) de capul său = a fi (sau a rămâne etc.) liber, independent, nesupravegheat. A face (ceva) din (sau de) capul său = a face (ceva) fără a se consulta cu altcineva. A întoarce (sau a suci, a învârti) capul cuiva = a face pe cineva să-și piardă dreapta judecată; a zăpăci; a face pe cineva să se îndrăgostească. A nu avea cap să... = a nu avea posibilitatea să..., a nu putea să...
♦ (juridic) Cap de acuzare = motiv pe care se întemeiază acuzarea.

5. (învechit) Viață. A plăti cu capul.
♦ (Astăzi în expresie) Odată cu capul sau în ruptul capului = cu nici un preț, niciodată. A-și face de cap = a face ceva ce poate să-i primejduiască viața; a face nebunii.

6. Compuse: a) (entomologie) cap-de-mort sau capul-lui-Adam = strigă; b) (botanică) cap-de-cocoș = dulcișor; capul-șarpelui = plantă erbacee acoperită cu peri aspri și cu flori roșii ca sângele, dispuse în spice simple (Echium rubrum); c) capul-balaurului = o parte a constelației balaurului.

II. S. m. Căpetenie, șef, conducător.
♦ Inițiator.

III. substantiv neutru

1. Vârf (al unui obiect).
♦ Extremitate proeminentă a unui dispozitiv, instrument etc. sau a unui element dintr-un sistem.
♦ Obiect, mecanism sau dispozitiv asemănător cu un cap1 (I 1), folosit în diverse scopuri tehnice.

2. Partea extremă cu care începe sau sfârșește ceva.
       • Cap de pod = loc aflat pe teritoriul inamic, dincolo de un curs de apă, de un defileu etc.; prin extensie forțele armate care ocupă acest loc cu scopul de a asigura trecerea grosului trupelor și a mijloacelor de luptă.
       • Locuţiune adverbiala Cap la (sau în) cap = cu părțile extreme alăturate.
       • Expresia: Cap de țară = margine de țară; hotar. Nu-i (un) cap de țară = nu-i nimic grav, nici o nenorocire. A sta (sau a ședea, a se ridica) în capul oaselor = a se ridica stând în pat, a sta în șezut.

3. Partea de dinainte; început, frunte. În capul coloanei.
       • Cap de an (sau de săptămână, de iarnă etc.) = începutul unui an (sau al unei săptămâni etc.). Cap de coloană = cel sau cei care stau în fruntea coloanei. Cap de afiș (sau cap de listă) = primul nume dintr-o listă de persoane afișate în ordinea valorii lor.
       • Locuţiune adverbiala În cap de noapte sau în capul nopții = după ce s-a întunecat bine. Din (sau de la) cap = de la început; de la începutul rândului. Din capul locului = înainte de a începe ceva; de la început.
♦ Partea principală, mai aleasă (a unui lucru).
       • Expresia: Capul mesei = locul de onoare la masă.

4. Partea de jos sau dindărăt a unui lucru; capăt; (cu sens temporal) sfârșit.
       • Expresia: A o scoate la cap = a sfârși (cu bine). A-i da de cap = a rezolva; a învinge, a răzbi. În cap = (după numerale) exact, întocmai.

5. Bucățică ruptă dintr-un obiect; prin extensie lucru de mică importanță.
       • Expresia: Nici un cap de ață = absolut nimic. Până la un cap de ață = tot.

6. (În sintagma) Cap magnetic = transductor electromagnetic care transformă variațiile unui semnal electric în variații de flux magnetic sau invers, folosit pentru operații de înregistrare, redare și ștergere la magnetofoane.

– latina caput, (II) după limba franceza chef (< latina caput).

Alte cuvinte la care se pot forma diminutive





Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A se îngloda sau a se îneca în datorii?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectgreşit
ansamblul planetelor și al sateliților lor care gravitează în jurul soarelui
jocuri care aveau loc din patru în patru ani la delfi, în grecia, în cinstea zeului apolo
a se împrumuta cu sume mari, care nu mai pot fi restituite
boia extrem de iute obținută din ardei de cayenne în franceză poivre de cayenne; popular piper roșu
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app