eSursa - Dictionar de sinonimeDiminutiv stat

Care sunt diminutivele pentru stat?

Vezi mai jos stat”?
Cuvinte cu inţeles micşorat stat”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Diminutive pentru stat
Diminutive stat:
stătuleţ, țărișoară,Sursa diminutivelor: diverse dicţionareIn limba română diminutivele se formează de la substantive, adjective și, foarte rar de la adverbe și pronume.
Diminutivele se formează în general prin derivare în general cu sufixe
(– el, –uță, –uț, -uș, -uc, -ior, -aș, –ică, -iță, -ușă, –ioară)
Scopul unui diminutiv este in general sa exprime micirea sau micșorarea sau atenuarea.
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
STAT1, state, substantiv neutru

1. Organizație politică a clasei economicește dominante, care are ca scop apărarea ordinii economice existente și reprimarea împotrivirii altor clase; teritoriul și populația asupra căreia își exercită autoritatea această organizație; țară. Mircea cel Bătrîn... voiește a întrupa toată romînimea într-un singur stat. BĂLCESCU, O, II

13.
       • Stat socialist = stat de tip nou, înfăptuit și condus de clasa muncitoare, a cărui esență o formează dictatura proletariatului și care are ca scop desființarea exploatării și construirea societății fără clase.

2. (În locuțiune adjectiv) De stat = a) al statului, care emană de la stat (1). Plan de stat; b) (în opoziție cu particular) care e condus și controlat de stat (1), care aparține statului, oficial; c) care angajează statul, care se referă la stat. Împrumut de stat.
       • Om (sau bărbat) de stat = persoană care are un rol (important) în conducerea treburilor statului. Omul sălbatic bine vedeți că nu e un politic, nu e adecă om de cetate sau mai vîrtos bărbat de stat. GHICA, A. 680. Lovitură de stat vezi lovitură (4). (Ieșit din uz) Secretar de stat = ministru.

3. (La plural , în orînduirea feudală) Denumire a organelor reprezentative din anumite țări. Statele generale din Franța. (Atestat în forma de plural staturi) Staturile țării [Transilvaniei], ce se temeau ca această alianță cu casa Austriei să nu le fie fatală, ziceau în gura mare că și-au bătut nemții joc de prințul lor. BĂLCESCU, O. II 58.

– plural și: (învechit) staturi.

Alte cuvinte la care se pot forma diminutive

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Locuțiune verbala a sta la chibzuială?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectgreşit
a putea face față într-o dispută verbală, într-o controversă cu cineva
pigmenți produși în organismul animal și localizați în vezica biliară
a chibzui
asociație de francmasoni
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app