eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A ajunge sau a ieși cu bine la sau într-un liman ori rar a afla sau a atinge limanul ?

Care e A ajunge sau a ieși cu bine la sau într-un liman ori rar a afla sau a atinge limanul ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A ajunge sau a ieși cu bine la sau într-un liman ori rar a afla sau a atinge limanul ":
a)  A ajunge la țărm

Expresia în context:
Corăbierii au ajuns cu bine la liman. b)A ieși dintr-o situație dificilă; a-și realiza scopul propus: Si așa, a zis Dumnezeu să se desfacă sicriul acolo unde era și să iasă Moartea la liman ca să-și răzbune și ea acum pe Ivan. (citat din Ion Creanga)

Îl încolțise creditorii, dar până la urmă a ieșit la liman. (G. COȘBUC)Am răsuflat din rărunchi și am mulțumit Domnului că am ieșit la liman, cu fața curată. Însă rupți de osteneală. (P. ISPIRESCU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Mereu leganata
Doritul liman a vedea.
+i eu am o inta, dar timpul ce fuge =i zboara"
Luntrea poezie de Bogdan Petriceicu Hasdeu

Poema ochilor poezie de Cincinat Pavelescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
LIMÁN, limanuri, și limane, substantiv neutru

1. Țărm, mal; (învechit) portugheză Deci vin aice iară ca barca la liman Și-ți zic: întinde-mi mîna. ALECSANDRI, T. II 134. Corăbierul... Aleargă la limanul ce adesea l-a scăpat. ALEXANDRESCU, M. 48. Un liman mîntuielnic dup-o lungă înotare. CONACHI, P. 286.
       • (Poetic) Izbește-n aripi vînt al soartei! Mi-i dor, așa de dor de-un țărm: Liman cu flori și cu lumină. TOMA, C. vezi 59.
       • Expresia: A ieși la liman = a) a ieși la mal. Să iasă moartea la liman că să-și răzbune și ea pe Ivan ...