eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A căuta pe cineva ca iarba de leac sau a umbla după cineva ca după iarba sau buruiana de leac ?

Care e A căuta pe cineva ca iarba de leac sau a umbla după cineva ca după iarba sau buruiana de leac ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A căuta pe cineva ca iarba de leac sau a umbla după cineva ca după iarba sau buruiana de leac ":
A căuta pretutindeni (pe cineva) cu multă grijă (ca pe un lucru rar și extrem de necesar)

Expresia în context:
Unde să fie? îl cat ca iarba de leac. (citat din Vasile Alecsandri)După care îmblă ca după iarba de leac. (ȘEZATOAREA, III)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Piatra deschisa intru vecii lui Sa-i murmure cu steaua langa crestet. Ca e de clopot locul lui cub cer, Si iarba de pe ochi i se citeste.
Purtat la doina maica-mi din plai, isi arse buzele cu miere-n dimineata, Si dintre lacrima si ce e leac la om, El floarea graiului o saruta pe fata.
Suflet de pasare e steagul lui acum. Numai cuvintele si frunza au sa-l doara. Spre rasarit e capu-n univers, Si-un tei din slavi cu toamna-l impresoara."
Uviu Deleanu poezie de Anatol Codru

" Cartea-mi este floarea ce o sa-ti lege rod La ceasul sfant, cand intri-n aratura Dinspre parintii care-ti stramosesc Graiul acesta inrourat pe gura.
Ceru-i de plai — de-asupra si-n pamant, Cum si pelinu-i neamul dinspre tara — Tie pe veci, de leac si de-ndulcit Cate-s dureri si-s cumpene sub soare.
Pe chipul tau e timp de-arat acum, Avanturi mari dau vantul la o parte, Si-ncepe intemeiere si framant Pe fruntile plecate peste carte."
Om semanand poezie de Anatol Codru
Definiție din
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a
LEAC, leacuri, substantiv neutru (popular)

1. Mijloc folosit în tratarea unei boli; medicament, doctorie, tratament, remediu.
       • Iarbă (sau buruiană) de leac = plantă medicinală.
       • Expresia: A căuta (pe cineva sau ceva) ca iarba de leac sau a umbla (după cineva sau ceva) ca după iarba de leac = a căuta cu înfrigurare, pretutindeni. A da de leac = a descoperi medicamentul, tratamentul eficace. A găsi (cuiva) leacul = a găsi mijlocul de a stăpâni pe cineva, de a rezolva ceva, a găsi ac de cojocul cuiva ...