eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A găsi sau a afla ori a ști leacul cuiva sau a ceva (popular) ?

Care e A găsi sau a afla ori a ști leacul cuiva sau a ceva (popular) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A găsi sau a afla ori a ști leacul cuiva sau a ceva (popular) ":
a) A găsi remediul

Expresia în context:
Deslușindu-ți defectele, vei găsi leacul mândriei. (citat din Grete Tartler)Așa-i că s-a spart buba, drăguță? îi știam eu leacul ei. (I. L. CARAGIALE)

b)A găsi mijlocul de a rezolva ceva: Purtăm o grea moștenire care va sângera crunt și dureros până când se va găsi leacul justițiar. (PETRU URSACHE)

c)A găsi ac de cojocul cuiva, a-i veni de hac cuiva: „Aha ! ia, acum i-am găsit leacul, zise ea în gândul său. Taci ! că i-oiu face eu cumătrului una de ș-a mușca labele !” (citat din Ion Creanga)D-apoi las pe mine, că ți-a găsi baba leacul! (popular)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Piatra deschisa intru vecii lui Sa-i murmure cu steaua langa crestet. Ca e de clopot locul lui cub cer, Si iarba de pe ochi i se citeste.
Purtat la doina maica-mi din plai, isi arse buzele cu miere-n dimineata, Si dintre lacrima si ce e leac la om, El floarea graiului o saruta pe fata.
Suflet de pasare e steagul lui acum. Numai cuvintele si frunza au sa-l doara. Spre rasarit e capu-n univers, Si-un tei din slavi cu toamna-l impresoara."
Uviu Deleanu poezie de Anatol Codru

" Cartea-mi este floarea ce o sa-ti lege rod La ceasul sfant, cand intri-n aratura Dinspre parintii care-ti stramosesc Graiul acesta inrourat pe gura.
Ceru-i de plai — de-asupra si-n pamant, Cum si pelinu-i neamul dinspre tara — Tie pe veci, de leac si de-ndulcit Cate-s dureri si-s cumpene sub soare.
Pe chipul tau e timp de-arat acum, Avanturi mari dau vantul la o parte, Si-ncepe intemeiere si framant Pe fruntile plecate peste carte."
Om semanand poezie de Anatol Codru
Definiție din
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a
LEAC, leacuri, substantiv neutru (popular)

1. Mijloc folosit în tratarea unei boli; medicament, doctorie, tratament, remediu.
       • Iarbă (sau buruiană) de leac = plantă medicinală.
       • Expresia: A căuta (pe cineva sau ceva) ca iarba de leac sau a umbla (după cineva sau ceva) ca după iarba de leac = a căuta cu înfrigurare, pretutindeni. A da de leac = a descoperi medicamentul, tratamentul eficace. A găsi (cuiva) leacul = a găsi mijlocul de a stăpâni pe cineva, de a rezolva ceva, a găsi ac de cojocul cuiva ...