eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A da sau a face, a lăsa impresia că ?

Care e A da sau a face, a lăsa impresia că ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A da sau a face, a lăsa impresia că ":
a) A determina pe cineva să-și formeze o părere despre cineva sau ceva

Expresia în context:
Un câmp de luptă modernă face impresia că e deșert. (citat din Camil Petrescu)Oricând te-ai fi uitat la el, îți făcea impresia că doarme; un singur lucru însă nu dormea în  el niciodată:  ochii. (CALISTRAT HOGAȘ)

b)A părea că: A, dar noi suntem în clasă. E un examen adevărat. Domnul singur dă impresia că e pe scenă. (AL. VLAHUTA)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" - Nu cauta sa te amagesti singur, il dojeni parinteste comandantul. Pastreaza-ti si lasa-ne si pe noi sa ducem neatinsa amintirea acestei fapte a dumitale, poate singura demna din cite savirsim aici.
- Nu pot, domnule general. insasi onoarea ma sileste sa ma destainuiesc inainte de a va da adevarata explicatie, am lasat sa plece oaspetii streini. E bine ca ei sa duca o impresie nestearsa despre o mindrie a noastra, care nu mai exista. De ce sa mai mint acum? Adevarul e ca si eu m-as fi lasat perchezitionat, ca toti ceilalti camarazi, pe care nu vreau sa-i mai injosesc, daca nu se impotrivea aceasta teribila piedica
Si capitanul Tomut, cu mina de data asta tremuratoare, scoase portfeiul de la piept si desfa-cindu-l - exact cum facuse maiorul contele K - trase dintr-o hirtie sugatoare impaturita o marca, un splendid cap de zimbru de 27 de parale, la fel de piersiciu si intru totul asemanatoare cu cea pe care ne-o aratase maiorul german Atunci am ingalbenit de spaima si eu, care impingeam deseori jocul pina a ma distra cu moartea."
Capul de zimbru poezie de Vasile Voiculescu

" Basmul cu Sfinta Vineri de pe tarimul celalalt prindea sa se infiripe. Dupa ce femeile au vorbit ceva, am fost poftit sus, in casa plina cu tronuri si lazi acoperite cu teancuri de scoarte si bo-rangicuri, si batrina a trimis dupa fecioru-su.
Cind s-a deschis usa, ca printr-o minune au patruns piezis razele soarelui, pe care nu-l mai vazusem de saptamini, si cu ele odata a intrat Bujor, dezvaluit de lumina. Am avut citeva clipe o impresie de extraordinar, care m-a coplesit. S-ar putea explica prin usoara exaltare ce-mi dase febra oboselii si a nemincarii. Ma simteam aprins la obraz si ma scuturau fiori. Dar nici azi explicatia asta nu mi-e de ajuns.
"
Misiune de incredere poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
IMPRÉSIE, impresii, substantiv feminin Efect (trecător) produs și întipărit în conștiința omului de lucruri, întîmplări sau fenomene înconjurătoare; gînduri, imagini, stări sufletești rămase în amintire. Era o impresie tulbure care mă neliniștea. CAMIL PETRESCU, U. N. 193.
       • (În construcție cu verbele «a primi», «a căpăta», «a da», «a pricinui», «a face», <«a lăsa») Întinderea goală și liniștea naturii îi dau d-lui Sadoveanu impresia melancolică a trecutului. IBRĂILEANU, S ...