eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A ridica un incident (ştiinţe juridice) ?

Care e A ridica un incident (ştiinţe juridice) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A ridica un incident (ştiinţe juridice) ":
A interveni în dezbaterea unui proces cu o problemă accesorie pentru a împiedica sau a întârzia terminarea procesului

Expresia în context:
În pledoaria sa, avocatul a ridicat un incident.
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Mi-am compus o figura cu o expresie binevoitoare si oarecum nepasatoare si, inaintind in mijlocul odaii, mi-am aruncat ochii intii de jur imprejur, pe fotolii, jos pe covoare nimic. Am trecut in camera de toaleta, am cercetat baia. Fata javaneza nu era nici acolo. Mi-am adus aminte atunci de vorbele directorului, care-mi spusese ca fata ma asteapta in pat. Sigur ca asa era obiceiul si astfel cere decenta javaneza. Cit sint de mici si delicate aceste creaturi exotice, s-ar putea prea bine sa se fi virit sub cearsaf si sa fi adormit acolo. M-am apropiat tiptil si am ridicat invelisul. Iarasi nimic. Patul gol.
O zvicnirc, un protest al intregii mele canii, creier, inima, maduva, toate la un loc, ma facura sa-mi dau seama de cita insemnatate pusesem in aceasta simpla aventura. Tremuram tot, un tremur nervos, nestapinit. Si o furie de proportii dincolo de neinsemnatul incident ma aprinse, isi batuse directorul joc de mine. Asta numai o clipa, caci imediat ma fulgera un gind: dar daca fata, plictisita de asteptare, sau poate speriata de prima ei aventura, o fi fugit acasa? Codosul mi-o recomandase ca noua, proaspata si pregatita inadins pentru mine. Deci inca nestiutoare si spaimintata de ceea ce isi inchipuia ca o asteapta. Si un regret, amestecat cu remuscari, imi aduse in gind o fetita plinsa si despletita, de care m-as fi lipsit bucuros.
"
Fata din Java poezie de Vasile Voiculescu

"
Dupa un solo de trompeta cu acompaniament de mare orchestra, o cadenta pianissimo ad libitum a unei clarinete guturaite: dupa cuvintele d-lui Maiorescu, si strigatele apilpisite ale guvernamentalilor, glasul placidului ateu dela Focsani. Incidentul se curmeaza in sfarsit, prin satisfacerea cererii d-lui Maiorescu. In locul numelui de Mortun, biuroul scrie numele adevaratului ales, d. N. Gane. Dupa aceea se trag la sorti sectiunile, cari si incep lucrarile de verificare a titlurilor. - La Senat, fara niciun incident, se trag la sorti sectiunile, cari asemenea procedeaza la lucrarile verificarii. - In amandoua adunarile, dupa cum se spera, sectiunile se vor grabi a-si termina lucrarile acestea pana maine sau poimaine.
"
Un incident la camera poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)
INCIDÉNT, -Ă, incidenți, -te, substantiv neutru, adjectiv

I. substantiv neutru

1. Întâmplare neașteptată (și neplăcută) care apare în desfășurarea unei acțiuni.
       • Incident de frontieră = ciocnire armată între unități grănicerești care aparțin unor state limitrofe.
♦ Greutate, dificultate.

2. Obiecție (secundară și neașteptată) ridicată în cursul unui proces de una dintre părți.

II. Adj.

1. (Despre cuvinte sau propoziții) Care este intercalat între părțile unei propoziții sau fraze. 2 ...