eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A da sau a lăsa cuiva sau la ceva frâu liber sau, (regional) slobod sau (popular) a lăsa pe cineva în frâul său ?

Care e A da sau a lăsa cuiva sau la ceva frâu liber sau, (regional) slobod sau (popular) a lăsa pe cineva în frâul său ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A da sau a lăsa cuiva sau la ceva frâu liber sau, (regional) slobod sau (popular) a lăsa pe cineva în frâul său ":
A lăsa pe cineva să facă ce vrea, a lăsa în voie

Expresia în context:
În acea epocă a culturii vechilor elini, când dezvoltarea așezămintelor sociale și politice lăsa frâu liber opiniilor individuale și când instituțiunile sociale ameliorau viața cu ale ei exigențe, atunci nu exista fatala dispută între idealism și realism. (CONSTANTIN STAMATI-CIUREA)Uitându-și cu totul sacrele îndatoriri de tată și de soț, Stamate începu să-și taie în fiecare noapte, cu foarfecă, legăturile ce-l țineau atașat de țăruș și, spre a putea da frâu liber dragostei sale nețărmurite […] (citat din Urmuz )Dăduse frâu slobod închipuirii înfierbântate. (V. I. POPA)Anglia, țara cea mai austeră în privința moravurilor, a lăsat frâu liber prostituției, supunând-o numai unui control riguros și pedepsind cu deosebită asprime prostituatele care staționează în localuri publice sau acostează […] (ADRIAN MAJURU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Goana aceasta spre moartea
Lipsita de frau si rusine
Din care crime-n stindarde"
Clio poezie de Ana Blandiana

" copiii si varstnicii, batranii si femeile
numind-o respectuos dona si frau
in timp ce ea cutreiera strazile, parcurile si aleile"
Legea vaselor comunicante poezie de Arcadie Suceveanu
Definiție din
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a
FRÂU, frâie, substantiv neutru Totalitatea curelelor, împreună cu zăbala, care se pun pe capul și în gura unui cal (de călărie) spre a-l supune și a-l putea mâna.
       • locuțiune adjectiv Fără frâu = neînfrânat, lăsat (prea) liber; dezmățat.
       • Expresia: A-și pune frâu limbii (sau gurii) sau a-și pune frâu la limbă = a vorbi cumpătat, cu prudență; a se reține de la vorbă. A ține (pe cineva) în frâu = a domoli avântul sau pornirile cuiva. A ține (pe cineva) în șapte (sau nouă) frâie = a supraveghea (pe cineva) de aproape, a nu-i lăsa nici o libertate ...