eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A freca menta sau parul, mangalul sau a o freca (familiar) ?

Care e A freca menta sau parul, mangalul sau a o freca (familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A freca menta sau parul, mangalul sau a o freca (familiar) ":
A nu face nimic important (pretinzând însă că este foarte ocupat)

Expresia în context:
Mai târziu aveam să aflu că, atunci când lipsea de acasă, adică aproape în fiecare zi, ea nu mergea la serviciu, ci pe la prietene sau freca menta prin magazine, cafenele, restaurante. (citat din Dan Lungu)Nu-i mare filosofie la mijloc. E unul dintre miile de feluri în care poți freca menta. (FLORIN LAZARESCU)Luni, prin birourile de la primărie lumea freca mangalul cu mai mult aplomb decât de obicei. (http://www.obiectivbr.ro/)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" ori peste umar ul dre pt,
Pe care-l freca pe sub piept.
Unora le spunea din gura,"
Tudora poezie de Ion Vatamanu

" Cei doi copii mai marisori se detera citiva pasi indarat si incremenira. Mezinul, nestiutor, prinse prilejul si-si lua odorul inapoi, virindu-l repede in sin. Nimeni nu mai indraznea acum sa se apropie de el. Era tabu.
La tipetele inversunate ale fetei, alerga speriata mama, crezind ca s-a aprins casa. La inceput nu pricepu nimic. Vorbele se imbulzeau si se incilceau involburate la gurile baietilor, inca fier-bintati de sfada. Fata, ingalbenita si ametita de spaima, tremura toata si se freca de zor cu scuipat pe degetele cu care apucase jigadina, tara sa poata desclesta gura. Numai Prislea sta linistit, cu mina in sin srrinsa pe pretuita curelusa.
"
Sarpele Aliodor poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
FRECÁ, frec, verb

I. tranzitiv

1. (Uneori complementul e urmat de determinări introduse prin prepoziție «cu», arătînd instrumentul) A mișca forțat un corp pe suprafața altui corp cu care este în contact. Apucă un număr de spice, le frecă în palmă. CAMILAR, TEM. 207. Vitoria oftă și-și frecă domol ochii cu palmele, potrivindu-și broboada. SADOVEANU, B. 117. Găsește un buștihan putregăios, îl scobește cu ce poate și-i face urdiniș... îl freacă pe dinăuntru cu... buruiene mirositoare și prielnice albinelor ...