eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A fi în sau, (învechit) întru dragostea cuiva sau, (învechit) a-l lua pe cineva în ori la dragoste, a fi în dragoste la cineva (popular) ?

Care e A fi în sau, (învechit) întru dragostea cuiva sau, (învechit) a-l lua pe cineva în ori la dragoste, a fi în dragoste la cineva (popular) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A fi în sau, (învechit) întru dragostea cuiva sau, (învechit) a-l lua pe cineva în ori la dragoste, a fi în dragoste la cineva (popular) ":
A se bucura de protecția cuiva. A-și câștiga calda afecțiune a cuiva

Expresia în context:
Și Pavel, atâta era de fierbinte în dragostea lui Hristos, cât verice feliu de muncă, toate zidirile cele văzute și nevăzute, nicidecum, întru nimica, nu le-au socotit (zicând): Cine ne va despărți pre noi de dragostea lui Hristos? (ANTIM IVIREANUL)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Voinicul daca pe sub seara si-adaposteste-a lui comoara
De dragoste inf lacarata sub umbra ta ce-l infasoara,
Din om ce este-l faci sa para ca santu Gheorghe de maret"
Padurea poezie de Alexandru Macedonski

" E ciudat, si n-am ce zice, dar ciudat asa cum este,
Face parte integranta din a dragostei poveste:
Inima este-o enigma si iubirea un mister,"
Noaptea de aprilie poezie de Alexandru Macedonski
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DRÁGOSTE, dragoste, substantiv feminin

I.

1. (Numai la sg.; în opoziție cu ură, verb reflexiv:ăjmășie, dușmănie, ostilitate) Sentiment de afecțiune dezinteresată pentru cineva sau ceva, de care ești legat sufletește; iubire. Dragostea de țară a oamenilor muncii a căpătat astăzi în Republica Populară Romînă un înțeles mai bogat și mai adînc. GHEORGHIU-DEJ, articulat cuvânt 261. Intra în ogradă cu inima bătîndu-i... de dragoste pentru fiul ei. CAMILAR, N. I 110. Tu te găsești sănătos, între ai tăi, înfășurat de dragoste ...