eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A-i da cuiva jurământ (specializat) ?

Care e A-i da cuiva jurământ (specializat) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A-i da cuiva jurământ (specializat) ":
A da cuiva dreptul de a se jura

Expresia în context:
[] probele pot fi ca în orce proces, scrise, marturi, fără prejudiciul fiecărei părți de a se prevala de mărturisirea celeilalte sau de a-i da jurământ decizor. (CURIERUL JUDICIAR, 1922)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Piatra cu fruntea manoasa, Alba ca fata de masa, Sub geana, care ne-amurge — Piatra ca lacrima curge In trei randuri de pahare, Picatura cu-ndurare, Amara cum e pelinul, Dulce cum e sarut mana — S-o bea pruncii si nepotii, Mugurind in patru colturi,
Si parintii cu genunchii, inflorind in patru unghiuri, Si strabunii, dusi pe ganduri, Parguiti in patru randuri, — Mari, tinandu-se de mana — Toti de-o piatra si-o tarana: Lumea sa ramana-a noastra Tot acasa si sihastra, intre linisti si furtuna, — indulcind cu tara buna Si cu harul ei de-a spune. ...Cine-a zis ca-n noi e scris Neagra piatra de cais Si ca-i piatra dinadins, Pusa-n glezna si bratara, Fruntea la adanc sa ara? Rupe-te, cuvant urat, Ca piatra de rasinit, Bobul cel amar sa-ti fie Macinat intru pustie. Eu cu dalta, de cand sant, Am descalecat cuvant, Ca sa-i fac de juramant Istui grai, care mi-i dat, Sa nu-l narui in pacat, Sa-l inalt si sa-l imbun Cu ce-i mare la om bun, Despuiat de rau si cearta — Dulcele cuvant de piatra, Ca sa-l randuiesc in carti, Cum e lespedea-n cetati...
Pe sub rasarit de luna"
Asadar poezie de Anatol Codru

" Intrand: “Boieri! — le zice, — pastor ul in vestminte
La juramant ne cheama; si noul sot asteapta
Unire sa conjure.”"
Mihaida poezie de Ion Heliade Radulescu
Definiție din
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a
JURĂMẤNT, jurăminte, substantiv neutru

1. Afirmare, promisiune, făgăduială solemnă făcută de o persoană (adesea printr-o anumită formulă în care este invocată divinitatea) de a spune adevărul în legătură cu anumite fapte; jur3.

2. Angajament solemn, exprimat de obicei printr-o anumită formulă, prin care cineva se obligă să-și facă datoria (față de popor, de stat etc.).

3. Promisiune, făgăduială fermă de a face ceva.

– latina juramentum. ...