eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A lăsa cu jurământ sau cu legământ, cu blestem, cuvânt ?

Care e A lăsa cu jurământ sau cu legământ, cu blestem, cuvânt ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A lăsa cu jurământ sau cu legământ, cu blestem, cuvânt ":
A face pe cineva să îndeplinească un ordin, o obligație, o dorință etc.

Expresia în context:
Murind împărăteasa, a lăsat cu sufletul la ceasul morții ei și cu jurământ ca împăratul, soțul ei, să nu văduvească, ci să ia de soție pe aceea la care se va potrivi condurul ei. (P. ISPIRESCU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Piatra cu fruntea manoasa, Alba ca fata de masa, Sub geana, care ne-amurge — Piatra ca lacrima curge In trei randuri de pahare, Picatura cu-ndurare, Amara cum e pelinul, Dulce cum e sarut mana — S-o bea pruncii si nepotii, Mugurind in patru colturi,
Si parintii cu genunchii, inflorind in patru unghiuri, Si strabunii, dusi pe ganduri, Parguiti in patru randuri, — Mari, tinandu-se de mana — Toti de-o piatra si-o tarana: Lumea sa ramana-a noastra Tot acasa si sihastra, intre linisti si furtuna, — indulcind cu tara buna Si cu harul ei de-a spune. ...Cine-a zis ca-n noi e scris Neagra piatra de cais Si ca-i piatra dinadins, Pusa-n glezna si bratara, Fruntea la adanc sa ara? Rupe-te, cuvant urat, Ca piatra de rasinit, Bobul cel amar sa-ti fie Macinat intru pustie. Eu cu dalta, de cand sant, Am descalecat cuvant, Ca sa-i fac de juramant Istui grai, care mi-i dat, Sa nu-l narui in pacat, Sa-l inalt si sa-l imbun Cu ce-i mare la om bun, Despuiat de rau si cearta — Dulcele cuvant de piatra, Ca sa-l randuiesc in carti, Cum e lespedea-n cetati...
Pe sub rasarit de luna"
Asadar poezie de Anatol Codru

" Intrand: “Boieri! — le zice, — pastor ul in vestminte
La juramant ne cheama; si noul sot asteapta
Unire sa conjure.”"
Mihaida poezie de Ion Heliade Radulescu
Definiție din
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a
JURĂMẤNT, jurăminte, substantiv neutru

1. Afirmare, promisiune, făgăduială solemnă făcută de o persoană (adesea printr-o anumită formulă în care este invocată divinitatea) de a spune adevărul în legătură cu anumite fapte; jur3.

2. Angajament solemn, exprimat de obicei printr-o anumită formulă, prin care cineva se obligă să-și facă datoria (față de popor, de stat etc.).

3. Promisiune, făgăduială fermă de a face ceva.

– latina juramentum. ...