eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A i se rupe cuiva băierile inimii ?

Care e A i se rupe cuiva băierile inimii ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A i se rupe cuiva băierile inimii ":
A simți (sau a produce cuiva) o mare durere (fizică sau) morală

Expresia în context:
Biata fată își plângea nevinovăția cu niște graiuri de-ți rupea băierile inimei, iară bietul băiat [] o mângâia și nu o lăsa să-și piarză nădejdea de la Dumnezeu. (P. ISPIRESCU)Mi se rupe, uite, băierile inimii de milă pentru dumneata, bobocelul mamei, și mă căiesc, mă căiesc, cum de să nu aflu mai dinainte, ca să-ți viu întru ajutor. (IDEM)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Hotii ii dadura drumul, supraveghindu-l cu strasnicie. Cel care nu vorbise trase cutitul din teaca de la briu si-l prinse intre dinti, ca sa-l aiba gata: flintele nu mai aveau nici un rost.
Evtichie se desfacu in graba la piept si trase punga, caznindu-se sa-si descolaceasca de dupa git curelusa. Dar hotul, nerabdator, apuca punga si smuci cit putu. Grumazul cuviosului se incovo-ie, se invineti, el se ineca. Noroc ca baiera se rupse. Dar pe locul ei se ivi in carne o dunga rosie
- Bine, astia sint buni Dar altii nu mai ai? Hai, nu ma minti, ca dracu'te-a luat Voi, calugarii, sinteti plini de pacate, mai rau ca noi"
Ispitele parintelui Evtichie poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
BÁIERĂ, băieri și baieri, substantiv feminin (Mai ales la plural )

1. Curea sau sfoară, ață mai groasă, fîșie îngustă și mai ales împletită de cînepă, de lînă etc., cusută sau legată de un obiect oarecare (de exemplu de o traistă, de o găleată, de un ghiozdan, de o ploscă etc.) și cu ajutorul căreia obiectul poate fi purtat dintr-un loc în altul sau atîrnat (pe după gît, în cui etc.). Traista cu flori mari, cu baieră colorată. CAMILAR, N. II 259. Eu îmi luam ghiozdanul, îi treceam băierile pe dupe gît și colindam pe aceleași cărări ...