eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A-i sau a i se slăbi ori a i se înmuia cuiva sau a nu-l mai ajuta sau ține pe cineva balamalele ?

Care e A-i sau a i se slăbi ori a i se înmuia cuiva sau a nu-l mai ajuta sau ține pe cineva balamalele ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A-i sau a i se slăbi ori a i se înmuia cuiva sau a nu-l mai ajuta sau ține pe cineva balamalele ":
A-și pierde vigoarea (din cauza bătrâneții, a oboselii, a fricii)

Expresia în context:
Când hoțul îi opri trăsura în drum, el deodată puse mâna pe pistol să se apere, dar, zărind la lumina lunei ochii fioroși și mustățile țapoșe ale haiducului, își simți balamalele slăbind și pistolul îi căzu din mâni. (citat din Nicolae Gane)Grecul, îngrozit, dă să se repează pe scenă, dar nu-l ajută balamalele. (I. L. CARAGIALE)Lasă, bine ai făcut de nu te-ai potrivit lui, e om bătrân, ș-apoi i s-au cam slăbit balamalele capului. (citat din scriitorul: Ion Ghica)Si d-abia mai ținându-l balamalele, a pășit pârleazul înăuntru și zise […] (I. L. CARAGIALE)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
BALAMÁ, balamale, substantiv feminin (Mai ales la plural ) Mic dispozitiv metalic compus din două piese articulate între ele pe un ax, una putînd fi prinsă pe un cadran fix, iar cealaltă pe o piesă mobilă, cu scopul de a permite acesteia o mișcare de închidere și deschidere; țîțînă. O fereastră deschisă scîrțîia în balamale. SADOVEANU, O. 428. [Ivan] cumpără unelte de teslărie: două lăturoaie groase, patru balamale, cîteva piroane, două belciuge și un lăcătoi zdravăn, și se aruncă de-și face el singur o drăguță de raclă ...