eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A ieși sau a veni în ori întru întâmpinarea cuiva ?

Care e A ieși sau a veni în ori întru întâmpinarea cuiva ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A ieși sau a veni în ori întru întâmpinarea cuiva ":
a) A primi cordial pe cineva; a întâmpina

Expresia în context:
O mulțime de popor și toți boierii au ieșit întru întâmpinarea sa la malul Dunării; (citat din Mihai Eminescu)Iese întru întâmpinarea zmeului, punându-se de pândă sub podul de argint. (citat din Ion Creanga)

[…] poporul a stat și el nemișcat în câmp, sub cerul liber, hotărât a ieși întru întâmpinarea Turcilor, când vor intra în Capitală, și a le arăta că Românii sunt credincioși. (ION C. BRATIANU)

b)

(figurat)A ghici dorințele cuiva înainte de a fi exprimate: Apariția sa, pe care ne bucurăm să o putem saluta, vine în întâmpinarea unor certe necesități în acest domeniu. (NICOLAE CRISTIAN)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Betia si dezordinea imi cer sa le duc in celelalte cercuri.
Ratiunea imi iese in intampinare si-mi lamureste corul parintilor,
corul oamenilor si glasul Epocii."
Betia poezie de Nicolae Labis

" Sfarsesc.
M-am crezut dator sa fac asta intampinare dintr-o singura data la tot ce s-a spus si soptit pe socoteala teatrului si a mea. Nu am scapat din gand pe nici unul dintre rauvoitorii mei; fiecare, sper, isi va gasi aci sirul care-l priveste; nu crez ca vreunul sa se poata indoi ca am facut nepoliteta de a-l uita.
La orisice s-ar mai spune sau sopti de aci incolo, voi raspunde tocmai la primavara, dupa inchiderea stagiunii, caci acuma sunt prea ocupat cu afacerile teatrului, nu am vreme de pierdut cu polemice si cancanuri."
Scrisoare poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționar religios
întâmpináre, întâmpinări substantiv feminin Acțiunea de a întâmpina și rezultatul ei; ieșire înaintea cuiva spre a-l primi.
       • Întâmpinarea Domnului = una dintre cele 12 mari sărbători domnești ale termen bisericesc creștine, în amintirea zilei când Fecioara Maria a adus pruncul Iisus la templu la 40 de zile de la naștere, unde a fost întâmpinat de dreptul Simeon, care primise de la Duhul Sfânt promisiunea că nu va muri până când nu va vedea pe Fiul lui Dumnezeu întrupat, de față fiind și prorocița Ana; stretenie ...