eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A-l lua sau a-l scăpa gura pe dinainte. v. lua. A-și bate sau a-și strica, a-și răci, a-și rupe gura degeaba sau de pomană ori de clacă ?

Care e A-l lua sau a-l scăpa gura pe dinainte. v. lua. A-și bate sau a-și strica, a-și răci, a-și rupe gura degeaba sau de pomană ori de clacă ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A-l lua sau a-l scăpa gura pe dinainte. v. lua. A-și bate sau a-și strica, a-și răci, a-și rupe gura degeaba sau de pomană ori de clacă ":
A pleda fără niciun folos

Expresia în context:
Si
Dacă nu ți se trece vorba, nu-ți mai r ă ci gura.

Dacă nu ești vrednic la o treabă,
Nu-ți bate capul degeabă. (citat din scriitorul: Anton Pann)Dacă nu ți se trece vorba, nu-ți răci gura. (citat din Mihai Eminescu)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" S-orice limba amuteste, s-orice suflet e sedus...
Gestul lui e o minune, gura lui, rubin si perle.
Sa bei viata-n el e dulce sau sa bei sleirea fortei..."
Vasul poezie de Alexandru Macedonski

" Pe cand mai mare e vartejul,
Uscandu-mi gura si gatlejul,
Ma pun, si trag o hora lata."
Noaptea neagra poezie de Alexandru Macedonski
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
GÚRĂ, guri, substantiv feminin

I.

1. Cavitatea din partea anterioară și inferioară a capului oamenilor (mărginită în față de dinți și buze, iar în partea de dinapoi de începutul gîtului); (prin restricție) buzele și deschizătura dintre ele. Toți, ascunși care prin tufiș, care prin șanțul de lîngă drum, stau ca chinuiți de friguri, cu gura crăpată și cu urechile ațintite spre zgomotul de tropot de cai. BUJOR, S. 152. Le-am lăsat și eu pe fete să rîdă, pînă li s-a duce gura la ureche ...