eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A scoate sau a striga ca din gura șarpelui sau ca din gură de șarpe ori cât îl ține ori îl ia gura (popular şi familiar) ?

Care e A scoate sau a striga ca din gura șarpelui sau ca din gură de șarpe ori cât îl ține ori îl ia gura (popular şi familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A scoate sau a striga ca din gura șarpelui sau ca din gură de șarpe ori cât îl ține ori îl ia gura (popular şi familiar) ":
A țipa din răsputeri

Expresia în context:
Flăcăul țipa ca în gură de șarpe. (citat din Marin Preda)Deodată se opri și, țipând ca din gură de șarpe, porni în goana mare spre casă, dând din mâini, ca o desperată […] (citat din Liviu Rebreanu)

- Neghiniță, de ce-l bat pe ăla, de răcnește ca din gură de șarpe? - Fiindcă împăratul e surd și n-aude, răspunse Neghiniță. (BARBU DELAVRANCEA)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" S-orice limba amuteste, s-orice suflet e sedus...
Gestul lui e o minune, gura lui, rubin si perle.
Sa bei viata-n el e dulce sau sa bei sleirea fortei..."
Vasul poezie de Alexandru Macedonski

" Pe cand mai mare e vartejul,
Uscandu-mi gura si gatlejul,
Ma pun, si trag o hora lata."
Noaptea neagra poezie de Alexandru Macedonski
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
GÚRĂ, guri, substantiv feminin

I.

1. Cavitatea din partea anterioară și inferioară a capului oamenilor (mărginită în față de dinți și buze, iar în partea de dinapoi de începutul gîtului); (prin restricție) buzele și deschizătura dintre ele. Toți, ascunși care prin tufiș, care prin șanțul de lîngă drum, stau ca chinuiți de friguri, cu gura crăpată și cu urechile ațintite spre zgomotul de tropot de cai. BUJOR, S. 152. Le-am lăsat și eu pe fete să rîdă, pînă li s-a duce gura la ureche ...