eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A lăsa pe cineva în plata sau în știrea lui Dumnezeu ?

Care e A lăsa pe cineva în plata sau în știrea lui Dumnezeu ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A lăsa pe cineva în plata sau în știrea lui Dumnezeu ":
A lăsa pe cineva în pace. A lăsa pe cineva să facă ce vrea

Expresia în context:
– Este că voi căscați gura pe toate dealurile și pe mine  mă lăsați în plata lui Dumnezeu, ostenită, flămândă, fără ca nime să-mi poarte de grjă. (citat din Nicolae Gane)Mitropolitul Teoctist lăsă în plata lui Dumnezeu pe prietenul fără noroc, și, luând cu el mirul sfânt ce se turna pe creștetul Domnilor, după cum odinioară proorocul Samuil făcuse prin ungere cu mir din Saul, un rege al Iudeii, el ieși pănă la Siretiu înnaintea lui Ștefan. (citat din scriitorul: Nicolae Iorga)

Și, dacă îl luă, văzu că într-însul era o scrisoare, o ceti și află că copilul de față este lepădat de o fată mare de împărat, care alunecase și ea în valurile lumei și, care, de frica părinților, lepădă copilul, îl puse în secriaș și-i dase drumul pe gârlă, lăsându-l în știrea lui Dumnezeu. (P. ISPIRESCU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DUMNEZÉU, (rar) dumnezei, substantiv masculin

1. (În concepțiile religioase monoteiste) Ființă închipuită ca fiind creatoarea lumii. Cinstea cu toată lumea, păscîndu-și barba roșie,

– și nu-i păsa de nimeni, nici de mitropolitul, dar încă de dumnezeu! SADOVEANU, O. II 92. Să nu dea dumnezeu cel sfînt, Să verb reflexiv:em noi sînge, nu pămînt. COȘBUC. P. I 209.
       • (Astăzi adesea cu slab conținut religios, în locuțiuni și expresii) locuțiune adjectiv Bătut de dumnezeu = năpăstuit, nenorocit. Taci, femeie, vorbi ostenit Ion; nu mă mai amărî și tu, că-s destul eu de bătut de dumnezeu ...