eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă Cum sau ce dă sau vrea, aduce, lasă etc. Dumnezeu! ?

Care e Cum sau ce dă sau vrea, aduce, lasă etc. Dumnezeu! ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "Cum sau ce dă sau vrea, aduce, lasă etc. Dumnezeu! ":
Exclamație rostită atunci când o acțiune viitoare este lăsată să se întâmple cum este sortită să fie

Expresia în context:
Și te mai rog de toți dumnezeii să-mi împrumuți macar o dată carul cu boii, s-aduc niște lemne din pădure la nevastă și la copii, că n-au scânteie de foc în vatră, sărmanii! ș-apoi, ce-a da Dumnezeu! cred că nu te-oi mai supăra. (citat din Ion Creanga)TÂNDALA: Păcală apucă tu în dreapta și eu în stânga deacum ce-o vrea Dumnezeu cu noi. PACALA: Poate să pierim Tândală, să ne îmbrățișăm, pentru întâia și ultima oară Să ne iertăm (citat din Vasile Alecsandri)

-   Cum Dumnezeu? Așa să fie oare? Ei! vezi, acum nu mă mai mir de cele ce-mi spunea și bărbatu-meu, când am venit din piață. (P. ISPIRESCU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DUMNEZÉU, (rar) dumnezei, substantiv masculin

1. (În concepțiile religioase monoteiste) Ființă închipuită ca fiind creatoarea lumii. Cinstea cu toată lumea, păscîndu-și barba roșie,

– și nu-i păsa de nimeni, nici de mitropolitul, dar încă de dumnezeu! SADOVEANU, O. II 92. Să nu dea dumnezeu cel sfînt, Să verb reflexiv:em noi sînge, nu pămînt. COȘBUC. P. I 209.
       • (Astăzi adesea cu slab conținut religios, în locuțiuni și expresii) locuțiune adjectiv Bătut de dumnezeu = năpăstuit, nenorocit. Taci, femeie, vorbi ostenit Ion; nu mă mai amărî și tu, că-s destul eu de bătut de dumnezeu ...