eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă Dumnezeu să-l ierte! ?

Care e Dumnezeu să-l ierte! ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "Dumnezeu să-l ierte! ":
Formulă folosită la moartea cuiva sau când se vorbește de cineva decedat

Expresia în context:
Iar astăzi petrece în liniște lângă zidurile mănăstirii, Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească întru împărăția cerească! (citat din Ion Creanga)Ierte-l Dumnezeu pe dascălul Pintilie! Era cântăreț vestit. (citat din Ioan Slavici)

– Pare că venise mama, Dumnezeu s-o ierte, la noi și s-a așezat pe laviță, după masă, în frunte. Era îmbrăcată în haine albe. Eu încă m-am mirat și am întrebat-o de ce se îmbracă în alb, dumneaei, muiere bătrână. (citat din Pavel Dan)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DUMNEZÉU, (rar) dumnezei, substantiv masculin

1. (În concepțiile religioase monoteiste) Ființă închipuită ca fiind creatoarea lumii. Cinstea cu toată lumea, păscîndu-și barba roșie,

– și nu-i păsa de nimeni, nici de mitropolitul, dar încă de dumnezeu! SADOVEANU, O. II 92. Să nu dea dumnezeu cel sfînt, Să verb reflexiv:em noi sînge, nu pămînt. COȘBUC. P. I 209.
       • (Astăzi adesea cu slab conținut religios, în locuțiuni și expresii) locuțiune adjectiv Bătut de dumnezeu = năpăstuit, nenorocit. Taci, femeie, vorbi ostenit Ion; nu mă mai amărî și tu, că-s destul eu de bătut de dumnezeu ...