eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A se face sau a se așeza, a se pune luntre sau, rar, munte, (regional) cruce, scară și punte (popular şi familiar) ?

Care e A se face sau a se așeza, a se pune luntre sau, rar, munte, (regional) cruce, scară și punte (popular şi familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A se face sau a se așeza, a se pune luntre sau, rar, munte, (regional) cruce, scară și punte (popular şi familiar) ":
A încerca prin toate mijloacele să obțină, să realizeze, să împiedice ceva; a-și da toată silința în vederea realizării unui scop

Expresia în context:
S-a pus el, nu-i vorbă, luntre și punte ca să-și vâre codița cea bârligată undeva, dar degeaba i-a fost, că, pe unde se ducea, tot în gol umbla. (citat din Ion Creanga)Tot el se așezase luntre și punte să potolească îndârjirea oștirii. (citat din scriitorul: Cezar Petrescu)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Face-oi, puica, cum ma-nveti,
Face-oi luntre si lopeti
Sa despic "
Romanii de pe malurile Dunarii poezie de Vasile Alecsandri

" Lasate tarziu sa raspunda.
Tarziu leganata de luntrea de ierbi,
Miresme sarate si verzi m-or cuprinde,"
Luntre poezie de Ana Blandiana
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
LÚNTRE, luntre și luntri, substantiv feminin Barcă de obicei cu vîsle. Pe rîmnic în păpurișul tînăr, neagră și nemișcată, sta o luntre cu lopețile în laturi, ca o pasere ostenită, cu aripile atîrnate. SADOVEANU, O. I 101. Iar din umbre de la maluri se desface-acum la larg Luntrea cu-ale ei vintrele spînzurate de catarg. EMINESCU, O. I 154. Bate vîntul sălcile, Să pornească luntrile. HODOȘ, P. P. 81.
       • Expresia: A se face (sau a se pune, a se așeza) luntre și punte = a încerca toate mijloacele spre a realiza sau spre a obține ceva ...