eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A sta sau a fi ori a umbla cu curul sau cu fundul în două luntrii ori pe două, între scaune (popular şi familiar) ?

Care e A sta sau a fi ori a umbla cu curul sau cu fundul în două luntrii ori pe două, între scaune (popular şi familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A sta sau a fi ori a umbla cu curul sau cu fundul în două luntrii ori pe două, între scaune (popular şi familiar) ":
A juca pe două planuri. (popular şi familiar) A fi indecis; evita o opțiune fermă pentru a nu pierde un profit. A da dovadă de duplicitate

Expresia în context:
Nu umbla cu curul în două luntri, nici te mândri, căci mândrului îi stă Dumnezeu împotrivă. (C. NEGRUZZI)Golescu Negru umblă șovăind cu curu în două luntri. (citat din scriitorul: Ion Ghica)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Face-oi, puica, cum ma-nveti,
Face-oi luntre si lopeti
Sa despic "
Romanii de pe malurile Dunarii poezie de Vasile Alecsandri

" Lasate tarziu sa raspunda.
Tarziu leganata de luntrea de ierbi,
Miresme sarate si verzi m-or cuprinde,"
Luntre poezie de Ana Blandiana
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
LÚNTRE, luntre și luntri, substantiv feminin Barcă de obicei cu vîsle. Pe rîmnic în păpurișul tînăr, neagră și nemișcată, sta o luntre cu lopețile în laturi, ca o pasere ostenită, cu aripile atîrnate. SADOVEANU, O. I 101. Iar din umbre de la maluri se desface-acum la larg Luntrea cu-ale ei vintrele spînzurate de catarg. EMINESCU, O. I 154. Bate vîntul sălcile, Să pornească luntrile. HODOȘ, P. P. 81.
       • Expresia: A se face (sau a se pune, a se așeza) luntre și punte = a încerca toate mijloacele spre a realiza sau spre a obține ceva ...