eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă Veniți-ar sau pieriți-ar numele sau să nu-ți mai aud de nume, nu ți-aș mai auzi de nume, acolo să-ți rămână numele În imprecații ?

Care e Veniți-ar sau pieriți-ar numele sau să nu-ți mai aud de nume, nu ți-aș mai auzi de nume, acolo să-ți rămână numele În imprecații ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "Veniți-ar sau pieriți-ar numele sau să nu-ți mai aud de nume, nu ți-aș mai auzi de nume, acolo să-ți rămână numele În imprecații ":
Se spune unei persoane insuportabile. Se spune cuiva pe care nu vrei să-l mai revezi niciodată. Se spune cuiva căruia îi dorești moartea

Expresia în context:
Să nu mai aud de numele tău! (citat din Ion Creanga)

[…] că de-mi faci rușine, cu mânile mele te-oi sluți și slută te-oi alunga din ocolul meu să te duci încotro te-or îndrepta ochii, și să nu-ți mai aud nici de nume! (citat din Liviu Rebreanu)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Pe monarc il urmareste cu salbatice racniri.
Tarekenas — l-acest nume se intoarce fiecare
Catre oaspetele tanar mai frumos ca zeul Ra —"
Ospatul lui Pentaur poezie de Alexandru Macedonski

" In viata fara moar te ma duc sa stralucesc,
Si far-a ma-ntelege, si fara s-am vreun nume,
Ma simt cu totul altul si-nce p ca sa traiesc."
Noaptea de noiembrie poezie de Alexandru Macedonski
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
NÚME, nume, substantiv neutru

1. Cuvînt prin care numim, arătăm cum se cheamă o ființă sau un lucru, o acțiune, o noțiune etc. Știu c-a nemerit-o bine de ți-a pus numele Chirică. CREANGĂ, P. 149. Hyperion, ce din genuni Răsai c-o-ntreagă lume, Nu cere semne și minuni Care n-au chip și nume. EMINESCU, O. I 177. Singur numele bucatelor era de ajuns ca să-mi taie apetitul. NEGRUZZI, S. I 58.
       • locuțiune prepoziție În numele... = a) în locul cuiva, din partea, din împuternicirea cuiva. Nu știu, amice, dacă să-ți prezint sau nu mulțumiri în numele rubedeniilor ...